25 Απρ 2024
READING

Οι πολλαπλές ταυτότητες του “Brand China”

4 MIN READ

Οι πολλαπλές ταυτότητες του “Brand China”

Οι πολλαπλές ταυτότητες του “Brand China”

Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ειδών πολυτελείας στην οποία στοχεύουν χρόνια τώρα πολλές δυτικές εταιρείες. Ωστόσο, η χώρα αρχίζει να υποστηρίζει πιο δυναμικά την ανάπτυξη των εγχώριων brands που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός των ορίων της. Σύμφωνα με την έκθεση της Kanter Brands για τα 100 κορυφαία κινεζικά brands του 2022, 47 από αυτά είναι ήδη πασίγνωστα παγκοσμίως, καταδεικνύοντας το αποτύπωμα του “Brand China”.

Ο αντίκτυπος του κινεζικού επιχειρηματικού κύματος, γνωστού και ως “Brand China”, στον χώρο ειδών πολυτελείας είναι ακόμη πολύ περιορισμένος. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι πολλές εγχώριες εταιρείες καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της ποιοτικής παραγωγής και της καινοτομίας τους. Για παράδειγμα, η κινεζική εταιρεία ειδών σπιτιού Haier παρουσίασε την ιδέα της “Home Switch Home” στην Εβδομάδα Σχεδίου του Μιλάνου 2022. Αντίστοιχα, η παρουσία Κινέζων σχεδιαστών σε επιδείξεις μόδας σε όλο τον κόσμο υπογραμμίζει ότι η χώρα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως πηγή εξαιρετικής δημιουργικότητας.

Και όμως το “Brand China” εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η έκθεση Anholt-Ipsos Nation Brands Index 2021 κατέταξε τη Γερμανία ως την κορυφαία “εθνική μάρκα”, ενώ η Κίνα να κατατάχθηκε στην 31η θέση ανάμεσα σε 60 χώρες. Είτε συνειδητή είτε ασυνείδητη, αυτή η τοποθέτηση αποκαλύπτει την μεροληψία έναντι εταιρειών που προέρχονται από τη χώρα που έχει αμφισβητηθεί πολλάκις στο παρελθόν για τις συνθήκες εργασίας και τον απολυταρχικό τρόπο ζωής. Και αντιπροσωπεύει φυσικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες το εμπορικό σήμα της Κίνας. Οι ίδιες οι κινεζικές μάρκες, όμως, επιλέγουν πώς θα παρουσιάσουν την ταυτότητα, τις αξίες και την αποστολή τους συμπεριλαμβάνοντας την χώρα προέλευση τους σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. 

Διαβάστε ακόμα: Σχεδόν διπλάσιες οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας στην Κίνα με την πανδημία

H κινεζική ταυτότητα 

Η Κίνα αποτελεί ένα κράτος με τεράστια ιστορία και έναν περίφημο πολιτισμό, ο οποίος διεγείρει την περιέργεια και τον θαυμασμό των καταναλωτών σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι λίγα τα κινεζικά brands που εκμεταλλεύονται την ισχυρή πολιτισμική  ταυτότητα της χώρας προέλευσης τους ως στοιχείο της αφήγησης τους και συνεπώς και της αυθεντικότητάς τους. 

Για παράδειγμα, η εταιρεία καλλυντικών Herborist αναφέρει πως εμπνέεται και ακολουθεί  την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Ομοίως, η αφήγηση του brand Qeelin βασίζεται στη σύνδεση της μάρκας με τον συμβολισμό του έθνους, χρησιμοποιώντας τον ως έμπνευση για τη δημιουργία συλλογών κοσμημάτων.

Η υβριδική ταυτότητα

Πολύ συχνά οι οίκοι επιδιώκουν τη συνεργασία με brands διαφορετικών χωρών αναμειγνύοντας τα χαρακτηριστικά τους. Έτσι, τα κινεζικά brands συνεργάζονται με δυτικά σχηματίζοντας μία υβριδική πολυπολιτισμική ταυτότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αξιοποιήσουν μια μέθοδο marketing που μπορεί να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές. Ενδεικτικά, η εταιρεία χειμερινών ενδυμάτων Bosideng αναφέρει ότι είναι “China based”, αλλά ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της μέσω διεθνών συνεργασιών όπως αυτή με τον Γάλλο σχεδιαστή Jean Paul Gaultier.

Διαβάστε ακόμα: Το luxury decluttering κίνημα της Κίνας 

Η ουδέτερη Ταυτότητα

Μια στρατηγική που μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την επιτυχία ενός brand πέρα από τα σύνορα μιας χώρας είναι η απόκρυψη του τόπου προέλευσής του, καθώς έτσι μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη προκαταλήψεων για την χώρα, όπως είναι αυτή της κατώτερης ποιότητας προϊόντων.

Αυτή η προσέγγιση είναι εμφανής στην κατηγορία της μόδας στην οποία η προέλευση παίζει μικρότερο ρόλο. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό, από τον κινεζικό κολοσσό Shein, ο οποίος δεν αποκαλύπτει την καταγωγή του. Ο εταιρικός ιστότοπος αναφέρει μάλιστα πως η Shein είναι ένας παγκόσμιος ηλεκτρονικός λιανοπωλητής μόδας και τρόπου ζωής που δεσμεύεται να κάνει την ομορφιά της μόδας προσβάσιμη σε όλους. Ομοίως, η τοπική εταιρεία μαγιό Cupshe, η οποία κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αμερικανική αγορά, παρουσιάζει τον εαυτό της ως μια μάρκα ρούχων παραλίας που εμπνέεται και δημιουργήθηκε για τις πιο ζωντανές, διασκεδαστικές και ατρόμητες γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια οι κινεζικές μάρκες πολυτελείας θα αναδειχθούν σε πιο σημαντικές από τις δυτικές. Ανεξάρτητα από το ένα θα αντικατασταθούν τα δημοφιλή luxury brands από τους κινεζικούς newcomers, μια θεμελιώδης αλλαγή βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Με πληροφορίες από Jing Daily 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.