19 Απρ 2024
READING

Η πιστότητα στα fashion brands περνά μέσα από το Roblox

4 MIN READ

Η πιστότητα στα fashion brands περνά μέσα από το Roblox

Η πιστότητα στα fashion brands περνά μέσα από το Roblox

Η νέα ευκαιρία της μόδας να προσεγγίσει τη Gen Z βρίσκεται στην εικονική πραγματικότητα. Ειδικότερα, στο Roblox ως ο ιδανικός εικονικός κόσμος που οι μάρκες μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο. Το metaverse γίνεται ολοένα και περισσότερο η “παιδική χαρά” της μόδας, καθώς οι καταναλωτές περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο σ’ αυτό.

Με τις ευκαιρίες δημιουργίας και πώλησης ψηφιακών ρούχων σε αφοσιωμένο κοινό, μεγάλο μέρος του οποίου είναι η Gen Z, πολλά brands διαφορετικού χαρακτήρα -από την Gucci μέχρι τη Vans- επιδιώκουν να βρουν τη δική τους θέση στον νέο ψηφιακό κόσμο. Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο Roblox, το οποίο μετρά πλέον εκατομμύρια ενεργούς χρήστες που θέλουν να εκφράζονται μέσω της μόδας, δίνοντας μία νέα, ψηφιακή διάσταση σε όλη τη βιομηχανία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν κάνει το Roblox κεντρικό κομμάτι της ψηφιακής τους ζωή είναι τόσο μεγάλος πλέον, που είναι φυσικό οι οίκοι μόδας, τα lifestyle brands και κάθε είδους άλλες μάρκες να αντιλαμβάνονται το σύμπαν του ως έναν νέο τρόπο να συνδεθούν περισσότερο με τους δυνητικούς καταναλωτές τους και να γίνουν μέρος των εμπειριών τους.

Διαβάστε ακόμα: Η ευκαιρία στο metaverse του Roblox για την μόδα

Στους εικονικούς κόσμους του Roblox, οι χρήστες ανανεώνουν τα avatars τους με νέα ρούχα, μαλλιά και αξεσουάρ σε τακτική βάση χρησιμοποιώντας ψηφιακά αντικείμενα. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατασκευάσει και να πουλήσει τέτοια σχέδια στην πλατφόρμα, από τους προγραμματιστές και τους designers μέχρι τις ίδιες τις εταιρείες που αποφασίζουν να επενδύσουν στον τομέα αυτό, βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία αύξησης της κερδοφορίας τους.

Δεδομένης της ευκολίας στη δημιουργία ψηφιακών προϊόντων που μπορεί να φορέσει ένας παίκτης στο avatar του, οι επιχειρήσεις μόδας και ένδυσης ήταν οι πρώτες που τις δοκίμασαν. Σταδιακά, τα brands έχουν αρχίσει να παίζουν έναν πιο ενεργό ρόλο: πέρυσι, η Gucci, η Moschino και η Vans δημιούργησαν εντελώς εξατομικευμένους, επώνυμους κόσμους στο Roblox, με τον ιταλικό οίκο Gucci να γίνεται δημοφιλής ακόμη και στο κοινό που δεν μπορούσε να προσεγγίσει μέχρι πρότινος, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Roblox απέκτησαν την ευκαιρία να αγοράσουν τόσα αντικείμενα όσα ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν στην πραγματικότητα.

Είναι λογικό επόμενο ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα fashion brands να “χτυπάει κόκκινο”. Και φυσικά για να είναι πετυχημένη κάθε τους ψηφιακή προσπάθεια, θα πρέπει να συνεργαστούν με δημιουργούς που διαπρέπουν ήδη στην πλατφόρμα του Roblox. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του supermodel Karlie Kloss η οποία κυκλοφόρησε το “Fashion Klossette Designer Showcase”, μια συλλογή από πέντε θεματικά pop-up καταστήματα με συλλογές που δημιουργήθηκαν και κατασκευάστηκαν από γνωστούς δημιουργούς της πλατφόρμας, όπως ο Samuel Jordan, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με επιχειρήσεις όπως η Stella McCartney, η Forever 21 και η Burberry.

Τα brands που θέλουν  να ενταχθούν στον χώρο του web3 συνειδητοποιούν ότι πρέπει να παραδώσουν τον δημιουργικό έλεγχο σε designers όπως ο Jordan, που γνωρίζουν πώς να εκμεταλλευτούν πλήρως τα εργαλεία που έχει να προσφέρει η πλατφόρμα.

Το Roblox παρουσιάζει μοναδικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, επειδή είναι ευέλικτο και ευπροσάρμοστο. Για όσες θέλουν να γίνουν πιο ενεργές στο Roblox, υπάρχουν δύο διαφορετικές πορείες που μπορούν να ακολουθήσουν. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα branded παιχνίδι, το οποίο θα συνεπαγόταν τακτική ενημέρωση του παιχνιδιού για τους παίκτες. Μια άλλη λύση αποτελεί η οργάνωση μιας ψηφιακής εκδήλωσης, μιας συναυλίας ή ενός ντεφιλέ με τα νέα προς κυκλοφορία προϊόντα, που είτε επικεντρώνεται σ’ ένα brand είτε χρηματοδοτείται από ένα brand.

Διαβάστε ακόμα: Τελικά θα πετύχει; 7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το κατάστημα της Nike στο metaverse

Καθημερινά, πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες μπαίνουν στην πλατφόρμα, επικοινωνούν και κοινωνικοποιούνται μέσα από αυτήν, κάνουν φιλίες και ζουν ψηφιακές περιπέτειες. Μάλιστα, ένας στους πέντε καθημερινούς χρήστες του Roblox, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη Gen Z, ανανεώνει την εμφάνιση του avatar του καθημερινά, εκφράζοντας τον εαυτό του με τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τους σωματότυπους και το χρώμα του δέρματος που επιλέγει, θεωρώντας το avatar του την ψηφιακή προέκταση του εαυτού του.

Και όσο τα brands αποκτούν όλο και πιο ισχυρή παρουσία στην πλατφόρμα, όπως ισχύει για την περίπτωση του Gucci και της Moschino, συνειδητοποιούν ότι οι χρήστες επιθυμούν να αλληλεπιδρούν με τις αγαπημένες τους μάρκες, με τους celebrities και τους καλλιτέχνες που βρίσκουν εκεί, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κάποια αφορμή ή ένα νέο προϊόν. Ουσιαστικά, η αλληλεπίδραση που προσφέρουν οι εικονικοί τους κόσμοι μοιάζει με την επαφή που έχουν οι followers ενός brand στα social media. Το ακολουθούν και το παρακολουθούν, ακόμα και αν δεν πρόκειται να αγοράσουν κάτι ή να παρακολoυθήσουν ένα event. Απλώς εδώ, η εμπειρία εμπλουτίζεται με τη δυνατότητα της αυτοέκφρασης και την αμεσότητα της virtual επαφής.

Με πληροφορίες από Glossy

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.