26 Απρ 2024
READING

Η έλλειψη τεχνογνωσίας “καταπνίγει” την παραγωγικότητα και την καινοτομία

3 MIN READ

Η έλλειψη τεχνογνωσίας “καταπνίγει” την παραγωγικότητα και την καινοτομία

Η έλλειψη τεχνογνωσίας “καταπνίγει” την παραγωγικότητα και την καινοτομία

Η τεχνητή νοημοσύνη συχνά χαρακτηρίζεται ως η τεχνολογία του μέλλοντος. Μελέτες όμως δείχνουν ότι τελικά ο τομέας της τεχνολογίας δεν διαθέτει εργαζόμενους που να κατέχουν την εξειδικευμένη αυτή γνώση. Πού θα μπορούσε να οδηγήσει τις επιχειρήσεις η τεχνολογική ανεπάρκεια;

Κανείς ίσως δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι στην εποχή της απόλυτης ψηφιοποίησης, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που προκύπτουν. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της δανέζικης αεροπορικής εταιρείας Scandinavian Airlines (SAS), όμως, απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης δεξιοτήτων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που εμφανίζουν πολλοί από τους εργαζόμενους σήμερα. Γιατί η έλλειψη της τεχνογνωσίας φαίνεται ότι “καταπνίγει” την παραγωγικότητα και την καινοτομία.

Για να προσδιορίσει με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογικής επάρκειας, η βρετανική Coleman Parkes Research διεξήγαγε έρευνα σε 111 εταιρείες με έδρα τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, που έχουν ηγετική θέση στον τομέα των τραπεζών, της υγειονομικής περίθαλψης και των βιοεπιστημών, της εκπαίδευσης, καθώς και του κυβερνητικού τομέα, της τεχνολογίας και των ασφαλίσεων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ένα τρομερό χάσμα δεξιοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, που επηρεάζουν στην εξέλιξη της καινοτομίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Levi’s θα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Κυρίως όμως η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών -μια πρακτική στην οποία είχαν εμπλακεί οι περισσότερες από τις 111 εταιρείες που συμμετείχαν- έφερε μαζί της και νέα ζητήματα που προκαλούν προβληματισμό. Από όσους Αμερικανούς επικεφαλής επιχειρήσεων αισθάνονταν σίγουροι για την ικανότητα του εργατικού τους δυναμικού να χειρίζεται την ανάλυση, την διαχείριση και την οπτικοποίηση των δεδομένων, μόνο το 36% αισθανόταν παράλληλα ότι οι υπάλληλοι αυτοί είχαν επαρκείς δεξιότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόβλημα, λοιπόν, έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι οι εργοδότες διέθεταν κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για τους εργαζόμενους, αλλά εκείνοι δεν τα χρησιμοποιούσαν όσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα συμφώνησαν ότι δεν θα χρειαζόταν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους, εάν το υπάρχον προσωπικό τους χρησιμοποιούσε τα ψηφιακά εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους πιο αποδοτικά.

Τι δείχνει όμως αυτό για τις ίδιες τις εταιρείες; Με βάση την μελέτη της SAS, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι χρειάζονται πιο προσεκτικές διαδικασίες γύρω από την επιλογή των τεχνολογιών που αποφασίζουν να υιοθετήσουν.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον της διαφήμισης | Η καμπάνια της Heinz που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη

Σύμφωνα και με την έκθεση “2022 Global Leadership Monitor” της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Russell Reynolds, το 72% των εργοδοτών παγκοσμίως ανέφερε ότι η προσέλκυση και η διατήρηση καταρτισμένων εργαζομένων είναι οι κύριες ανησυχίες τους. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, αυξήθηκε κατά 59% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη έκθεση. Την ίδια στιγμή, το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα του CNBC “Technology Executive Council” δήλωσαν ότι η εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία τους – περισσότερο από τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ή τις απειλές για την κυβερνοασφάλεια.

Οι εργοδότες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της εκπαίδευσης στην εργασία όπως και την ανάγκη εύρεσης εφαρμόσιμων τρόπων για να διευκολύνει τους εργαζόμενους στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις. Τα σύγχρονα, ανοιχτά, πολυγλωσσικά εργαλεία μπορούν να ενδυναμώσουν τις δυνατότητές τους για βασικές εργασίες ανάλυσης. Ενώ η εξειδίκευση των εργαζομένων σε πολλούς τομείς (cross-skilling), καθώς και η ενθάρρυνσή τους από τους εργοδότες για πιστοποιήσεις μπορούν να μειώσουν το χάσμα των τεχνολογικών δεξιοτήτων.

Με πληροφορίες από HR Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.