25 Απρ 2024
READING

Είναι η αγορά έτοιμη για την πρώτη μεταπανδημική εορταστική σεζόν;

3 MIN READ

Είναι η αγορά έτοιμη για την πρώτη μεταπανδημική εορταστική σεζόν;

Είναι η αγορά έτοιμη για την πρώτη μεταπανδημική εορταστική σεζόν;

Για όλες τις εταιρείες λιανικής η εορταστική σεζόν είναι ταυτόχρονα ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους και μια περίοδος υψηλής πίεσης. Φέτος, όλες οι προβλέψεις και οι μελέτες δείχνουν ότι φτάνοντας στο τέλος της πανδημίας, το 12% των καταναλωτών σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα για δώρα από ό,τι πέρυσι. Πόσο έτοιμη είναι η αγορά να ανταποκριθεί στη ζήτηση αυτή;

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με την αγοραστική κίνηση, οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και το προσωπικό τους είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι συνέπειες της παγκόσμιας πανδημίας και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και επηρεάζουν μέρα με τη μέρα τις τιμές των προϊόντων. Έτσι, οι καταναλωτές παραμένουν νευρικοί και επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της οικονομίας και των πληθωριστικών πιέσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Prosper Insights & Analytics, η πλειοψηφία των καταναλωτών (51%) αναμένει ότι οι ελλείψεις προϊόντων θα συνεχιστούν για τουλάχιστον άλλους 6 έως 12 μήνες. Με τη ζήτηση να βαίνει την ανιούσα και τις επιλεκτικές και προσεκτικές αγορές από την πλευρά των καταναλωτών να εμφανίζονται πιο πιθανές από ποτέ, η αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από προκλήσεις που καθιστούν την ετοιμότητά της αμφισβητήσιμη.

Διαβάστε επίσης: H μεγάλη επιστροφή των φυσικών καταστημάτων

Αβεβαιότητα εφοδιαστικής αλυσίδας

Οι έμποροι λιανικής δεν μπορούν απλώς να επαναλάβουν τις ίδιες στρατηγικές που εφάρμοζαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση την προσεχή εορταστική σεζόν είναι να μην θωρακιστεί κατάλληλα για απροσδόκητες εξελίξεις, όπως η μη παράδοση των εμπορευμάτων ή μία μεγάλη καθυστέρηση παράδοσης. Έτσι, η εξάρτηση μιας επιχείρησης από μόνο έναν προμηθευτή ενέχει μεγάλο ρίσκο. Έχοντας πολλούς εφεδρικούς προμηθευτές, οι retailers θα είναι σε καλύτερη θέση να συμβαδίζουν με τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών. Η διαφοροποίηση της βάσης των προμηθευτών μπορεί επίσης να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού κλίματος μεταξύ τους, με αποτέλσμα την προσφορά σε επίσης ανταγωνιστικές τιμές.

Διαβάστε επίσης: 3 τρόποι για πιο ευχαριστημένους πελάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν ταχύτατα, ως απόρροια των  κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων και συνθηκών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις σταθερές προσφορές προϊόντων. Συνεπώς, τόσο τα φυσικά καταστήματα όσο και τα e-shops θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ρευστές ανάγκες των πελατών, ειδικά φέτος. Μια ξεπερασμένη στρατηγική διαχείρισης καταλόγου μπορεί να κρατήσει τις επιχειρήσεις πίσω. Ο λόγος είναι απλός: δεν μπορεί να υπάρξει πώληση εάν δεν υπάρχει προϊόν. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ιστότοποί τους μπορούν να επιδείξουν έναν εκτεταμένο και πλούσιο κατάλογο προϊόντων.

Στη νέα μεταπανδημική πραγματικότητα, οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους τόσο από τα φυσικά όσο και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Καθώς η ζήτηση μετατοπίζει την ισορροπία από μια απλή αγορά σε ένα φυσικό κατάστημα στην εκπλήρωση μιας παραγγελίας μέσω ενός e-shop, κάθε εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει να κινηθεί με ευελιξία.

Οι retailers μπορεί να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον υβριδικό τρόπο που κάνουν τις αγορές τους πλέον οι καταναλωτές, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούν, χρησιμοποιώντας μία εξελιγμένη εφοδιαστική αλυσίδα omnichannel λιανικής. Σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολο αλλά αποδεικνύεται απαραίτητο εάν επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και καθόλα έτοιμοι για την πρώτη μεταπανδημική εορταστική σεζόν. 

Με πληροφορίες από RetailDive 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.