Η Dove δεν είναι γνωστή μόνο για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αλλά και για την έμπρακτη υπεράσπιση της αξίας της αυτοεκτίμησης. Από το 2004 το brand επενδύει σε projects που βοηθούν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες, να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εικόνα του σώματός τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, χτίζοντας την αυτοπεποίθησή τους.
Το αμερικανικό brand προσωπικής φροντίδας, που ανήκει στη βρετανική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Unilever, παρουσίασε πρόσφατα στον ιστότοπό της την έκθεση “The Real Cost of Beauty Ideals”, όπου με τη συνδρομή του οργανισμού Strategic Training Initiative for the Prevention of Eating Disorders της Σχολής Δημόσιας Υγείας Chan του Πανεπιστημίου του Harvard και της Deloitte Access Economics, εξέτασαν για πρώτη φορά το κόστος που έχουν τα πρότυπα ομορφιάς για την οικονομία και την κοινωνία.
Για ποιους λόγους όμως δημιουργείται αυτό το κόστος; Ο πρώτος πηγάζει από τη δυσαρέσκεια για το σώμα, την οποία η μελέτη όρισε ως “σοβαρή αρνητική στάση απέναντι στην ίδια τη σωματική εμφάνιση”, και η οποία προέρχεται από την αντιληπτή ασυμφωνία μεταξύ της ιδανικής κατάστασης της εμφάνισης ενός ατόμου (δηλαδή του ιδανικού της ομορφιάς) και της πραγματικής σωματικής του εμφάνισης. Αυτή η αίσθηση αποτυπώνεται ως οικονομικό κόστος ύψους 305 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στην αμερικανική αγορά.
Οι διακρίσεις που βασίζονται στην εμφάνιση, όσον αφορά το βάρος, την απόχρωση του δέρματος, την υφή και το στυλ των μαλλιών, παίζουν επίσης καταλυτικό ρόλο στο πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, πώς τον αποδέχονται και πως τον απορρίπτουν. Με τρόπο τέτοιο που προκύπτει ένα κόστος ύψους 501 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο στις Η.Π.Α.
Η Dove ελπίζει ότι μέσα από συλλογικές προσπάθειες όπως η σύνταξη της έκθεσής της, θα βοηθήσει στην διαπίστωση του πολύπλευρου προβλήματος και θα οδηγήσει στην υποστήριξη της συστημικής αλλαγής κατά των ρατσιστικών και έμφυλων ιδεωδών ομορφιάς. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση που έχει διεξαχθεί ποτέ σχετικά με τον διάχυτο και επιζήμιο αντίκτυπο των προτύπων ομορφιάς στην οικονομία και την κοινωνία των Η.Π.Α.
Όσο και αν το πιστεύουμε, τα πρότυπα ομορφιάς δεν είναι επιφανειακά. Έχουν κόστος -ανθρώπινο και οικονομικό- το οποίο πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. Να εργαστούμε από κοινού για την εκστρατεία της αλλαγής, ώστε μια θετική σχέση με την ομορφιά να είναι δεδομένη σε όλους και όλοι να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Πώς το βιώνουμε όμως το κόστος αυτό που είναι πλέον και μετρήσιμο;
Το κόστος αυτό εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Ας αρχίσουμε με το κόστος που προέρχεται από τους ανθρώπους που προσφεύγουν σε υπηρεσίες του συστήματος, επειδή είναι δυσαρεστημένοι με το σώμα τους ή επειδή υφίστανται διακρίσεις. Για παράδειγμα, η δυσαρέσκεια για το σώμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων ψυχικής υγείας. Το να έχει κάποιος διατροφική ή άλλου είδους ψυχική διαταραχή, σημαίνει ότι πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας – και αυτό μεταφράζεται σε κόστος για το σύστημα υγείας.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Dove προσπαθεί να στηρίξει τις γυναίκες στο gaming
Υπάρχει όμως και εκείνο που δεν είναι οικονομικό. Όταν ένας εργαζόμενος δεν είναι σε θέση να πάει στην εργασία του εξαιτίας μίας βεβαρυμμένης ψυχικής κατάστασης που αντιμετωπίζει, κλονίζεται ή και χάνεται η παραγωγικότητά του, πλήττοντας έτσι τον εργασιακό τομέα.
Το μεγαλύτερο κόστος όμως είναι αυτό της απώλειας της ευημερίας. Πρόκειται για προσωπικό κόστος, που προκύπτει από τη δυσαρέσκειά του για το σώμα του ή τις διακρίσεις που δέχεται λόγω της εμφάνισής του. και αυτή εκφράζεται μέσα από κατάθλιψη, κάπνισμα, διατροφικές διαταραχές, κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών και αυτοκτονία.
Αν και υπάρχει πληθώρα ερευνών σχετικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις της δυσαρέσκειας για το σώμα και των διακρίσεων που βασίζονται στην εμφάνιση, η μελέτη της Dove σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι ερευνητές ποσοτικοποιούν το κόστος αυτών των ζητημάτων. Γίνεται να αλλάξουν λοιπόν; Προκειμένου να υπάρξει νομική προστασία κατά των διακρίσεων που βασίζονται σε στενά πρότυπα ομορφιάς και σε ρατσιστικές και έμφυλες συστημικές προκαταλήψεις, η Dove έχει δεσμευτεί να εργαστεί αρχικά στην αλλαγή του ορισμού της ομορφιάς.
Με πληροφορίες από Glossy
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.