27 Απρ 2024
READING

Αγορά καφέ στην Ελλάδα | Nestle και Jacobs καθορίζουν το παιχνίδι

5 MIN READ

Αγορά καφέ στην Ελλάδα | Nestle και Jacobs καθορίζουν το παιχνίδι

Αγορά καφέ στην Ελλάδα | Nestle και Jacobs καθορίζουν το παιχνίδι

Δύο παίκτες καθορίζουν την ελληνική αγορά του καφέ, διαδραματίζοντας δραστικό ρόλο και στις ανατιμήσεις που παρουσιάζονται στην αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα και επί της ουσίας στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο λόγος για την πολυεθνική Jacobs Douwe Egberts, η οποία κυριαρχεί στην αγορά με τον γαλλικό καφέ Jacobs αλλά και την επίσης πολυεθνική Nestle, η οποία αποτελεί επίσης ηγέτιδα δύναμη στην κατηγορία του ελληνικού καφέ αλλά και ευρύτερα την μεγαλύτερη επιχείρηση στον τομέα του καφέ στη χώρα μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις δύο εταιρείες που δίνουν τον ρυθμό στην εγχώρια αγορά και στην κατανάλωση του προϊόντος, έχοντας ωστόσο μεταξύ τους μία βασική διαφορά: ότι η Nestle διατηρεί ένα ευρύτατο χαρτοφυλάκιο προϊόντων με επιμέρους τομέα αυτόν του καφέ, ενώ η Jacobs Douwe Egberts έχει θέση αποκλειστικά στα προϊόντα καφέ, χωρίς να συμμετέχει σε άλλες κατηγορίες τροφίμων ή ποτών. Αντίστοιχο παράδειγμα της Nestle αποτελεί και η Coca-Cola ή ο Καρούλιας, οι οποίοι επίσης κινούνται στην αγορά του καφέ με δικά τους προϊόντα, ωστόσο δεν αποτελεί την κύρια δραστηριότητά τους καθώς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου αγαθών όπου ο καφές δρα συμπληρωματικά σε αυτό. 

Kυρίαρχος παίκτης της ελληνικής αγοράς η Nestle

Στη συνολική αγορά του καφέ η Nestle στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο παίκτη με μερίδια που αγγίζουν ακόμα και το 60% της αγοράς, ενώ η Jacobs αποτελεί τον δεύτερο παίκτη στο σύνολο της κατηγορίας καφέ με μερίδια που κινούνται περίπου στο 25% της αγοράς. Ακολουθούν δυναμικές εταιρείες όπως η Illy (Kafea Terra) και η Lavazza (Βeverage World του κυπριακού ομίλου Φωτιάδη), σε μία εν γένει κατακερματισμένη αγορά η οποία χαρακτηρίζεται και σηματοδοτείται από τις δύο κυρίαρχες πολυεθνικές εταιρείες. 

Οι κάψουλες την ίδια στιγμή αποτελούν μία κατηγορία που διαρκώς αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι πριν από περίπου μία διετία κυρίαρχη ήταν η Jacobs πλέον τα δεδομένα παρουσιάζονται αρκετά πιο μοιρασμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τον ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα έντονος, κάτι που έχει και ως αποτέλεσμα οι τιμές στις κάψουλες να διατηρούνται σε χαμηλότερα επίπεδα αυξήσεων αυτή την περίοδο σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες όπως είναι ο ελληνικός ή και ο γαλλικός στα σούπερ μάρκετ. 

Πρώτος σε πωλήσεις ο ελληνικός στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Για να αντιληφθούμε τα δεδομένα σε κατηγορίες όπως αυτή του ελληνικού καφέ στα σούπερ μάρκετ της χώρας, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αύξηση του τζίρου στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2022 ήταν στο +10%. Αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις που έχουν γίνει στην κατηγορία το τελευταίο διάστημα, οι οποίες ανέρχονται σε υψηλό διψήφιο ποσοστό και προέρχονται κατά κύριοι λόγο από την κυρίαρχη της κατηγορίας, Nestle.

Στην ίδια κατηγορία παρουσία διατηρεί και η Jacobs με τον καφέ bravo, που ωστόσο υπολείπεται σημαντικά της Nestle. Θα θυμίσουμε ότι η Nestle είναι η επιχείρηση που διακινεί στη χώρα μας τον καφέ «Λουμίδης Παπαγάλος» και επί της ουσίας πρόκειται για την επιχείρηση που καθορίζει τα δεδομένα και στη συγκεκριμένη υποκατηγορία. Μάλιστα ο ελληνικός είναι και η υποκατηγορία καφέ που καταλαμβάνει περίπου το 50% των συνολικών πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα ο στιγμιαίος έχει το 20% του τζίρου στα σούπερ μάρκετ, ο εσπρέσο συμπεριλαμβανομένης της κάψουλας το 15% και ο φίλτρου το 14%. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια και με την ανάπτυξη του εσπρέσο, ο στιγμιαίος που κάποτε κυριαρχούσε στην αγορά ως κατηγορία μέσω της Nestle, έχει δώσει τη θέση του τόσο στον ελληνικό, όσο και στις κάψουλες και στον εσπρέσο που σταδιακά κερδίζουν έδαφος στο ράφι. 

JDE: Πρώτο βιολί στην αγορά του καφέ φίλτρου

Η Jacobs Douwe Egberts είναι αυτή που σε μερίδιο αγοράς στον καφέ φίλτρου κινείται στα επίπεδα του 70% της αγοράς, ενώ αποτελεί και την πρώτη εταιρεία που έβαλε κάψουλα τύπου nespresso στα ελληνικά σούπερ μάρκετ με τις κάψουλες Douwe Egberts. Επισημαίνεται ότι η Jacobs στην κατηγορία της κάψουλας εσπρέσο εκτός από τη μάρκα Douwe Egberts διατηρεί και τις κάψουλες L’ Or. 

Για να αντιληφθούμε την δυναμική της κατηγορίας, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς στην κάψουλα καφέ αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,53 δισεκατομμύρια δολάρια σε τζίρο, σημειώνοντας μέση ετήσια ανάπτυξη 5% από το 2020 έως το 2025, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση αγοράς της Technavio. Ο αυξανόμενος αριθμός συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι μια σημαντική τάση που υποστηρίζει την αύξηση του μεριδίου αγοράς των καψουλών καφέ. Τα τελευταία χρόνια, πολλές μεγάλες βιομηχανίες καφέ έχουν συνάψει συμφωνίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές με μικρότερες επιχειρήσεις που προσπαθούν από την πλευρά τους να εισέλθουν στην αναδυόμενη αγορά της κάψουλας καφέ. Προβλέπεται μάλιστα ότι θα υπάρξουν και νεότερες κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ μεγάλων και μικρότερων παικτών στο διάστημα που ακολουθεί. 

Σταθερή η δυναμική της αγοράς καφέ στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Ας σημειωθεί πάντως ότι παρά τις αυξήσεις που εμφανίζονται στην αγορά το τελευταίο διάστημα, συνολικά οι πωλήσεις καφέ στα εγχώρια σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να διατηρούνται σταθερές, καθότι εάν συγκρίνει κανείς τη φετινή χρονιά με την περσινή στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, θα δει ότι ο όγκος πωλήσεων ήταν και πέρυσι αλλά και φέτος στους 7.400 τόνους κάτι που συνεπάγεται μηδενική μεταβολή των πωλούμενων ποσοτήτων από τη μία χρονιά στην άλλη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.