22 Δεκ 2024
READING

Οι virtual influencers θα αλλάξουν το μέλλον του marketing

5 MIN READ

Οι virtual influencers θα αλλάξουν το μέλλον του marketing

Οι virtual influencers θα αλλάξουν το μέλλον του marketing

Το metaverse αναμένεται να ενισχύσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που ήδη χρησιμοποιούμε και να μας επιτρέψει να συμμετέχουμε πιο ουσιαστικά και πιο διαδραστικά από ποτέ. Πώς θα συμβεί αυτό; Παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του εαυτού μας, είτε με βάση το φυσικό μας ομοίωμα, είτε με μια πιο δημιουργική αναπαράσταση της προσωπικότητάς μας αντλώντας έμπνευση από πτυχές που μπορεί να μην έχουμε αποκαλύψει στην πραγματική μας ζωή.

Αυτή η αλλαγή θα “γεννήσει” αναμφίβολα νέες μορφές influencing. Είτε πρόκειται για brands που δημιουργούν εταιρικά avatars για να λειτουργούν ως συντονιστές της κοινότητας που έχουν δημιουργήσει με τους πελάτες τους, είτε για marketers που εμπνέονται μια σειρά από influencers avatars, το marketing αποκτά αντίστοιχο προφίλ και εξελίσσεται.

Μπορεί το metaverse να μην είναι ακόμη κατανοητό ή προσβάσιμο από όλους, φιλοξενεί ωστόσο εκδηλώσεις που ανοίγουν την πόρτα στο μέλλον. Όπως η Εβδομάδα Μόδας Metaverse, μια εκδήλωση στην τρισδιάστατη πλατφόρμα Decentraland στην οποία εικονικοί influencers παρουσίαζαν ψηφιακά ρούχα -γνωστά και ως “wearables”- από μεγάλα luxury fashion brands. Αυτά τα wearables μπορούσαν στη συνέχεια να αγοραστούν από χρήστες με τη χρήση NFTs και να τα φορέσουν στα avatar τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποια wearables είχαν και ένα “φυσικό δίδυμο”, διατίθενταν δηλαδή προς πώληση στον πραγματικό κόσμο.

Καθώς οι εταιρείες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και οι web3 εκδόσεις των social media εξελίσσονται, είναι πιθανό να δούμε περαιτέρω άνοδο των avatar influencers σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που να θεωρούνται κάποια στιγμή mainstream.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο αξίζει σήμερα ένας influencer;

Ταυτόχρονα όμως παρατηρείται άνοδος και των “ανεξάρτητων” εικονικών influencers, δηλαδή όσων δεν ανήκουν ή δεν έχουν δημιουργηθεί από μια εταιρεία για δική της χρήση. Παραδόξως όμως αυτοί οι influencers αν και εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς συχνά ελέγχονται από εταιρείες digital marketing και δημοσίων σχέσεων.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Miquela. Δημιουργήθηκε από την τεχνολογική startup Brud με έδρα το Los Angeles και τη διαχειρίζεται η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Huxley. Η Miquela, την οποία ανακήρυξε το περιοδικό Time ως έναν από τους “25 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο διαδίκτυο”, είναι μουσικός, οραματίστρια του στυλ και αναζητά την αλλαγή. Καθώς ο χαρακτήρας της είναι πολύ ανθρώπινος, συγκεντρώνει την ατελείωτη προσοχή των μέσων ενημέρωσης και της δίνονται μεγάλες ευκαιρίες, όπως το modeling για την Prada και τα εκατομμύρια streams στο Spotify για τη μουσική της.

Η Bermuda είναι ένα άλλο δημιούργημα της Brud που έχει συμμετάσχει σε διαφημίσεις για οίκους όπως η Chanel και ο Balenciaga, αλλά και για εταιρείες όπως η Tesla και τα Starbucks. Προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για τις πολιτικές της απόψεις και την υποστήριξή της στον Trump, τις οποίες πρόσφατα άλλαξε. Αν και τεχνάσματα όπως αυτά είναι συχνά σκηνοθετημένα για να τραβήξουν την προσοχή, ταυτόχρονα δημιουργούν το ερώτημα για το τι πρέπει να περιμένουμε από την επόμενη γενιά των εικονικών influencers. Θα είναι προσεκτικά ελεγχόμενοι από εταιρείες ή είναι πιθανό να δούμε πιο “ανθρώπινα” avatars, που κάνουν λάθη ή έχουν αντικρουόμενες απόψεις;

Οι εταιρείες που έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν virtual influencers παραγόμενα εξ ολοκλήρου από υπολογιστή, έχουν σημειώσει επιτυχία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το avatar που δημιουργείται στερείται κάθε ανθρώπινου στοιχείου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πλήρη οπτική αναπαράσταση ενός brand και των αξιών του, βρισκόμενοι υπό τον πλήρη έλεγχό του. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για το brand να σχολιάζει κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα, προσθέτοντας νέα επίπεδα στην εικόνα του και ενισχύοντας τη σχέση με το target group του.

Δεν πρόκειται για μια καινούρια ιδέα, αλλά έχει επανέλθει στο προσκήνιο, επειδή πλέον αποτελεί μέρος της πραγματικότητας που θα βιώσουμε σε λίγο καιρό. Οίκοι μόδας όπως η Prada, έχουν ήδη δημιουργήσει avatars που συνάδουν απόλυτα με τις αξίες και την εικόνα του εμπορικού σήματός τους. Ένα από αυτά είναι η Candy, η οποία επινοήθηκε και “ζωντάνεψε” το 2011 και φέτος επαναλανσάρεται σε έντυπα, ταινίες και social media, καθώς αλληλεπιδρά με ένα πραγματικό μπουκάλι αρώματος. Η βασική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του avatar της Candy, μίας “εικονικής μούσας”, ήταν να γίνει το λανσάρισμα του αρώματος πιο ελκυστικό για ένα νεανικό κοινό όπως η Gen Z.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Το Instagram ακόμα στην κορυφή για influencer marketing

Οι Real-life influencers θα εξακολουθήσουν να έχουν θέση, ωστόσο, η δυναμική τους θα μπορούσε να αλλάξει. Το influencer marketing λειτουργεί επειδή ένα τρίτο μέρος συνιστά το brand, αντί το brand να συνιστά τον εαυτό του. Επειδή δηλαδή ο influencer ενεργεί ως μεσάζων μεταξύ του brand και του πελάτη και ο πελάτης μπορεί συνήθως να συνδεθεί πιο φυσικά με τον εν λόγω influencer.

Με τα σημερινά δεδομένα, σχεδόν οι μισοί από όσους ακολουθούν προσωπικότητες των social media, εμφανίζονται πρόθυμοι να πράξουν το ίδιο και με έναν virtual influencer. Σύμφωνα με την Mintel Consumer Data, το ποσοστό αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς ο κόσμος του web3 θα γίνεται πιο οικείος σε περισσότερους χρήστες.

Η εποχή που τα brands μπορούσαν απλώς να δημοσιεύουν περιεχόμενο στα social media χωρίς να ασχολούνται με το κοινό τους, φαίνεται πως ανήκει στο παρελθόν. Τώρα η δημιουργία κοινότητας είναι πιο σημαντική από ποτέ και αυτό θα γίνει ακόμη πιο διαδεδομένο με την ανάπτυξη του metaverse. Η αύξηση της διαδραστικότητας στο web3 θα οδηγήσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν οπτικές αναπαραστάσεις τους σε μορφή avatar και να προσκαλέσουν τις κοινότητές τους να συμμετέχουν πιο ουσιαστικά.

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.