19 Απρ 2024
READING

Ο διαφημιστικός κλάδος στην ύφεση

4 MIN READ

Ο διαφημιστικός κλάδος στην ύφεση

Ο διαφημιστικός κλάδος στην ύφεση

Για όποιον παρακολουθεί την επικαιρότητα, είναι δύσκολο να μην έχει αντιληφθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και των πληθωριστικών πιέσεων. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και το κόστος ζωής να έχει αυξηθεί όσο ποτέ άλλοτε, πολλές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά ευάλωτες και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών οδηγείται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Το κλίμα δεν έχει αλλάξει, με τους καταναλωτές να εξακολουθούν να ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής. Στην Ευρώπη η εξασθένηση του ευρώ εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς πλέον το κοινό νόμισμα υποχώρησε κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης, δεν έχει πλέον την υποστήριξη της Ε.Ε. και η υποχώρηση της λίρας είναι σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Όπως φαίνεται το πρόβλημα απέχει πολύ από το να λυθεί.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου συρρέουν στην τηλεόραση;

Η ανησυχία για την προοπτική της οικονομίας επηρεάζει κάθε κλάδο και φυσικά ο τομέας της διαφήμισης δεν γινόταν να αποτελεί εξαίρεση. Τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια; Το Space & Time -ένα ανεξάρτητο βρετανικό πρακτορείο, που επικεντρώνεται στο marketing ανάπτυξης με γνώμονα την επιλογή λύσεων και την καθοδήγηση του πελάτη- ψάχνει τη λύση στα πρωτογενή δεδομένα από τη μακροχρόνια πελατειακή βάση του.

Η μελέτη των first-party data μάς επιτρέπει να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε τι συνέβη κατά τη διάρκεια προηγούμενων υφέσεων και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πανδημικών αποκλεισμών. Και έπειτα, κοιτώντας μπροστά πια, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να προβλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το τι θα συμβεί.

Όπως συνέβαινε πάντα στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η δύσκολη περίοδος που διανύουμε θα περάσει. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να βγει από αυτή με θετικό πρόσημο; Τι πρέπει να κάνει ο διαφημιστικός κλάδος, αλλά και οι εταιρείες;

1. Ειλικρινείς και ρεαλιστικές συζητήσεις

Καθώς το τοπίο αρχίζει να αλλάζει, είναι ζωτικής σημασίας να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το πώς μεταφράζεται αυτό. Από τη σκοπιά μιας εταιρείας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζεται πληροφορίες με το διαφημιστικό της συνεργάτη. Πρέπει δηλαδή να εξηγεί με ειλικρίνεια τον τρόπο με τον οποίο μετατοπίζονται οι στόχοι της και τον πραγματικό αντίκτυπο που αυτό έχει στην επιχείρηση.

Ομοίως, είναι σημαντικό οι διαφημιστικές εταιρείες να παρέχουν στους πελάτες τους σαφήνεια σχετικά με το τι συμβαίνει στην αγορά και να μην προσπαθούν, για παράδειγμα, να ωραιοποιήσουν τα αποτελέσματα των επιδόσεών τους. Σε τέτοιες καταστάσεις, οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ marketing agency και πελάτη που βασίζονται στην εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την καλή πίστη αποτελούν τις δικλείδες ασφαλείας για την ομαλή λειτουργία της συνεργασίας τους.

2. Δαπάνες σε περίοδο ύφεσης; Κι όμως ναι

Η μείωση των δαπανών κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης για την αγορά περιόδου είναι λανθασμένη τακτική, καθώς βλάπτει μακροπρόθεσμα τους δείκτες της εταιρείας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην αναγνωρισιμότητα και τη δέσμευση τους για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν παρουσία στην αγορά και στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Lego χρησιμοποιεί μόλις πέντε λέξεις στις αγγελίες της

3. Επένδυση στο ταλέντο

Αυτό ισχύει τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα διαφημιστικά γραφεία. Ορισμένοι εργοδότες ίσως αναγκαστούν να επανεκτιμήσουν το μέγεθος του εργατικού τους δυναμικού, όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια φάση και στο τέλος της, κάθε επιχείρηση θα θέλει να βγει ισχυρότερη για να αναβαθμίσει ή να συνεχίσει σε μια ζωντανή αγορά. Το ταλέντο είναι δύσκολο να βρεθεί και δυσκολότερο να διατηρηθεί και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε στις περιόδους ύφεσης.

Πρωτίστως όμως χρειάζεται ψυχραιμία και φροντίδα τόσο της ίδιας της εταιρείας όσο και των συνεργατών της στον διαφημιστικό τομέα. Πράγματι είναι δύσκολες εποχές, τόσο μέσα στο γραφείο όσο και έξω από αυτό. Το άγνωστο είναι συχνά πιο αγχωτικό από οποιαδήποτε εναλλακτική λύση, γι’ αυτό χρειάζεται ηρεμία. Ας σκεφτούμε που θέλουμε να βρισκόμαστε όταν βγούμε από την άλλη πλευρά του τούνελ.

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.