27 Απρ 2024
READING

Νίκη για τη δημόσια υγεία ο ορισμός του “healthy”

3 MIN READ

Νίκη για τη δημόσια υγεία ο ορισμός του “healthy”

Νίκη για τη δημόσια υγεία ο ορισμός του “healthy”

Τον περασμένο μήνα ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών στις Η.Π.Α. FDA εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για το πια είναι τα “υγιεινά” τρόφιμα, με βάση την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών στο καθένα.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο “υγιεινό”, πρέπει να έχει το ισοδύναμο μιας μερίδας φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών ή πρωτεϊνούχων τροφίμων, όπως αναφέρεται στις νέες διατροφικές οδηγίες που εξέδωσε ο FDA. Τα ωμά, ολόκληρα φρούτα και λαχανικά μπορούν αυτομάτως να φέρουν τον χαρακτηρισμό, ενώ υπάρχει μια κλίμακα για τα διάφορα είδη παρασκευασμένων προϊόντων, που έχει απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και ποσοστιαία όρια για τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη προστιθέμενων σακχάρων, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών.

Τα προτεινόμενα μέτρα προετοιμάζονταν επτά χρόνια. Το 2015, ο FDA ζήτησε από την Kind, μια εταιρεία τροφίμων σνακ με έδρα τη Νέα Υόρκη, να αφαιρέσει τον ισχυρισμό “υγιεινό” από τις ετικέτες της λόγω της περιεκτικότητας σε λιπαρά – τα οποία προέρχονταν από τους ξηρούς καρπούς στις μπάρες της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: H Unilever δε θα διαφημίζει πια τρόφιμα σε μικρά παιδιά

Τότε η εταιρεία σνακ, η οποία ανήκει πλέον στη Mars, υπέβαλε επίσημα αίτηση για επικαιροποίηση των κανονισμών. Και ενώ ακόμη πρόκειται για προτεινόμενο κανόνα, η Kind πήρε αυτό που ήθελε. Με ανακοίνωσή της η εταιρεία δήλωσε ότι ο προτεινόμενος ορισμός είναι συνεπής με τη θέση της στο παρελθόν και πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διατροφική εκπαίδευση και τη διαφάνεια.

Εξετάζοντας λοιπόν τη νέα πρόταση του FDA για τη σήμανση – η οποία είναι επί του παρόντος ανοικτή για σχόλια – παρατηρούμε ότι σε μερικά σημεία η ορολογία πρέπει να οριστεί ρητά. Ο προτεινόμενος κανόνας δεν εφαρμόζει μια ενιαία περιγραφή για το τι είναι ένα “υγιεινό” τρόφιμο. Αυτό εξαρτάται από το είδος του προϊόντος, τί ποσοστό της μερίδας έχει από τις βασικές ομάδες τροφίμων – φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά ή πρωτεΐνες – όπως αυτές προσδιορίζονται από τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς, και αν υπερβαίνει τα όρια για το αλάτι, τα πρόσθετα σάκχαρα και τα κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι διαφορετικά για ποικίλους τύπους τροφίμων.

Η πρόταση επιδιώκει επίσης να ταξινομήσει ως “υγιεινά” τα φυσικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, ακόμη και αν δεν πληρούν απαραίτητα άλλες κατευθυντήριες γραμμές για τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αποβουτυρωμένων και άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, των αυγών και των σπόρων και ξηρών καρπών.

Η “πυκνότητα θρεπτικών συστατικών” δεν είναι σαφώς καθορισμένη, ούτε και τα “λαχανικά”. Εξάλλου, πολλά από τα πράγματα που ο καταναλωτής θεωρεί λαχανικά, όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες, στην πραγματικότητα ανταποκρίνονται στους βοτανικούς ορισμούς των φρούτων. Δεν είναι επίσης σαφές ποια είναι η διαφορά μεταξύ των λαχανικών και των “τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες”, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αρακάς μπορεί να θεωρηθεί και τα δύο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Apple θέλει να φέρει επανάσταση στην υγεία

Απορίας άξιο είναι το πώς ακριβώς οι ξηροί καρποί, οι οποίοι μπορεί να είναι εκ φύσεως πλούσιοι σε κορεσμένα λιπαρά, μπορούν να ενταχθούν στον ορισμό του “υγιεινού”. Τα λίπη που υπάρχουν φυσικά στους ξηρούς καρπούς εμφανίζονται στον πίνακα διατροφικών στοιχείων ως ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ατόμου, γύρω από το οποίο βασίζεται και ο υπόλοιπος ορισμός της “υγιεινής” διατροφής.

Όπως είναι λογικό, αναμένεται καταιγισμός σχολίων από εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων σχετικά με τον αποκλεισμό τους ή/και την έλλειψη αναγνώρισής τους ως σημαντική πηγή τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία.

Με πληροφορίες από Food Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.