26 Απρ 2024
READING

Η “πράσινη” στροφή της Shein για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

3 MIN READ

Η “πράσινη” στροφή της Shein για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

Η “πράσινη” στροφή της Shein για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

Η Shein ως ένα από τα μεγαλύτερα ultra fast fashion brands, φέρεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία e-commerce στον κόσμο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έχει χαρακτηριστεί ως το “TikTok του ηλεκτρονικού εμπορίου”. Πρόσφατα το brand ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έως το 2030. 

Τα τελευταία 15 χρόνια, η παραγωγή και η ζήτηση ρούχων έχει διπλασιαστεί ενώ ο χρόνος που τα φοράμε πραγματικά έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40%. Η γρήγορη μόδα αντικαθίσταται από την ultrafast εκδοχή της, παράγοντας τρομερούς όγκους νέων ρούχων στην αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι από την αρχή της χρονιάς, οι γίγαντες της γρήγορης μόδας H&M και Zara έχουν λανσάρει περίπου 11.000 νέα στυλ μαζί, την ίδια στιγμή που το ultra fast fashion brand Shein κυκλοφόρησε 314.877 στυλ.

Διαβάστε ακόμα: To Shein αξίζει όσο το Zara και η H&M μαζί. Πώς τα κατάφερε;

Η βιομηχανία της μόδας είναι ίσως ένας από τους πιο ρυπογόνους κλάδους, καθώς είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, ενισχύοντας περαιτέρω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050. Σύμφωνα με μελέτη του Ο.Η.Ε. εξάλλου η βιομηχανία μόδας στο σύνολό της ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για να διαχειριστεί το αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτήν λόγω της υπερπαραγωγής ενδυμάτων και αξεσουάρ, τους τεράστιους όγκους κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων και το επιβαρυμένο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η Shein ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών που παράγονται από τις δραστηριότητές της κατά 42% έως το 2030, την αγορά πιστοποιητικών ανανεώσιμης ενέργειας για το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες της έως το 2030, καθώς και για τη μείωση των απόλυτων εκπομπών σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της κατά 25% έως το 2030.

Για να επιτύχει κάτι τέτοιο, χρειάστηκε να συνεργαστεί με την πολυεθνική εταιρεία διασφάλισης ποιότητας Intertek, η οποία μέτρησε τον αντίκτυπο του αποτυπώματος άνθρακα του 2021, υπολόγισε τις εκπομπές και προσδιόρισε τους επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους της εταιρείας μέσω διαδραστικών εργαστηρίων που διεξήχθησαν από κοινού.

Για τη μείωση των εκπομπών, η Shein προβλέπεται να αυξήσει τις επενδύσεις σε προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις δραστηριότητές της, που θα συμπληρωθούν από την αγορά πιστοποιητικών ανανεώσιμης ενέργειας. Η εταιρεία αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμο είναι να συνεργαστεί στενά με εξειδικευμένους συνεργάτες για τη μετάβασή της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την υλοποίηση των σχεδίων της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί χρειαζόμαστε μια “πράσινη” βιομηχανία μόδας;

Μάλιστα στο πλαίσιο της “πράσινης” στροφής της, ο κινεζικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει έως και 7,6 εκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση του Apparel Impact Institute, ενός μη κερδοσκοπικου οργανισμού που ασχολείται με την απαλλαγή από τον άνθρακα και τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας της βιομηχανίας της μόδας. Στόχο είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει τόσο η Shein όσο και η παγκόσμια βιομηχανία μόδας προκειμένου να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας της.

Οι νέες συνεργασίες της εταιρείας καταδεικνύουν περαιτέρω τη δέσμευσή της για εφαρμογή μακροπρόθεσμων πρωτοβουλιών, που αφορούν στην ενδυνάμωση των προμηθευτών και στην εργασία για την προώθηση της βιώσιμης καινοτομίας με επίκεντρο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με την ανακοίνωσή της, η Shein εδραιώνει περαιτέρω τη δέσμευσή της για πρωτοβουλίες βιωσιμότητας και εταιρικής υπευθυνότητας.

Με πληροφορίες από The Industry.Fashion

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.