25 Απρ 2024
READING

Γιατί οι εργαζόμενοι της Gen Z ανησυχούν από τώρα για τη συνταξιοδότησή τους

3 MIN READ

Γιατί οι εργαζόμενοι της Gen Z ανησυχούν από τώρα για τη συνταξιοδότησή τους

Γιατί οι εργαζόμενοι της Gen Z ανησυχούν από τώρα για τη συνταξιοδότησή τους

Η συνταξιοδότηση μπορεί να φαίνεται πολύ μακρινή για τα μέλη της Gen Z, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα απασχολεί. Φαίνεται μάλιστα να ανησυχούν περισσότερο σε σχέση με τους παλαιότερους, γεγονός ιδιαίτερα αντιφατικό αν σκεφτούμε ότι είναι μια γενιά επαναστατική, που σκέφτεται έξω από τα συνήθη πλαίσια και δεν αναζητά την ιδανική δουλειά. Τι τους ωθεί, επομένως, να σκέφτονται τη συνταξιοδότησή τους;

Όλα οφείλονται στην αβεβαιότητα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που όσο και να φαίνεται ότι περνάει στο παρελθόν, εμφανίζεται με κάποια νέα αφορμή ή αιτία, πάλι μπροστά τους. Ή και στο άγχος που κληρονόμησαν από τις προηγούμενες γενιές να ζήσουν καλύτερα από τις ίδιες. Στην πραγματικότητα, οι μελλοντικοί εργαζόμενοι που αυτή την στιγμή βρίσκονται στην εφηβεία τους ή στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους, αισθάνονται καταβεβλημένοι από την ιδέα της συνταξιοδότησης σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους. Με δυο λόγια, τους κουράζει και μόνο η ιδέα. Ωστόσο, ως ιδέα παραμένει στο μυαλό τους.

Διαβάστε ακόμα: 5 τρόποι που Millennials και Gen Z βλέπουν την εργασία

Ενώ οι περισσότεροι ενήλικες οραματίζονται το πώς θα συνταξιοδοτηθούν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται ότι δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να κάνουν μπροστά στην αβεβαιότητα του πότε θα ολοκληρωθει ο εργασιακός τους βίος. Έρευνα της αμερικανικής εταιρείας The Harris Poll, στην οποία πήραν μέρος 1.022 ενήλικες Αμερικανοί, έδειξε ότι σε ασφαλιστικά συστήματα όπως αυτό των Η.Π.Α. όπου η διαδικασία προϋποθέτει την αποταμίευση από την πλευρά των ασφαλισμένων, το άγχος κυριεύει τους εργαζόμενους ακόμη περισσότερο.

Αυτό δεν περιορίζεται φυσικά σε μία μόνο γενιά. Απόδειξη ότι διακατέχει το 31% των Gen Z-ers, το 24% των Millennials, το 23% των Gen X και μόνο το 12% των Baby Boomers. Το εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, είναι ότι όσο πιο μακριά βρίσκεται μια γενιά από τα συνταξιοδοτικά όρια, τόσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητά τους. Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι στο σύνολό τους ωστόσο δεν αισθάνονται προετοιμασμένοι για καμία συνταξιοδότηση, καθώς οι μισοί περίπου δεν έχουν αποταμιεύσει τα χρήματα που θα χρειάζονταν για να ζησουν αξιοπρεπώς χωρις εργασία. Όσοι ανήκουν στην Generation X που βρίσκονται σήμερα σε ένα ηλικιακό εύρος 42 έως 57 ετών, μάλιστα, είναι εκείνοι που δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν καθόλου κατάλληλα, εκπληρώνοντας ίσως κάποιες από εκείνες τις ζοφερές προβλέψεις δεκαετιών που ήθελαν τους Gen X-ers να είναι η πρώτη γενιά που θα είχε χειρότερη κατάληξη από τους προγόνους της.

Διαβάστε ακόμα: Gen Z | Οι εργαζόμενοι που τα θέλουν όλα

Αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα οξεία οικονομική ανασφάλεια, η οποία τους οδηγεί να επιδιώκουν πρωτίστως την υλική ευημερία. Διαχειρίζονται τα πάντα σαν να ανήκουν στη σφαίρα του μέλλοντος και όχι του παρόντος. Ίσως γι’ αυτό να μην έχουν καν ιδέα για το πόσες αποταμιεύσεις θα χρειαστούν ή για το τι θα πρέπει να κάνουν γενικότερα. Γνωστή και ως “χαμένη”, “ξεχασμένη” ή “αόρατη” γενιά, η Gen X βρέθηκε αντιμέτωπη με τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές αξίες που βίωσαν όσο μεγάλωναν. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σταθερά ανάμεσα στους Baby Boomers και τους Millennials με ό,τι και αν συνεπάγεται η πίεση αυτή, κληροδότησαν στους σημερινούς εικοσάρηδες το άγχος για το τι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.


Οι εργαζόμενοι της Gen Z είναι αυτοί που προβληματίζονται περισσότερο για τη συνταξιοδότησή του αφού τους είναι δύσκολο να προβλέψουν πόσα χρήματα θα χρειαστεί να αποταμιεύσουν. Για μια γενιά που στρέφεται σε έννοιες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ψυχική υγεία, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οικονομική ασφάλεια, η συμμετοχή στα κοινά, η φυλετική ισότητα και η προστασία του περιβάλλοντος, η συνταξιοδότηση βρίσκεται απλά πολύ μακριά.

Με πληροφορίες από Linkedin

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.