Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, εφαρμόζοντας πιο “πράσινες” στρατηγικές στις επιχειρήσεις τους. Τι μπορεί να προσφέρουν οι αλλαγές αυτές στις ίδιες τις εταιρείες; Εξετάζοντας το παράδειγμα της εφαρμογής Pinterest μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι “πράσινες” στρατηγικές είναι ζωτικής σημασίας για μία εταιρεία σήμερα.
Πρόκειται για μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ένα δημοφιλές διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας οπτικών σελιδοδεικτών. Σύμφωνα με την Statista, το Pinterest διαθέτει 433 εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να αναρτούν δικές τους φωτογραφίες και βίντεο ή να αποθηκεύουν φωτογραφίες που βρίσκουν στο Διαδίκτυο.
Τα τελευταία χρόνια, το Pinterest κάνει μία “πράσινη” στροφή. Μέσα στα γραφεία της προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των απορριμμάτων, δωριζει υπολογιστές που δεν χρησιμοποιούνται πια και χρησιμοποιεί βιοδιασπώμενους κάδους τροφίμων. Επιπλέον, δίνει ενεργά κίνητρα στους ίδιους τους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια στο σπίτι τους μέσω μιας συνεργασίας με την εταιρεία EnergySage, ενώ τους ενθαρρύνει μέσω bonus να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Πρόσφατα, μάλιστα, η διοίκηση πήρε την μεγάλη απόφαση και ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του 2022 δεσμεύεται να χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια στα γραφεία της. Η αρχή θα γίνει από τα κεντρικά της γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα στις Η.Π.Α., καθώς και στη Βραζιλία, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Τόκιο.
Το σχέδιο ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές του Pinterest έρχεται σε μια εποχή που το εργασιακό τοπίο έχει αλλάξει ριζικά. Οι εκπρόσωποι της Gen Z και οι Millennials έχουν εισέλθει δυναμικά στον εργασιακό τομεά και επιμένουν να γράψουν ένα νέο σενάριο για την εργασία. Οι γενιές αυτές όντας πιο ευαισθητοποιημένες και ενημερωμένες για την περιβαλλοντική καταστροφή και την μόλυνση του πλανήτη, “απαιτούν” από τους εργοδότες τους μεγαλύτερη κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Αυτή η απαίτηση δεν μπορεί να αμεληθεί από τους εργοδότες ειδικά σήμερα που ο τομέας της εργασίας είναι πιο σύνθετος.
Διαβάστε επίσης: To Instagram θα επιτρέπει tags προϊόντων σε όλους τους χρήστες
Πράγματι, οι βιώσιμες ατζέντες αποτελούν ένα από τους αποτελεσματικότερους τρόπους με τον οποίο μπορεί μία εταιρεία να εντάξει και να διατηρήσει στο εργατικό της δυναμικό πολύτιμους συνεργάτες και νέα ταλέντα. Έρευνα της IBM σε 14.000 εργαζόμενους στις Η.Π.Α. αποκάλυψε ότι το 69% δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν μια δουλειά σε έναν οργανισμό που θεωρούν ότι δρα μεριμνώντας για το περιβάλλον. Ενώ εντύπωση προκαλεί ότι περίπου το 50% τόνισε ότι θα δεχόταν ακόμη και χαμηλότερο μισθό για να εργαστεί σε τέτοιου είδους εταιρείες.
Αντίστοιχα, η έκθεση Deloitte 2022 CxO Sustainability, στην οποία συμμετείχαν 2.000 υψηλόβαθμα στελέχη , επισήμανε ότι οι προσπάθειες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των εταιρειών έχουν θετικό αντίκτυπο στο ηθικό και την ευημερία των εργαζομένων (84%), καθώς και στην πρόσληψη και την διατήρησή τους (77%).
Παρά το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και την εξελισσόμενη αγορά εργασίας, η προσέλκυση, η δέσμευση και η διατήρηση κορυφαίων ταλέντων παραμένει καίρια ανάγκη για πολλές εταιρείες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη ότι εφαρμόζουν “πράσινες” στρατηγικές προκειμένου να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους και να αυξήσουν την παραγωγικότητα της υπάρχουσας ομάδας τους.
Με πληροφορίες από Worklife
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.