18 Δεκ 2024
READING

Το digital marketing βλάπτει το περιβάλλον;

4 MIN READ

Το digital marketing βλάπτει το περιβάλλον;

Το digital marketing βλάπτει το περιβάλλον;

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πλέον η ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν τα χειρότερα, καλεί και τις επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να κινητοποιηθούν φροντίζοντας έμπρακτα να βοηθήσουν τον περιβάλλον.

Μάλιστα, αυτό είναι κάτι παραπάνω από κάλεσμα των διεθνών οργανισμών ή υποχρέωση που επιβάλλουν σταδιακά οι κυβερνήσεις, παρά αποτελεί και απαίτηση των περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων καταναλωτών. Έτσι, εταιρείες και οργανισμοί έρχονται να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές δράσεις προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και να καλύψουν τις απαιτήσεις των πελατών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων δεσμεύονται να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διανομή των διαφημίσεων, επιλέγοντας “πράσινες” διαφημίσεις. Δηλαδή τρόπους προώθησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους που μετριάζουν το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή και τη διανομή διαφόρων τύπων διαφημιστικού υλικού.

Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να κάνουν τα brands για την βιωσιμότητα που δεν καταντά greenwashing

Είναι συνειδητή επιλογή, λοιπόν, μεγάλο μέρος των εκστρατειών marketing των εταιρειών να πραγματοποιείται πλέον στον ψηφιακό κόσμο. Η ιδέα που έχουν στο μυαλό τους είναι ότι χρησιμοποιώντας social media αντί για παράδειγμα έντυπες διαφημίσεις δεν ζημιώνουν το περιβάλλον, ενώ παράλληλα μπορούν να προσεγγίσουν πιο στοχευμένα το target group τους. 

Ώστοσο, μελέτη από την νορβηγική εταιρία λογισμικού Cavai έρχεται να διαψεύσει τα περιβαλλοντικά οφέλη των ψηφιακών διαφημίσεων που έχουν στο μυαλό τους οι εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μία απλή διαφήμιση στο διαδίκτυο εκπέμπει την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα όσο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μία τηλεόραση OLED 40 ιντσών 4K ή μια λάμπα LED που παραμένει αναμμένη για ένα διάστημα 30–700 δευτερολέπτων.

Αυτό συμβαίνει διότι η χρήση των ψηφιακών μέσων απαιτεί συσκευές, οι οποίες για να κατασκευαστούν μολύνουν το περιβάλλον. Παράλληλα, ο αριθμός αυτών των συσκευών που χρησιμοποιούνται προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία ψηφιακή καμπάνια, είναι τεράστιος. Ας σκεφτούμε μόνο ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία συσκευή για τη λήψη μίας φωτογραφίας, άλλη για τη συλλογή δεδομένων, ενώ άλλη θα χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε δέκτης της διαφήμισης. Πολλές από αυτές θα καταλήξουν να γίνουν ηλεκτρονικά απόβλητα μετά το τέλος της ωφέλιμης ζωής τους.

Αντίστοιχα έρευνα της βρετανικής διαδικτυακής διαφημιστικής εταιρείας Good-Loop σε ανώτερα στελέχη της βρετανικής διαφημιστικης αγοράς, αποκάλυψε ότι η τυπική ιντερνετική διαφημιστική καμπάνια εκπέμπει ακόμη και 5,4 τόνους άνθρακα –σχεδόν τους μισούς από αυτούς που παράγει κάθε χρόνο ένας καταναλωτής στο Ηνωμένο Βασίλειο–, ενώ 1 εκατομμύριο εμφανίσεις βίντεο έχουν το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με κάποιον που κάνει αεροπορικό ταξίδι μετ’ επιστροφής από Βοστώνη για Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα: To 58% των στελεχών παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις τους κάνουν greenwashing

Τα στοιχεία αυτά σόκαραν αρκετές επιχειρήσεις που είχαν επενδύσει στο digital marketing. Ως από μηχανής θεός, οι διαφημιστικές εταιρείες δεν άργησαν να προσφέρουν λύσεις, διαθέτοντας πλέον τμήματα που μελετούν και σχεδιάζουν πακέτα διαφημίσεων, ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα αρκούσε για τα brands – αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Good-Loop, σχεδόν όλοι (90%) πιστεύουν ότι ο κλάδος της ψηφιακής διαφήμισης έχει την ευθύνη να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και το 84% να πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Αν και το 38% υποστήριξε ότι η επιχείρησή τους έχει σχέδια για να εκμηδενίσει το αποτύπωμα άνθρακα στην ψηφιακή διαφήμιση, μόνο το 15% παραδέχθηκε ότι έχουν τεθεί ρεαλιστικοί στόχοι. Ενώ, το 71% δήλωσε ότι γνωρίζει ότι μολύνει το περιβάλλον μέσω των εκπομπών που παράγονται από τις ψηφιακές του διαφημίσεις. Οι περισσότεροι, μάλιστα, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να είναι οι καμπάνιες τους πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον. Μάλιστα, το 61% των επαγγελματιών marketing ισχυρίζονται ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο σημαντική από το κόστος των διαφημίσεων.

Φυσικά, για να υπάρξει πραγματική αλλαγή χρειάζεται να ενεργοποιηθούν όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με μία διαφήμιση: από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προωθήσουν το προϊόν τους εώς τους δημιουργούς και τους αποδέκτες των διαφημίσεων. Για όλα κλειδί είναι η ενημέρωση και η συνακόλουθη ευαισθητοποίησή τους. 

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.