25 Απρ 2024
READING

Πώς τα beauty brands αυξάνουν τις πωλήσεις τους με περιεχόμενο ειδικά για το TikTok

4 MIN READ

Πώς τα beauty brands αυξάνουν τις πωλήσεις τους με περιεχόμενο ειδικά για το TikTok

Πώς τα beauty brands αυξάνουν τις πωλήσεις τους με περιεχόμενο ειδικά για το TikTok

Γεννημένος την εποχή της παραδοσιακής διαφήμισης, όταν οι προβολές και η προσέγγισή τους παρείχαν μετρήσιμα αποτελέσματα στις εταιρείες, ο βαθμός διάδοσης ενός δημοφιλούς μηνύματος, ή αλλιώς το “virality”, θεωρούνται για καιρό το πρότυπο επιτυχίας στα social media. Σήμερα όμως το να γίνει μια διαφήμιση viral, δεν οδηγεί απαραίτητα και σε εμπορική επιτυχία.

Η άνοδος των βίντεο περιεχομένου έχει επισκιάσει κάθε στατική εικόνα, δημιουργώντας ένα νέο είδος κοινωνικής εμπειρίας. Καθώς η ζήτηση για τέτοια σποτ έχει αυξηθεί, οι αλγόριθμοι πίσω από τις κορυφαίες πλατφόρμες στον κόσμο έχουν γίνει πιο εξελιγμένοι. Σε αυτήν τη νέα διάσταση, δεν εμφανίζεται πλέον στους χρήστες περιεχόμενο απλώς με βάση το ποιους ακολουθούν, αλλά με βάση το είδος του περιεχομένου που απολαμβάνουν περισσότερο.

Το κοινό απομακρύνεται σταδιακά από τις παραδοσιακές πλατφόρμες που ξεχώριζαν μέχρι σήμερα για τη συνεχή ροή πληροφοριών και εικόνων και συντονίζεται με καθετί περιλαμβάνει βίντεο που μπορεί να δει σε πλήρη ανάπτυξη στην οθόνη του κινητού του. Σύμφωνα με την Statista, ο μέσος χρήστης ξοδεύει πλέον 73 ώρες το μήνα σε social media, με το 83% αυτών των ωρών να δαπανάται σε πλατφόρμες με επίκεντρο την ψυχαγωγία, όπως το YouTube Shorts, το Instagram Reels και το TikTok. Αυτή η μετατόπιση έχει αναγκάσει τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να περάσει στην εποχή της κοινωνικής ψυχαγωγίας, όπου οι χρήστες αναζητούν ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα περιεχόμενο. Όποια εταιρεία παρέχει κάτι τέτοιο, μπορεί να γίνει και viral και να αποκτήσει σημαντική εμπορική αξία.

Διαβάστε ακόμα: Οι μάρκες τροφίμων και ποτών επωφελούνται από τις viral συνταγές στο TikTok

Η αύξηση του χρόνου και της προσοχής που δίνουν οι χρήστες σε αυτά τα κανάλια έχει ξεκλειδώσει νέους τρόπους προσέλκυσης καταναλωτών και μετατροπής τους σε πελάτες για τα brands. Και ενώ σχεδόν όλες οι βιομηχανίες έχουν αποκτήσει ψηφιακό προφίλ, τα beauty brands υιοθετούν πρώτα κάθε ψηφιακή καινοτομία.

Η αυθεντικότητα και η δημιουργικότητα που έχουν πλέον τα διαφημιστικά βίντεο των beauty brands, κάνουν τους καταναλωτές να εμπνέονται και να συντονίζονται με καθετί προβάλλουν. Οι λάτρεις της ομορφιάς συρρέουν τόσο σε ψηφιακές βιτρίνες όσο και στα φυσικά καταστήματα οδηγώντας τον κλάδο σε πρωτοφανείς πωλήσεις και ανάπτυξη, παρά το ευρύτερο δυσμένες οικονομικό περιβάλλον. Το οκτάμηνο του 2022 μόνο τα προϊόντα μακιγιάζ εμφάνισαν αύξηση 20% στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με το CNBC .

Σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό ψηφιακό περιβάλλον, όμως, το να γίνει ένα από τα προϊόντα αυτά viral δεν είναι πλέον αρκετό. Και αυτό σημαίνει ότι οι marketers πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την ψηφιακή τους διαφήμιση.

Μελέτη της βρετανικής εταιρείας λογισμικού marketing Dash Hudson αποκάλυψε ότι οι μάκρες παρουσιάζουν σημαντική μείωση στην αφοσίωση των ακολούθων τους μετά τις πρώτες 250.000 προβολές ενός βίντεο στο TikTok. Αυτό σημαίνει ότι το πιστό κοινό ενός brand, δηλαδή εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο ή μοιράζονται το βίντεο με τους δικούς τους φίλους, καταγράφεται στην ομάδα των πρώτων 250.000 θεατών. Αυτό αποδεικνύει ότι η virality δεν είναι πλέον το πιο ζωτικό σημείο αναφοράς για την επιτυχία της επιχείρησης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z αλλάζει τη βιομηχανία της ομορφιάς

Επιπλέον, η NielsenIQ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καλύτερα εμπορικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσω της ψυχαγωγίας. Μέσω έρευνάς της, εξετάστηκαν τα δεδομένα καταναλωτών που επισκέφτηκαν διαφορετικά κανάλια συγκεκριμένων beauty brands προκειμένου να επιλέξουν τι θέλουν να αγοράσουν. Διαπιστώθηκε ότι όσες επιχειρήσεις επένδυσαν σε ψυχαγωγικά βίντεο ως συνειδητή επιλογή marketing στο TikTok, είδαν αύξηση των πωλήσεών τους και όχι μόνο των followers τους.

Ενώ η virality στον πυρήνα της μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του brand awareness των επιχειρήσεων, ο δρομος για την επιτυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται στην ψυχαγωγία. Καθώς τα τμήματα marketing παγκοσμίως αντιμετωπίζουν συρρικνούμενους προϋπολογισμούς σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, όσοι εξελίσσουν την στρατηγική τους στα social media αξιοποιώντας τη δημιουργία βίντεο με πρωτότυπο περιεχόμενο, είναι εκείνοι που θα θα προχωρήσουν μπροστά.

Με πληροφορίες από Glossy

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.