Οι marketers προβληματίζονται για τις διαφημίσεις στο Netflix

Το Netflix, έχοντας σημειώσει μία σημαντική απώλεια συνδρομητών, αποφάσισε να  κυκλοφορήσει ένα φθηνότερο συνδρομητικό πακέτο στα τέλη του 2022 το οποίο θα εμπεριέχει διαφημίσεις. Η διαφημιστική αγορά κρατούσε την ανάσα της για περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει δεν φαίνεται να ενθουσιάζουν τους διαφημιστές. 

Νωρίτερα φέτος, το Netflix ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Microsoft για να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα μοντέλο που δεν θα διαφέρει εντελώς από αυτό του YouTube ή του Spotify. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ύπαρξη μιας φθηνότερης συνδρομής, διότι θα υπάρχουν διαφημίσεις πριν και κατά τη διάρκεια των ταινιών. Με αυτόν τον τρόπο το Netflix προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος από τις απώλειες συνδρομητών και κερδών, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προσελκύσει εκ νέου το κοινό.Ήδη άλλα συνδρομητικές πλατφόρμες, όπως το Disney Plus, έχουν λανσάρει τέτοιες συνδρομές με τεράστια επιτυχία.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Netflix δεν έχει αθλητικές μεταδόσεις;

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναδεικνύει τη Microsoft ως τον ιδανικό εταίρο για την κάλυψη των αναγκών της και τις προσπάθειές της για καινοτομία και προστασία της ιδιωτικότητας των καταναλωτών. Μάλιστα, αυτή την στιγμή η Microsoft είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος διαφημιστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και φαίνεται ότι αποτελεί μια συνετή επιλογή για το Netflix, καθώς ήδη συνεργάζεται με πολλούς σημαντικούς διαφημιστές. 

Έτσι, το φθηνότερο πακέτο του Netflix μοιάζει ελπιδοφόρο και πολλά υποσχόμενο, καθώς θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στους θεατές, αλλά και μια εμπειρία για τα brands και τους διαφημιστές που ξεπερνά αυτήν της τηλεόρασης. Εκεί που ποντάρουν πολλές διαφημιστικές εταιρείες είναι στο γεγονός ότι η πλατφόρμα διαθέτει ήδη εκατομμύρια συνδρομητές και επιπλέον έχει συγκεντρώσει στοιχεία των προτιμήσεων τους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους διαφημιστές. 

Ωστόσο, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με τις χρεώσεις των διαφημίσεων έχουν αφήσει μία πικρή γεύση. Συγκεκριμένα, φημολογείται ότι η τιμή για την προβολή μιας διαφήμισης σε 1000 συνδρομητές θα είναι 65$, ένα ποσό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με αυτό που ζητάνε άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες. Επιπλέον, το Netflix θα ορίσει ανώτατο όριο χρημάτων – άρα και διαφημίσεων –  που θα μπορεί να δώσει ένα brand, ώστε να αποτρέψει τον κορεσμό του δικτύου του από διαφημίσεις. Βέβαια, το όριο αυτό δεν είναι μικρό, καθώς φημολογείται ότι είναι 20 εκατομμύρια δολάρια. Εάν ισχύει όμως αυτή η πληροφορία φαίνεται ότι η πλατφόρμα στοχεύει σε συγκεκριμένα και μεγάλα brands που θα μπορούν να διαθέσουν αυτό το ποσό σε βάθος χρόνου. Όμως, ακόμα και για αυτά η τιμή των 65$ ανά 1000 άτομα είναι αρκετά υψηλή, την στιγμή μάλιστα που η απόδοση του διαφημιστικού προγράμματος της εταιρείας δεν είναι σίγουρη. 

Διαβάστε ακόμα: Η επιθετική είσοδος του Disney+ σε 41 χώρες και στην Ελλάδα και ο σκληρός ανταγωνισμός

Αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους αναλυτές είναι ότι επί του παρόντος, το Netflix πρόκειται να κυκλοφορήσει τα διαφημιστικά του πακέτα χωρίς τη βοήθεια κάποιας εταιρείας που να καταμετρά την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων του. 

Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός των streaming πλατφόρμων αυξάνεται επικίνδυνα. Συνεπώς, το Netflix θα πρέπει να διαψεύσει αυτές τις φήμες και να παρουσιάσει κάτι μοναδικό για να εντυπωσιάσει τα brands και τους συνδρομητές. Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό να μην δούμε σημαντικές καινοτομίες όσον αφορά τη διαφήμιση στον τομέα του streaming, αλλά μια στρατηγική στα καθιερωμένα πλαίσια και μια διαφημιστική εμπειρία λίγο-πολύ αναμενόμενη.

Πληροφορίες από The Drum