25 Απρ 2024
READING

Jumbo και Μουστάκας: Κυριαρχούν στην αγορά με κοινές καταβολές στο παιχνίδι

4 MIN READ

Jumbo και Μουστάκας: Κυριαρχούν στην αγορά με κοινές καταβολές στο παιχνίδι

Jumbo και Μουστάκας: Κυριαρχούν στην αγορά με κοινές καταβολές στο παιχνίδι

Δύο επιχειρήσεις με κοινές καταβολές στα παιδικά είδη και στα παιχνίδια. Που η μία αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο σήμερα στον τομέα τόσο των παιχνιδιών, όσο και των ειδών σπιτιού. Και η άλλη αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη επιχείρηση που δραστηριοποιείται αμιγώς στον τομέα των παιχνιδιών. Ο λόγος για τη Jumbo αλλά και για τον Μουστάκα.

Η Jumbo συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς κινείται διαρκώς ανοδικά σε επίπεδο πωλήσεων. Και παρά τις ζοφερές προβλέψεις που έκανε σε μία από τις πρόσφατες ενημερώσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών ο πρόεδρος της επιχείρησης, Απόστολος Βακάκης, συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά στους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Είναι γεγονός πλέον ότι στις αγορές που δραστηριοποιείται η Jumbo, ήτοι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, προσέφεραν συνολικά αύξηση τζίρου στον όμιλο κατά 11% στους εννέα μήνες του 2022. Και εάν κανείς απομονώσει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες η αύξηση των πωλήσεων της Jumbo και πάλι στην περίοδο των εννέα μηνών Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ήταν επίσης αυξημένες κατά 8%. Στην εικόνα αυτή βέβαια θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως είναι ο πληθωρισμός που εκ των πραγμάτων η αύξηση τιμών φέρνει και αύξηση τζίρου. Αλλά και το γεγονός ότι πέρυσι κατά τους πρώτους μήνες του έτους τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά λόγω lockdown. Eκτός των άλλων έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο εκτός από το τζίρο της Jumbo έχει αυξηθεί και η ζήτηση και πώς διαμορφώνεται η εικόνα της επιχείρησης από πλευράς όγκου πωλήσεων στα προϊόντα της.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Jumbo συνεχίζει να διαψεύδει τον Απόστολο Βακάκη

Επένδυση σε ένα νέο κατάστημα από τη Jumbo στη Ρουμανία

Η Jumbo έχει προγραμματίσει να ανοίξει ένα ακόμα μεγάλο κατάστημα στην πόλη Sibiu στη Ρουμανία, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί περίπου στα μέσα Νοεμβρίου, αποτελώντας μέρος του επενδυτικού της σχεδιασμού για τα έτη 2022-2023.

Από την πλευρά του ο Μουστάκας, του οποίου ηγείται o γιος του ιδρυτή Γιώργου Μουστάκα, Νίκος, συνεχίζει να κερδίζει πόντους στην αγορά των παιχνιδιών, παραμένοντας προσηλωμένη στο μοντέλο του ποιοτικού παιχνιδιού το οποίο ακολουθεί απαρέγκλιτα. Η Μουστάκας παραμένει πιστή στο μοντέλο που ξεκίνησε να υπηρετεί κατά την ίδρυσή της, εμπορευόμενη παιδικά είδη και παιχνίδια, ενώ παραμένει μακριά από τα προϊόντα γενικού εμπορίου ή από κατηγορίες που εξυπηρετεί η Jumbo ή τα ελληνικά σούπερ μάρκετ και στρατηγικά βρίσκονται μακριά από τη δική της φιλοσοφία. Ακόμα και εάν το να υπηρετεί την ποιότητα που ευαγγελίζεται, σημαίνει ότι σε κάποιες των περιπτώσεων οι τιμές στα παιχνίδια της προκαλούν ενίοτε τη δυσαρέσκεια του Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος είχε στηλιτεύσει σε ανάρτησή του στο twitter τις ακριβές τιμές του Μουστάκα.

Εκτόξευση τζίρου ακόμα και πάνω από το 2019 με τα κέρδη στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει καταγράψει σημαντικά σημάδια ανάπτυξης. Κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 με το τζίρο της να εκτοξεύεται στα 58,16 εκατομμύρια ευρώ από 40,97 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020, υπερβαίνοντας μάλιστα και το τζίρο του 2019 όταν ήταν 56,9 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, τα καθαρά αποτελέσματα της χρήσης 2021. ανήλθαν σε κέρδη 6,5 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τα κέρδη των 579,4 χιλιάδων ευρώ που καταγράφηκαν στη χρήση του 2020 (4,2 εκατομμύρια το 2019). Η εταιρεία κατάφερε να υπερβεί τα εμπόδια που έθεσε στο δρόμο της η πανδημία και να κάνει ένα ακόμα βήμα ανάπτυξης όχι μόνο στις πάνω γραμμές του ισολογισμού της και στο τζίρο που προαναφέρθηκε, αλλά και στις κάτω γραμμές του ισολογισμού όπου αποτυπώνεται η κερδοφορία.

Αυτό που χαρακτηρίζει και τις δύο επιχειρήσεις είναι η συγκρατημένη και χρηστή οικονομική διαχείριση, γεγονός που έχει φέρει αποτελέσματα στην πράξη, τόσο για τη Jumbo που το 2021 θα θυμίσουμε ότι είχε πωλήσεις 831,92 εκατομμυρίων ευρώ με καθαρά κέρδη 216,59 εκατομμυρίων ευρώ, όσο και για τον Μουστάκα.

Διαβάστε ακόμα: Ο Μουστάκας που μεγαλώνει στις κρίσεις και πήγε «κόντρα» στα Jumbo

Πρόκειται για δύο αμιγώς ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις, οι οποίες καταφέρνουν να κερδίζουν πόντους και να αναπτύσσονται ακόμα και σε περιόδους μεγάλων κρίσεων τα τελευταία χρόνια. Στα στοιχεία που προκρίνουν την επιχειρηματική διορατικότητα του Νίκου Μουστάκα κατατάσσονται εκτός των άλλων οι κινήσεις που κάνει στην αγορά, έχοντας για παράδειγμα προχωρήσει το 2021 σε συνεργασία με τη Wolt για την διανομή των παραγγελιών της προκειμένου να ενισχύσει το τζίρο της και το δίκτυο διανομής της. Μία κίνηση μάλιστα που έγινε λίγο πριν το Πάσχα προσβλέποντας στην ενίσχυση της κίνησης των προϊόντων της ενόψει της συγκεκριμένης γιορτής.

Και από την πλευρά του ο Απόστολος Βακάκης είναι αυτός που φημίζεται για την συνετή του οικονομική πολιτική, την ταχύτατη αναδίπλωση στρατηγικής όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και τον περιορισμό επενδύσεων τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας με το άνοιγμα μόνο των απολύτως απαραίτητων καταστημάτων όπως αυτό στη Λέσβο εντός της τρέχουσας χρονιάς αλλά και το υπερκατάστημα που θα λειτουργήσει τον άλλο μήνα στη Βουλγαρία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.