21 Νοέ 2024
READING

Το web3 θα φέρει επανάσταση και στον αθλητισμό

6 MIN READ

Το web3 θα φέρει επανάσταση και στον αθλητισμό

Το web3 θα φέρει επανάσταση και στον αθλητισμό

Το νέο ψηφιακό τοπίο όπως διαμορφώνεται στις μέρες μας αναδεικνύει τη σημασία της κοινότητας και για τους φιλάθλους. Το web3 και το metaverse φέρνουν την έννοια αυτή ξανά στο προσκήνιο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ίδιους τους φιλάθλους να επανεφεύρουν τη σχέση τους με την αθλητική βιομηχανία. Έρχεται η νέα ψηφιακή επανάσταση και στον αθλητισμό.

Το μέλλον του ψηφιακού συνήθως κρύβεται σε κοινή θέα. Ανοίγουμε το Facebook και βλέπουμε ότι υπάρχουν groups που τους ενώνει κάτι κοινό. Δημοσιεύουμε στο Instagram και η εφαρμογή θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να μοιραστούμε την ανάρτησή μας με τους στενούς μας φίλους. Το Snapchat έχει ιδιωτικές ιστορίες. Ενώ εδώ και λίγο καιρό, η λειτουργία Circles στο Twitter μάς επιτρέπει να μοιραζόμαστε tweets με ακολούθους μας.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, όλα αυτά δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με μια επιλεγμένη ομάδα ατόμων με τα οποία αισθάνονται πιο άνετα. Σε ένα δεύτερο όμως, παρατηρούμε μια στροφή προς το απόρρητο και την επιστροφή στις κοινότητες.

Η πρώτη εποχή του διαδικτύου αφορούσε τη δημοσίευση από ένα άτομο που απευθυνόταν σε πολλά περισσότερα. Κυριαρχούνταν από παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου που μας έδιναν πρόσβαση σε ενημερωτικούς ιστότοπους, όπου ο ρόλος μας ήταν να διαβάζουμε και να καταναλώνουμε ό,τι βλέπαμε, όχι όμως και να συμμετέχουμε. Η χρυσή δεκαετία του 2000 με τις ατελείωτες τεχνολογικές καινοτομίες, γνωστή και ως web2, άλλαξε ό,τι ξέραμε μέχρι τότε. Το Facebook δημιουργήθηκε το 2004 και ακολούθησαν γρήγορα το YouTube, το Twitter, το iPhone και το Kindle. Βιώναμε την απόλυτη εξατομίκευση και ταυτόχρονα είχαμε την αίσθηση της πανηγυρικής συμμετοχής στα πάντα.

Διαβάστε ακόμα: Οι αθλητές-star στην αγορά πολυτελείας

Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες εξακολουθούν να κυριαρχούν και σήμερα, ωστόσο διαφαίνεται ότι έρχεται μια αλλαγή που θα σαρώσει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μπαίνοντας στο web3, θα βρεθούμε μπροστά σε όρους όπως το “metaverse”, το “blockchain” και το “NFT” που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των εταιρειών marketing στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο. Είτε πιστεύουμε ότι τα NFT είναι το μέλλον είτε μια απάτη, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η εμφάνιση αυτών των τεχνολογιών δείχνει τη μετάβαση από τη μια εποχή στην άλλη. Ξανά.

Ο αθλητισμός ως ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους καταναλωτικού ενδιαφέροντος διεθνώς, βρίσκεται σε μοναδική θέση για να κεφαλαιοποιήσει την επιστροφή στις κοινότητες που συνοδεύει την εποχή του web3. Στην ετήσια έκθεση τάσεων της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Seven League, διαφάνηκε ήδη από το 2018 ότι θα υπάρξει μια επανεμφάνιση κοινοτήτων που αντί για συναδέλφους, φίλους και οικογένεια, αποτελούνται από ανθρώπους που ενώ δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, μοιράζονται το ίδιο πάθος και ενδιαφέρον για το ίδιο άθλημα ή την ίδια ομάδα. Οι κοινότητες αυτές και οι επισημοι σύνδεσμοι φιλάθλων, που είναι συνυφασμένες με τον αθλητισμό και τα πιο δημοφιλή πρωταθλήματα του κόσμου, θα αποκτούσαν σύντομα ψηφιακή υπόσταση.

Η πλατφόρμα NBA Top Shot που εμφανίστηκε το καλοκαίρι στο web3, αποτέλεσε μια πρώτη έκφραση της αγάπης των φιλάθλων του διασημότερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ήταν η ευκαιρία για πολλούς στον αθλητικό κλάδο να ακούσουν για τα NFT. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες εταιρειών και οργανωμένων πρωταθλημάτων, αποτελώντας μια σαφή ένδειξη πλέον ότι η αθλητική βιομηχανία βρισκόταν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Οι κάτοχοι αθλητικών δικαιωμάτων και τα sport brands αρχίζουν να υιοθετούν τεχνολογίες όπως το blockchain και να τις τοποθετούν στην “καρδιά” των fan club τους. Έτσι είναι πιθανό τα NFTs να εξελιχθούν σε τέτοιο βαθμό που να μετατραπούν σε ένα είδος πάσου για τον οπαδό μιας ομάδας προκειμένου να μπορεί να μπαίνει σε συγκεκριμένα ψηφιακά club, αλλά και να χρησιμοποιούνται για την αγορά εισιτηρίων και αθλητικών ψηφιακών εμπειριών. Μπορεί το metaverse να μην υπάρχει ακόμα στη μορφή που το φαντάζεται ο Mark Zuckerberg, όταν όμως διαμορφωθεί στον απόλυτα εικονικό κόσμο, θα δίνει τη δυνατότητα σε οποιον το επιθυμεί να αγοράσει εισιτήρια για να παρακολουθήσει παιχνίδια που θα πραγματοποιούνται μόνο εκεί.

Αργά ή γρήγορα, ένα από τα μεγαλύτερα και εμπορικότερα παγκόσμια πρωταθλήματα στον κόσμο θα είναι το πρώτο που θα προσθέσει τη μετάδοση αγώνων στο metaverse στο πακέτο με τα δικαιώματα του. Για παράδειγμα, οι σύλλογοι της Premier League έχουν δημιουργήσει μια βάση δεδομένων των φιλάθλων της από όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς βέβαια δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να δουν έναν αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος από κοντά. Οπότε η δυνατότητα να μπορέσουν να αγοράσουν εισιτήρια και να δουν έναν αγώνα σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον σαν να ήταν πραγματικά εκεί, φαντάζει καταπληκτικό.

Διαβάστε ακόμα: Το ψηφιακό σύμπαν δημιουργεί χώρο για phygital εμπειρίες

Όταν το Facebook δημιούργησε τη νέα μητρική εταιρεία Meta, ήταν μια σαφής ένδειξη ότι ο οργανισμός ήθελε να επανεφεύρει τον εαυτό του. Εντωμεταξύ, η άνοδος του TikTok που θυμίζει περισσότερο μια πλατφόρμα με συνεχή ροή πληροφοριών, εικόνων και βίντεο παρά ένα κλασικό social medium, υπαγορεύει τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν τα brands για την προώθηση των προϊόντων τους. Η μεγάλη δημοτικότητά του οφείλεται στη δύναμη του αλγορίθμου του, ο οποίος εντοπίζει ποιο περιεχόμενο αρέσει στον χρήστη και του δείχνει περισσότερο από αυτό. Επιβραβεύει το δημιουργικό περιεχόμενο, το χιούμορ και την καινοτομία. Καθώς συμβαίνει αυτό, η νεοφερμένη BeReal ανταμείβει τους ανθρώπους που είναι απλώς ο εαυτός τους σε μία ανάρτηση την ημέρα και μόνο για επιλεγμένους φίλους.

Η Gen Z είναι μια γενιά χρηστών του διαδικτύου που μεγάλωσαν με smartphone στα χέρια τους, που γνωρίζουν ακριβώς πότε εκτίθενται και περιμένουν προστασία από παρεμβατικές διαφημίσεις. Θέλουν να αλληλεπιδρούν με άτομα που πραγματικά γνωρίζουν και μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Οι ενημερώσεις κατάστασης, τα δημόσια χρονοδιαγράμματα και η συνομιλία με αγνώστους στο διαδίκτυο ανήκουν οριστικα στο παρελθόν. hello streaming, κοινότητες, απόρρητο και διαφάνεια.

Το Web2 πλησιάζει στο τέλος του παιχνιδιού. Η εξέλιξη του διαδικτύου θα αναγκάσει όλες τις άλλες πλατφόρμες ροής και κοινωνικών μέσων να εξελίξουν τα προϊόντα τους προς την κατεύθυνση του web3. Για την αθλητική βιομηχανία, αυτή η εξέλιξη θα έρθει από τους φιλάθλους και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τις νέες ψηφιακές εμπειρίες και συνδέονται πλέον με την ομάδα ή το άθλημα του τους ενδιαφέρει. Ο αθλητισμός, εξάλλου, καθοδηγείται από τους φιλάθλους. Και η φύση τους σφυρηλατείται στην κοινότητα που πλέον βρίσκεται στην “καρδιά” του metavrse.

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.