28 Απρ 2024
READING

Σταύρος Κοντακτσής-CEO Recipe | “Η πανδημία επέβαλλε στην επικοινωνία μεγαλύτερη ενσυναίσθηση”

4 MIN READ

Σταύρος Κοντακτσής-CEO Recipe | “Η πανδημία επέβαλλε στην επικοινωνία μεγαλύτερη ενσυναίσθηση”

Σταύρος Κοντακτσής-CEO Recipe | “Η πανδημία επέβαλλε στην επικοινωνία μεγαλύτερη ενσυναίσθηση”

Μιλήσαμε με τον Σταύρο Κοντακτσή, CEO της Recipe, για την επικοινωνία και την διαφήμιση, τις αλλαγές που φέρνουν οι νέες γενιές, τις νέες τάσεις και τις καλύτερες καμπάνιες του 2022.

Πώς επηρέασε την επικοινωνία η πανδημία;

Άλλαξε το ύφος και την μορφή της, επιβάλλοντας μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Στην αρχή υπήρξε μια μεγάλη αμηχανία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τόσο οι πελάτες, όσο και οι εταιρείες επικοινωνίας αναζητούσαμε τρόπο να απευθυνθούμε στους καταναλωτές. Σιγά σιγά βρήκαμε βηματισμό και βρέθηκαν οι νέοι κώδικες ενώ πλέον έχουμε επανέλθει στην παλιά νόρμα με την εξαίρεση της στροφής αρκετών στην λογική του σκοπού και της ανάδειξης των ευαισθησιών των brands για θέματα περιβάλλοντος, βιωσιμότητας, κοινωνικών ανισοτήτων κλπ. 

Αυτό είναι και τελικά που μας άφησε ως, θετικό, η πανδημία στην επικοινωνία. Γίναμε όλοι λίγο περισσότερο ευαίσθητοι σε αυτά τα ζητήματα και πιο γρήγοροι στο να ανταποκρινόμαστε στις προτεραιότητες του κοινού.

Οι νεότερες γενιές, Millennials – Gen Z, πώς αντιλαμβάνονται την επικοινωνία;

Με μεγαλύτερη δυσπιστία από τους προηγούμενους. Νομίζω είναι λογικό όμως. Οι προηγούμενες γενιές (gen X, baby boomers) μεγαλώσαμε με τα MME να θεωρούνται a priori αξιόπιστα. Αυτή η εμπιστοσύνη πλέον δεν είναι δεδομένη και συμπαρασύρει το σύνολο όσων επικοινωνούμε τα μηνύματα μας προς τους καταναλωτές. 

Οι νεότερες γενιές έμαθαν να ενημερώνονται από τα Social Media και παράλληλα βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά θέματα όπως τα fake news, την τοξικότητα τα θέματα προσωπικών δεδομένων. Αυτό τους έκανε πολύ πιο δύσπιστους απέναντι στο παλιό κατεστημένο και συνολικά σε όποιον τους μιλάει και δεν είναι φίλος τους μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας.

Για αυτό βλέπουμε και εντελώς διαφορετικές συμπεριφορές σε σχέση με τους τρόπους που επιλέγουν οι ίδιοι να επικοινωνήσουν. Κλειστά group επικοινωνίας, νέες γρήγορες μορφές κοινωνικών δικτύων κλπ. 

Ποιες τάσεις βλέπετε να κυριαρχούν στα επόμενα χρόνια;

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το metaverse και για τις επαυξημένες εμπειρίες. Όλα αυτά είναι τεχνολογικές εφαρμογές που οι εταιρείες θα θέλανε να αποκτήσουν μεγάλη βάση χρηστών. Ενδεχομένως αυτό να συμβεί στο μέλλον. Στην πραγματικότητα όσον αφορά την επικοινωνία τα μέσα που θα καθιερωθούν δεν θα αλλάξουν τους κανόνες. Απλά θα βρούμε νέες εκφάνσεις της επικοινωνίας σε αυτά τα μέσα. 

Αν κάτι θα αλλάξει σε επίπεδο επικοινωνίας είναι η επιστροφή στο χτίσιμο των αξιών της μάρκας μέσα από την ορθή επικοινωνία και την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές στο σύνολο του κύκλου της επικοινωνίας του προϊόντος. 

Ποιες διαφορές έχει η ελληνική αγορά από άλλες δυτικές αγορές;

Υπάρχουν ορισμένες διαφορές τεχνολογίας σε σχέση με τον τρόπο που μπορεί να αγοράσει κάποιος διαφημιστικό χρόνο στην τηλεόραση πχ, και την χρήση συστημάτων στόχευσης κοινών. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο δημιουργικού που αφορά εμάς ως εταιρεία οι διαφορές είναι στην ουσία ανύπαρκτες. Σε κοινό πλαίσιο αντίληψης της κουλτούρας βρισκόμαστε όλοι, τις ίδιες σειρές βλέπουμε στο Netflix και την ίδια μουσική ακούμε πάνω κάτω. Η παγκοσμιοποίηση της κουλτούρας οδηγεί και τις τάσεις και τις επιρροές μας, οπότε κινούμαστε σε μία ας πούμε κοινή διαδρομή. 

Ποιες καμπάνιες σας ξεχωρίζουν το 2022;

Αρκετές δουλειές μας κέρδισαν το ενδιαφέρον. Το τηλεοπτικό για τις ριζογκοφρέτες Agrino, η τηλεοπτική πρεμιέρα του Beat App, αλλά προσωπικά η καμπάνια που μου αρέσει πιο πολύ είναι η προσπάθεια που κάνουμε με την Endless για τους μελισσοκόμους της Β.Εύβοιας με το Beegin. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους μελισσοκόμους να επανέλθουν μετά τις φωτιές του 2021 με ουσιαστική αρωγή που μεταφράζεται σε μελίσσια, τροφή, εξοπλισμό και ανεύρεση άλλων χορηγών να συμμετέχουν στο έργο.  (www.beegin.gr). Μια ιδέα και ενέργεια που αυτοτροφοδοτείται παράγωντας διαρκώς αποτέλεσμα ουσίας για τους πληγέντες.

Τι περιμένετε στην ελληνική αγορά για το 2023;

Το 2022 υπήρξε ανοδική τάση. Οι συνθήκες όμως είναι ασταθείς. Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει πράγματα. Παράλληλα είναι και χρονιά εκλογών και αυτές πάντα επηρεάζουν την αγορά της επικοινωνίας. Γενικά όμως είμαι αισιόδοξος πως θα συνεχιστεί η καλή πορεία της αγοράς. 

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Η Recipe χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις της Giraffes in the Kitchen και της Communications Effect στην Ελλάδα και την διαρκή ανάπτυξη της Giraffes in the Kitchen Cyprus βρίσκεται σε μία φάση διαρκούς ανάπτυξης. Αυτή η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της επένδυση μας στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Οπότε τα σχέδια μας είναι η συνέχιση της επένδυση μας στο ανθρώπινο δυναμικό μας και στην προσπάθεια μας να δημιουργούμε εξαιρετικές συνθήκες εργασίας για αυτούς. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.