25 Απρ 2024
READING

Οι τολμηρές ιδέες έρχονται από εργαζόμενους που νιώθουν ασφαλείς

4 MIN READ

Οι τολμηρές ιδέες έρχονται από εργαζόμενους που νιώθουν ασφαλείς

Οι τολμηρές ιδέες έρχονται από εργαζόμενους που νιώθουν ασφαλείς

Από την αρχή της πανδημίας τα διαφημιστικά γραφεία αγωνίζονταν να εξισορροπήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγικότητας με την αίσθηση ασφάλειας του προσωπικού. Και φαίνεται πως τα κατάφεραν περίφημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα οι διαφημίσεις έγιναν τολμηρές, ουσιαστικές και απέκτησαν πρωτότυπο περιεχόμενο. 

Ο συνδυασμός της ασφάλειας με τη δημιουργικότητα σίγουρα μοιάζει ασυνήθιστος. Ωστόσο ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα και για τη διαφημιστική βιομηχανία δεν θα μπορούσε να μην την περιλαμβάνει. Γιατί είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι μπορούν να είναι αυθεντικοί στη δουλειά τους χάρη σε μια ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς κουλτούρα στον εργασιακό τους χώρο. Έτσι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μοιράζονται ακόμη και μισοτελειωμένες σκέψεις και να ανταλάσσουν ιδέες – ακόμη και αν αυτές δεν εφαρμοστούν ποτέ.

Όσο πιο άνετα νοιώθει κανείς με τους συνεργάτες του, τόσο πιο πιθανό είναι να μοιραστεί μαζί τους τις πιο τυχαίες, παράξενες, εξωφρενικές ή και περίεργες σκέψεις που περνούν από το μυαλό του. Οι τυχαίες σκέψεις, εξάλλου, είναι οι μικροσκοπικές αναπτύξεις μιας ιδέας που μπορούν να διαλύσουν συμβατικές σχέσεις, να επηρεάσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα, να είναι υπεύθυνες για μία πώληση ή να δημιουργήσουν νέους κοινωνικούς κανόνες.

Διαβάστε ακόμα: Η συναισθηματική νοημοσύνη δημιουργεί τους σύγχρονους ηγέτες

Το αίσθημα ασφάλειας πολλές φορές μετατρέψει την τυχαιότητα αυτή σε τόλμη. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και επιστημονική έρευνα του Harvard Business School, σύμφωνα με την οποία η “ψυχολογική ασφάλεια” είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της καινοτομίας, των καλύτερων αποφάσεων και των υγιών σχέσεων στην εργασία. Όποια και εάν είναι αυτή, στο φυσικό χώρο ενός γραφείου ή στη υβριδική και ευέλικτη μορφή της. Πώς εξασφαλίζεται, όμως, αυτή η η ασφάλεια;

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και της φύσης. Υπάρχει πληθώρα εφαρμογών που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, αλλά το να βγει κανείς για έναν περίπατο είναι το πιο απλό που μπορεί να κάνει – και αυτό δεν υπάρχει καταγεγραμμένο σε κανένα εγχειρίδιο. Εξάλλου ο Άγγλος φυσιοδίφης και βιολόγος Κάρολος Δαρβίνος είχε καταλήξει στη θεωρία της εξέλιξης σε έναν από τους καθημερινούς του περιπάτους – μάλιστα τους αποκαλούσε “μονοπάτι της σκέψης”.

Εκτός αυτού, οι συσκέψεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την απελευθέρωση των εργαζομένων. Τις περισσότερες φορές μετατρέπονται σε προφορικές checklists των εκπληρωμένων αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων, αντί να αποτελούν και ένα δημιουργικό brainstorimg όπου ο κάθε εργαζόμενος θα εξέφραζε τις σκέψεις του. Έτσι θα ενημερωνόταν η ομάδα για το τι κάνει ο καθένας, αλλά η ελευθερία της έκφρασης θα βοηθούσε στην περαιτέρω σύνδεση των συμμετεχόντων στο meeting, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αισθάνονται ασφαλείς για την πρωτοβουλία της έκφρασής τους. Γι’ αυτό οι επικεφαλής της ομάδας θα έπρεπε να παροτρύνουν τους υπόλοιπους να μιλήσουν ανοιχτά για το πού χρειάζονται βοήθεια ή υποστήριξη και έτσι να καλλιεργήσουν όλοι μαζί ένα περιεκτικό, ανοιχτό περιβάλλον που θα αναδείξει το τολμηρό, γεμάτο αυτοπεποίθηση δημιουργικό πνεύμα όλων.

Διαβάστε ακόμα: 5 τρόποι που Millennials και Gen Z βλέπουν την εργασία

Όλα αυτά προϋποθέτουν να γίνονται συζητήσεις, όχι απαραίτητα ευχάριστες και όχι απαραίτητα στον φυσικό χώρο ενός γραφείου. Συνήθως πρόκειται για στιγμές που προκύπτουν τυχαία, πραγματοποιούνται ακόμη και μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου και γκρεμίζοντας τις τυπικότητες, βοηθούν τους εργαζόμενους να βγουν από τον επαγγελματικό τους ρόλο και να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό. Η ενέργεια μιας ομάδας μεταμορφώνεται, όταν υπάρχουν δεσμοί.

Η πανδημία μάς απέδειξε ότι μπορούμε να εργαστούμε πολύ πιο παραγωγικά με την τεχνολογία από ό,τι νομίζαμε. Όμως αυτό που κερδίσαμε με την τεχνολογική συνδεσιμότητα, δυστυχώς, λειτούργησε σε βάρος της διαπροσωπικής. Η βέλτιστη ποιότητα εργασίας, οι πιο δημιουργικές ιδέες, η τόλμη που απαιτείται για να ρισκάρει κανείς, ξεκινά με το να αισθάνεται αρκετά ασφαλής ώστε να είναι ο εαυτός του. Όσο πιο ασφαλής αισθάνεται κάποιος, τόσο πιο τολμηρές μπορούν να γίνουν οι ιδέες του.

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.