21 Δεκ 2024
READING

Η Gen Z θεωρεί τον εαυτό της συνδημιουργό των brands

5 MIN READ

Η Gen Z θεωρεί τον εαυτό της συνδημιουργό των brands

Η Gen Z θεωρεί τον εαυτό της συνδημιουργό των brands

Η Gen Z είναι η μεγαλύτερη, η πιο ποικιλόμορφη και η πιο αδέσμευτη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αποτελεί το 40% του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού στο οποίο θέλουν να απευθυνθούν διακαώς όλα τα brands. Μήπως όμως για να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση, πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα ότι τελικά οι εταιρείες τούς ανήκουν αποκλειστικά;

Μέχρι το 2031, το εισόδημα του Gen Z-ers αναμένεται να φτάσει τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας αυτό των Millennials, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ogilvy. Και ενώ κάθε μια από τις γενιές αυτές προσπάθησε να διαμορφώσει τον κόσμο σύμφωνα με το πώς βλέπει η ίδια τον εαυτό της, η Gen Z προτάσσει και την ατομική και τη συλλογική ψηφιακή δράση. Τι σημαίνει αυτό; Η δυνατότητά της να συνδέεται με τα πάντα, της επιτρέπει να αναπτύσσει μεγαλύτερη αμεσότητα και οικειότητα, καθιστώντας ευκολότερο όχι μόνο να μεγαλώνει τη φήμη της και την αξία της για την αγορά, αλλά να ακούγονται οι εκπρόσωποί της. Ακόμα και μέσα σε αυτή τη μεγάλη ομάδα που λέγεται “Gen Z”, ωστόσο, δεν υπάρχει ομοιομορφία, καθώς τα μέλη της εκτιμούν διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικούς χρόνους, από διαφορετικές πηγές.

Καθώς η Gen Z συνεχίζει να ασκεί οικονομική και πολιτιστική επιρροή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποια μοναδικά σημεία ενδιαφέροντος και ανάγκες της θα χρειαστεί να επικεντρωθούν για να ενισχύσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης, να δημιουργήσουν την αίσθηση της κοινότητας και να επιτύχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο στο target group τους. Το κυριότερο όμως είναι ότι τα brands πρέπει να είναι πρόθυμα να “μοιραστούν” την επωνυμία τους, τους πόρους τους και το μέλλον τους μαζί τους.

Διαβάστε ακόμα: Gen Z | Οι εργαζόμενοι που τα θέλουν όλα

Αυτό κρίνεται απαραίτητο επειδή η Gen Z -περισσότερο από κάθε προηγούμενη γενιά- θέλει να συμμετέχει σε καθετί συμβαίνει γύρω της που την αφορά. Απο την άντληση των ιδεών για νέα προϊόντα και τον σχεδιασμό της υλοποίησής τους, μέχρι το πώς θα φροντίσουν κάθε στιγμή που ζουν στον ψηφιακό κόσμο να μείνει αξέχαστη για όλους, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εμπειρία που την μοιράζονται με τα αγαπημένα τους brands και τους φίλους τους στη δική τους κοινότητα. Για να οικοδομηθεί ένας τέτοιος ισχυρός δεσμός μαζί της, οι επιχειρήσεις πρέπει να προβάλλουν την εξωστρέφειά τους και να “φωνάξουν” ότι είναι πρόθυμες να συνδιαλεγούν μαζί της. Και κυρίως, ότι μπορούν να ενθαρρύνουν τους νέους της να συνδημιουργήσουν και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης που θέλουν να στραφούν πλέον οι εταιρείες.

Αυτό απαιτεί την κατάλληλη θωράκιση της Gen Z για να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τα brands, ώστε να αντιλαμβάνεται και τον αντίκτυπό τους. Έτσι οι Gen Z-ers θα μπορούν να εξηγήσουν τι σημαίνει μια επιχείρηση για αυτούς, ενώ η ίδια η εταιρεία θα εξελιχθεί σε κάτι νέο που είναι πιο αποδεκτό και επιθυμητό από αυτούς.

Στην πράξη, το βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας όταν καλούνται να πουν τη γνώμη τους για ένα προϊόν που μόλις έχει κυκλοφορήσει ή να αποφασίσουν για τη γεύση που θα ήθελαν να έχει ένα αγαπημένο τους σνακ ή ρόφημα, μέσα από σχετικές καμπάνιες ή με τη βοήθεια influencers που θέτουν τα αντίστοιχα ερωτήματα. Αυτή η πρακτική φυσικά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη επένδυση από την πλευρά των εταιρειών, με στόχο να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τους πελάτες τους και ταυτόχρονα χάρη σε αυτή τη σχέση, να λανσάρουν νέες κατηγορίες προϊόντων, αποφεύγοντας δαπανηρά λάθη.

Διαβάστε ακόμα: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί προσαρμόζονται στη Gen Ζ

Οι Gen Z-ers είναι υπερσυνδεδεμένα άτομα, εγγενώς άνετα να εκφράζονται μέσω ψηφιακών δημιουργικών εργαλείων. Η εκτίμηση της δημιουργικότητάς τους τούς γεμίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πιστεύουν εξάλλου ότι επειδή είναι πιο δημιουργικοί από τις προηγούμενες γενιές, έχουν τη δυνατότητα να περιγράφουν με μοναδικό τρόπο καθετί αναζητούν. Αντιλαμβάνονται, δηλαδή, τη δημιουργικότητα ως βασικό χαρακτηριστικό της καθημερινής ζωής τους. Στην ψηφιακή εποχή, η δημιουργική έκφραση θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτυχή οικοδόμηση σχέσεων, την αυτοπραγμάτωση και, όλο και περισσότερο, την ικανότητα να βιοποριστεί κανείς απ’ αυτήν. Αυτή είναι που τροφοδοτεί την ξεχωριστή επιθυμία της Gen Z να μοιράζεται και να συμμετέχει σε καθετί λανσάρουν ή επικοινωνούν τα brands.

Για να αποτελέσουν οι επιχειρήσεις τον κατάλληλο συντελεστή στην εξίσωση αυτή και όχι τον άγνωστο “χ”, θα χρειαστεί να αναγνωρίσουν ότι δεν τα γνωρίζουν όλα και δεν πράττουν πάντα σωστά. Υποστηρίζοντας τη νεολαία στις δικές της φιλοδοξίες και σκοπούς, θα μπορέσουν να αντιληφθούν ότι η λογική της συνδημιουργίας δεν είναι τίποτα άλλο από μια στενή συνεργασία με τους δυνητικούς τους πελάτες. Έτσι θα βοηθηθούν και οι ίδιες να διαμορφώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θέλουν οι Gen Z-ers, ενώ και εκείνοι θα νιώσουν την ικανοποίηση ότι συμβάλλουν στη δημιουργία όσων ζητούν και δεν είχαν ποτέ.

Σύμφωνα με ένα εγχειρίδιο που έβγαλε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία People & Company “Get Together” προκειμένου να εξηγήσει τι χρειάζεται να κάνουν οι επιχειρήσεις σήμερα ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους κοινότητες, το μυστικό είναι ένα: να φτιάξουν την κοινότητά τους με τους ανθρώπους που θέλουν – όχι όμως για αυτούς.

Η μακροπρόθεσμη επιτυχία της οικοδόμησης μιας τέτοιας κοινότητας θα εξαρτηθεί από την προθυμία κάθε brand να αλληλεπιδράσει με τη Gen Z με τρόπο συνεπή, διαφανή και προσωπικό. Δεν πρόκειται για μια ακόμη προώθηση προϊόντων ή για μια ακόμη ψηφοφορία για την αγαπημένη γεύση ενός σνακ. Η συνδημιουργία που τόσο πολύ αναζητούν οι Gen Z-ers αφορά το να τους δώσει το brand που ακολουθούν πιστά, τη δυνατότητα να μιλήσουν. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το brand θα πρέπει να σιωπήσει.

Με πληροφορίες από AdAge

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.