24 Δεκ 2024
READING

Γιατί το coaching είναι πιο απαραίτητο από ποτέ

4 MIN READ

Γιατί το coaching είναι πιο απαραίτητο από ποτέ

Γιατί το coaching είναι πιο απαραίτητο από ποτέ

Το coaching θεωρείται βασική στρατηγική για την διαχείριση των αλλαγών που έφεραν μαζί τους η υβριδική και η ευέλικτη εργασία μετά την πανδημία. Τώρα αναδεικνύεται σε μια από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές τάσεις για το 2023, σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής εταιρείας εκπαίδευσης προσωπικού CoachHub. Οι εργοδότες πλέον είναι έτοιμοι να το προσφέρουν, αφού και οι εργαζόμενοι φαίνεται πως το αποζητούν.

Αποτελεί μια σχετικά νέα πρακτική, με εφαρμογή τόσο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων όσο και στις επιχειρήσεις. Η τάση της καθοδήγησης ξεκίνησε στην Αμερική τη δεκαετία του ’80, όπως προέκυψε μέσα από διαφορετικούς κλάδους, όπως της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής, των συμβούλων επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και τα τελευταία χρόνια της Θετικής Ψυχολογίας και της Νευροεπιστήμης.

Για τους εργαζόμενους, η χρήση της για την ενίσχυση και την αναδόμηση πολλές φορές θέσεων σε διαφορετικά επίπεδα ιεραρχίας -από διευθυντικές θέσεις μέχρι κατώτερα στελέχη-, είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχουν πλέον οι νέες μορφές εργασίας. Μάλιστα η έρευνα έδειξε πως οι περισσότεροι (87%) χρησιμοποιούν ήδη κάποιο είδος καθοδήγησης σε προσωπικό επίπεδο. Γνωρίζοντας επομένως τα θετικά της αποτελέσματα, την αναζητούν και στον επαγγελματικό τους στίβο.

Διαβάστε ακόμα: Metaverse & Business Coaching | Ένα νέο συναρπαστικό «μετασύμπαν» γεννιέται από εμάς τους ίδιους!

Κάτι που αφουγκράζονται οι επιχειρήσεις: 9 στις 10 αναμένουν ότι ο προϋπολογισμός τους για ανάλογες υπηρεσίες θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Γιατί εκτός από την απαραίτητη ενδυνάμωση του ηγετικού πνεύματος, βλέπουν ότι το coaching έχει πολλές δυνατότητες για τη βελτίωση της ευημερίας των υπαλλήλων τους, την ενίσχυση των γυναικών που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις, όπως και της ανάληψης καθηκόντων από εργαζόμενους με διαφορετικό φυλετικό και κοινωνικό υπόβαθρο.

Η πανδημία και ό,τι ακολούθησε ανέτρεψαν το δόγμα “business as usual”. Αντιμέτωποι με απαιτήσεις για ευέλικτες μορφές εργασίας και με φαινόμενα όπως η “σιωπηλή παραίτηση”, οι εργοδότες χρειάστηκε να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες και τις διαδικασίες των επιχειρήσεών τους. Έτσι όσοι μπορούν να καθοδηγήσουν το προσωπικό τους -ως άλλοι προπονητές-, δημιουργούν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δέσμευσης με αυτο που αντιπροσωπεύει η εταιρεία. Και φυσικά, βοηθούν και την ίδια τους την επιχείρηση να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά σε κάθε αλλαγή.

Ποιοι μπορούν όμως να αναλάβουν αυτό το ρόλο; Η εκπαίδευση των μάνατζερ για το πώς να καθοδηγούν αποτελεσματικά τους υφιστάμενούς τους, τους διδάσκει πώς να είναι ενεργοί ακροατές και να ανταποκρίνονται στα αιτήματά τους. Οι μη εκπαιδευμένοι, όμως, μπορούν να βλάψουν όλο το σύστημα, αφού εμφανίζουν μια μη παραγωγική συμπεριφορά, όπως η μικροδιαχείριση και η μη παροχή επαρκούς feedback. Και το χειρότερο; Εστιάζουν στις αδυναμίες αντί να επαινέσουν την εξέλιξη, δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων με τους εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμα: Ο σημαντικός ρόλος της σωστής ηγεσίας στην COVID-19 εποχή

Η εκπαίδευση επομένως θα κάνει τη διαφορά. Όσοι δεν είχαν -ή δεν θεωρούσαν ότι μπορούν να έχουν- τις δεξιότητες να αναλάβουν τέτοια καθήκοντα, μπορεί να ωφεληθούν και οι ίδιοι από ανάλογη κατάρτιση, όπως τόνισε εξάλλου και έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Forrester. Αυτό φαίνεται πιο έντονα σε επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στον καταναλωτή: ενώ τα στελέχη διαμορφώνουν τη στρατηγική για την εξυπηρέτηση των πελατών, οι μάνατζερ είναι εκείνοι που κατευθύνουν τους υπαλλήλους να θέσουν σε εφαρμογή τη στρατηγική αυτή. Με την κατάλληλη εκπαίδευση σε τομείς όπως η κοινωνικη και η βιωματική μάθηση, θα αποτραπούν τυχόν λάθη από την πλευρά τους.

Για τη μέτρηση του αντίκτυπου της καθοδήγησης, οι επιχειρήσεις αφήνουν πίσω τους τις παρελθοντικές πρακτικές που βασίζονταν απλά σε εκτιμήσεις και υιοθέτησαν μια σειρά από μετρήσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την έρευνα του CoachHub. Την επίτευξη του στόχου του μάνατζερ-καθοδηγητή, την ικανοποίησή του από το δικό του coaching, την αποτελεσματικότητα και τη δέσμευση του μάνατζερ στο coaching. Η χρήση τέτοιων παραμέτρων που βασίζονται σε στοιχεία είναι αποτελεσματική, επειδή σε αντίθεση με την προσέγγιση που βασίζεται σε εκτιμήσεις, όπως η μέτρηση της απόδοσης επένδυσης, μετρά τα απτά αποτελέσματα. Εάν οι καθοδηγητές επιτυγχάνουν τους στόχους τους, τα αποτελέσματα εμφανίζονται στη συμπεριφορά και την απόδοση τόσο τη δική τους όσο και των υφισταμένων τους.

Με πληροφορίες από HR Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.