Ποια brands αγαπούν οι Gen Z-ers και ποια οι Millennials

Δύο πολύ διαφορετικές γενιές συνειδητοποιούν ότι έχουν μπροστά τους οι επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να κερδίσουν τους Gen Z-ers και τους Millennials. O διαφορετικός χαρακτήρας των κυρίαρχων γενιών στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή επιβεβαιώνεται και από τις προτιμήσεις τους για τα brand, όπως έδειξαν τα ευρήματα της έρευνας της αμερικανικής εταιρείας νέων τεχνολογιών Morning Consult.

Η συγκεκριμένα έρευνα διενεργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με τη συμμετοχή 16.000 ενήλικων Gen Z-ers και Millennials στις Η.Π.Α., οι οποίοι καλούνταν να ονοματίσουν το αγαπημένο τους brand. Από το σύνολο των απαντήσεων έγινε φανερό ότι οι καταναλωτές τόσο της γενιάς Ζ όσο και Millennial αγαπούν τις εταιρείες τεχνολογίας, ωστόσο η γενιά Ζ δείχνει μια προτίμηση ακόμα στα food brands ενώ οι Millennials σε αυτά της μόδας. 

Πιο αναλυτικά, το 86% των ενηλίκων της Gen Z έχουν «κάπως» ή «πολύ» θετική γνώμη για το YouTube, τοποθετώντας το στην κορυφή της λίστας με τα τοπ 10 αγαπημένα brands. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ακόμα 5 εταιρείες τεχνολογίας -το Google (83,87%), το Netflix (82,18%), Amazon (80, 28%) – και 5 εταιρείες της βιομηχανίας των τροφίμων, αποδεικνύοντας ότι η γενιά αυτή λατρεύει τις γρήγορες, εύκολες και οικονομικές λύσεις ακόμα και για τη διατροφή της. Συγκεκριμένα, το 79,81% δήλωσε ως μάρκα προτίμησής του τα σνακ m&m’s, ενώ με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν το Walmart (79,76%), Target (79,66%), Doritos (79,32%), KitKat (78,96%) και Oreo (78,57%). 

Διαβάστε επίσης: Πόση δύναμη έχει όντως το «brand love»;

Πιο ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη σύγκριση εταιρειών που αρέσουν και στις δύο γενιές. Παρά την μικρή διαφορά ηλικίας που έχουν τα μέλη των δύο γενεών, έχουν πολύ διαφορετικά γούστα. Μάλιστα, ακόμα και τα brands που άρεσαν και στις δύο γενιές, μεταξύ των οποίων είναι το Discord, το TikTok και τα Crocs, υπήρχε μεγάλη απόκλιση. Το Snapchat, το Shein και το Fenty Beauty είναι επίσης σημαντικά πιο δημοφιλή στους αγοραστές Gen Z από τους Millennials.

Οι διαφορές τους αυτές βασίζονται στα χαρακτηριστικά των δύο γενεών. Σίγουρα και οι δύο είναι πολύ εξοικειωμένες με την τεχνολογία, την οποία χρησιμοποιούν ως μηχανισμό έκφρασης, δύναμης, ελέγχου και κοινωνικοποίησης. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, πολλά brands που προτιμούν, ανήκουν στον κλάδο της τεχνολογίας ή διαθέτουν μόνο ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως για παράδειγμα το fast fashion brand Shein. 

Πέρα από αυτή τους την ομοιότητα, όμως, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον κόσμο διαφέρει. Από την μία, οι Millennials είναι μία γενιά που μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις αλλαγές, έχοντας υπάρξει αναπόσπαστοι παράγοντες στις αλλαγές αυτές κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Από την άλλη, οι Gen Z-ers την εποχή της κρίσης ήταν ακόμα παιδιά και έζησαν τις συνέπειες της επώδυνα μακροχρόνιας περιόδου ανάκαμψης. Παράλληλα, βίωσαν την παγκόσμια άνοδο της οικονομικής ανισότητας και τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά είδη. Αυτά τα βιώματα τούς έκαναν περισσότερο ρεαλιστές από τους Millennials και διαμόρφωσαν τις απαιτήσεις τους από την εργασία στο μέλλον, αλλά και την ταυτότητά τους ως πολίτες και καταναλωτές. Είναι μία γενιά, που προτάσει την κοινωνική δικαιοσύνη και είναι πρόθυμη να κάνει έρευνα για την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζει και το ηθικό ποιόν των εταιρειών που τα παράγουν, από τις οποίες απαιτεί να ακολουθούν αντίστοιχες πρακτικές απέναντι στους ανθρώπους τους αλλά και τις αρχές της βιωσιμότητας.

Διαβάστε ακόμα: Η βιομηχανία της πολυτέλειας προσεγγίζει την Gen Z

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αντίθεση με τους Millennials δεν προτίθενται να δώσουν στις μάρκες μια δεύτερη ευκαιρία εάν αντιμετωπίσουν μια κακή εμπειρία. Μάλιστα, αρκετοί Gen Z-ers θα εγκατέλειπαν μια μάρκα ή θα δημοσίευαν αρνητικά σχόλια λόγω μιας κακής εμπειρίας σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης ψηφιακών εμπειριών Sitecore.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που τα brands είναι περισσότερο προβληματισμένα σχετικά με το πώς θα προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη γενιά. Για αυτό πολλές εταιρείες επιλέγουν αντισυμβατικές μεθόδους marketing που θα τις κάνουν να ξεχωρίσουν. Η Crocs, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει μία σειρά από παπούτσια σε συνεργασία με την KFC και την Lucky Charms. Παράλληλα, άλλες εταιρείες δίνουν βάση στο χιούμορ και σε κοινωνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την γενιά Ζ. Για παράδειγμα, η διάσημη τραγουδίστρια Rihanna έχει δημιουργήσει τη σειρά καλλυντικών Fenty Beauty, η οποία περιλαμβάνει 40 διαφορετικές αποχρώσεις foundation, ώστε να μπορούν ακόμη περισσότερες γυναίκες να βρουν το χρώμα που τους ταιριάζει.

Οι ειδικοί περιμένουν ότι καθώς μεγαλώνουν οι δύο γενιές, θα ωριμάσουν και θα αλλάξουν οι προτιμήσεις τους. Ωστόσο, αυτό δεν τους καθησυχάζει. Έρχεται η επόμενη γενιά, η Alpha, τα μέλη της οποία τώρα αρχίζουν να διαμορφώνουν την προσωπικότητα τους και να έχουν λόγο. 

Με πληροφορίες από AdWeek και Axios