27 Απρ 2024
READING

Μπορεί ένας καλός εργοδότης να βλάψει την επιχείρησή του;

3 MIN READ

Μπορεί ένας καλός εργοδότης να βλάψει την επιχείρησή του;

Μπορεί ένας καλός εργοδότης να βλάψει την επιχείρησή του;

Ποιο θεωρείται καλός εργοδότης; Η πιο συχνή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πως οι καλύτεροι είναι εκείνοι που προσπαθούν να είναι συμπονετικοί και ευέλικτοι, που κατανοούν και προσαρμόζονται στις ανάγκες των υπαλλήλων τους. Μήπως όμως αυτό τελικά βλάπτει την ίδια την επιχείρηση;

Αδιαμφισβήτητα, ένας καλός εργοδότης μπορεί να διασφαλίσει την παραγωγικότητα και την καλή διάθεση των εργαζομένων. Ενώ οι “κακοί” εργοδότες οδηγούν τους εργαζόμενους στην παραίτηση, όπως επιβεβαιώνει μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey.

Μπορεί όμως ένας εργοδότης να είναι πιο καλός από όσο πρέπει; Η απάντηση, όσο κι αν φαίνεται περίεργο είναι: ναι, μπορεί. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχουν όρια, αλλιώς η ομάδα κινδυνεύει να μείνει στάσιμη και να μην είναι παραγωγική. Αν για παράδειγμα ένας εργοδότης αποφεύγει την παροχή feedback στους υπαλλήλους τους για να παρακάμψει πιθανές συγκρούσεις, στην πραγματικότητα δεν τους διαχειρίζεται σωστά. Αυτό που μπορεί να αναδείξει έναν καλό εργοδότη σε πραγματικό ηγέτη είναι η ικανότητά του να αναγνωρίζει τις δυνατότητες στα μέλη της ομάδας του και να τα ωθεί να τις αξιοποιήσουν, πάντα με υποστήριξη.

Διαβάστε ακόμα: Οι εργαζόμενοι θέλουν μια νέα omni-connected εμπειρία εργασίας

Το να είναι κανείς καλός ως ηγέτης ακούγεται εύκολο, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με το να είναι ευγενικός. Από ευγένεια μπορεί κάποιος να παρακάμψει τις δύσκολες συζητήσεις, ενώ καλοσύνη σημαίνει να σκύβει σε αυτές με συμπόνια και ενσυναίσθηση. Παράλληλα ο καλός ηγέτης εξακολουθεί να έχει σχέσεις σεβασμού με τους υπαλλήλους, εξισορροπώντας τη συμπόνια με τη σταθερότητα. Πρέπει να υπάρχει μια λεπτή ισορροπία για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Το κλειδί είναι η επικοινωνία. Οι εργοδότες πρέπει να είναι ξεκάθαροι σχετικά με τις προσδοκίες τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εργασιακά τους καθήκοντα και την αναμενόμενη συμπεριφορά στην εργασία τους, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα. Ύστερα, η συνέπεια στις προσδοκίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας. Οι εργαζόμενοι θα απογοητευτούν γρήγορα αν δουν ένα αφεντικό να επιβάλλει κανόνες για κάποιους αλλά όχι για άλλους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι γυναίκες κάνουν αγώνα ταχύτητας για την κορυφή

Η σημασία του feedback. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να απευθύνονται στον προϊστάμενό τους για οποιεσδήποτε ανησυχίες ή προτάσεις. Αν εκείνοι δεν είναι ανοιχτοί σε οποιοδήποτε feedback, είναι πιθανό να χάσουν κάποιες σπουδαίες ιδέες. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι που δεν αισθάνονται ότι η φωνή τους ακούγεται, είναι πιο πιθανό να “αποσυνδεθούν” και να γίνουν αντιπαραγωγικοί.

Οι εργοδότες είναι εκείνοι που δίνουν τον ρυθμό σε ολόκληρο το χώρο εργασίας. Αν θέλουν οι υπάλληλοι να συμπεριφέρονται με σεβασμό και επαγγελματισμό, χρειάζεται να υιοθετήσουν πρώτα οι ίδιοι αυτήν τη συμπεριφορά και να θέσουν ένα πλαίσιο το οποίο να μπορούν να ακολουθήσουν όλοι. 

Με πληροφορίες από worklife

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.