20 Απρ 2024
READING

Trends και αυθεντικότητα μπορούν να συνυπάρξουν;

3 MIN READ

Trends και αυθεντικότητα μπορούν να συνυπάρξουν;

Trends και αυθεντικότητα μπορούν να συνυπάρξουν;

Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό κόσμο, τα brands καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να ξεχωρίσουν. Ένας τρόπος να τα καταφέρουν είναι ακολουθώντας κάποιο trend. Ωστόσο, μπορεί πράγματι κάθε νέα τάση να οφελήσει ένα brand;

Ας σκεφτούμε πρώτα τον λόγο που ένα brand επιλέγει να ακολουθήσει τα trends: θέλει να είναι επίκαιρο και απόλυτα ευθυγραμμισμένο με όσα αρέσουν στους καταναλωτές. Για αυτό τον λόγο, οι περισσότερες -αν όχι όλες- οι μάρκες έχουν ανοιχτές τις κεραίες τους για να εντοπίσουν νέα trends και όλες τις εξελίξεις της επικαιρότητας, ώστε να τις ενσωματώσουν στις στρατηγικές marketing τους.

Πράγματι, υπάρχουν brands τα οποία κατάφεραν να ξεχωρίσουν εντάσσοντας στις στρατηγικές του μια νέα hot τάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτή του επιχειρηματικού μοντέλου DTC (Direct-to-Consumer) μέσω των social media, που βοήθησε πολλές μεγάλες και μικρές εταιρείες να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.   

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Lego χρησιμοποιεί μόλις πέντε λέξεις στις αγγελίες της

Μάλιστα, μέσω των trends, οι μάρκες καταφέρνουν να έρθουν πιο κοντά στο target group τους και να αυξήσουν την πιστότητα του, δείχνοντάς του ότι είναι παρούσες και σύγχρονες. Άρα, η ικανότητα προσαρμογής των brands στις τάσεις μπορεί να είναι ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς δείχνει πως είναι ευπροσάρμοστα και ανοιχτά σε νέες ιδέες και δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κινήσεις τετριμμένες μόνο επειδή «έτσι έκαναν πάντα». Μία αλλαγή εξάλλου ποτέ δεν είναι κακή. Θα ανανεώσει και την εικόνα του brand, ειδικά όταν βασίζεται σε κάποια δημοφιλή στο μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού στοιχεία. 

Μπορεί να ακούγεται σαν την ιδανική ιδέα, όμως πρέπει η υιοθέτηση κάθε trend να γίνεται με μεγάλη προσοχή, διότι μπορεί το brand να χάσει το βασικό χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί: την αυθεντικότητα. Αν και η αυθεντική ταυτότητα του brand χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να χτιστεί, μπορεί να διαλυθεί σε μόλις δευτερόλεπτα. Όσο, δηλαδή, διαρκεί μία διαφήμιση ή ένα post, που μπορεί μεν να αναφέρεται σε κάποιο επίκαιρο γεγονός αλλά να μην έχει σχέση με την ταυτότητα, την αποστολή και τις αξίες της μάρκας.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν απλώς τραγική, διότι η αυθεντική ταυτότητα αναδεικνύει την προσωπικότητα της μάρκας, με έναν τρόπο ανθρώπινο, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται πιο κοντά στον καταναλωτή. Η αυθεντικότητα εξανθρωπίζει το brand, του δίνει το δικαίωμα να προσεγγίσει τον καταναλωτή πιο προσωπικά, με αίσθηση μεγαλύτερης οικειότητας, να του απεθυνθεί ως άνθρωπο και όχι ως μέλος ενός ακόμη “target group”. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας ενός brand. 

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι καταναλωτές θέλουν brands με χιούμορ αλλά αυτά αποτυγχάνουν

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η ικανότητα ενός brand να παραμείνει πιστό στην ακεραιότητα του οράματος του είναι αυτό της Nike και της Apple, δύο brands που ξεπερνούν το εφήμερο αποτύπωμα κάθε trend. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απομονωμένες από τις εξελίξεις και τις ανάγκες των καταναλωτών τους.  Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη το τι χρειάζονται και αναμένουν από αυτές, σχεδιάζουν τα προϊόντα και τις στρατηγικές τους μένοντας πάντα πιστές στις αξίες και το όραμα τους. Έτσι, πολλές φορές οι ίδιες επιλέγουν να υπερβαίνουν τις τάσεις, ενώ έχουν τέτοια ισχύ που καταφέρνουν να τις καθορίσουν. 

Συνεπώς, αν και είναι κατανοητό ότι ορισμένα παγκόσμια γεγονότα θα επηρεάσουν τη δραστηριότητα κάποιων επιχειρήσεων σε ορισμένες χώρες ή τομείς, η πίστη στο όραμα, τις αξίες και την αποστολή ενός brand είναι τελικά αυτό που ξεχωρίζει τις μεγάλες μάρκες από τις υπόλοιπες. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Μια ισχυρή  μάρκα με άποψη δεν χρειάζεται να βασίζεται σε ειδήσεις ή σε ένα trend για να είναι πάντα επίκαιρη.

Με πληροφορίες από The Drum

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.