25 Απρ 2024
READING

Οι κασετίνες του «Κωτσόβολου» 

4 MIN READ

Οι κασετίνες του «Κωτσόβολου» 

Οι κασετίνες του «Κωτσόβολου» 

O «Κωτσόβολος» πουλάει σχολικές κασετίνες και καρέκλες γραφείου, το «Πλαίσιο» ψυγεία και κουζίνες και το Public πλυντήρια ρούχων. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο μπέρδεμα με τις επωνυμίες των εταιρειών και τα είδη που διαθέτει κάθε μία από τις τρεις. Απλώς και οι τρεις ανταγωνίζονται η μία την άλλη ολοένα και περισσότερο τα τρία τελευταία χρόνια και οι τρεις μαζί τα marketplaces, και κυρίως το Skroutz και δευτερευόντως το Shopflix που είναι σε φάση ανάπτυξης ακόμη.

Μήπως τελικά θα προκληθεί σύγχυση στον καταναλωτή, καθώς ήξερε τον κάθε έναν από τους παραπάνω λιανέμπορους για κάτι άλλο και επισκεπτόταν τον «Κωτσόβολο» για να αγοράσει ηλεκτρικές συσκευές, το «Πλαίσιο» γραφική ύλη και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Public για βιβλία, παιχνίδια και προϊόντα τεχνολογίας; Οι βασικοί μέτοχοι και οι διοικήσεις των τριών αλυσίδων προφανώς θεωρούν ότι στο τέλος της ημέρας θα βγουν ωφελημένοι εάν διαθέτουν όλο το «πακέτο» στους καταναλωτές. 

Δύο ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες στην απόφαση των τριών αλυσίδων να διευρύνουν το κωδικολόγιό τους: η πτώχευση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» και η εκρηκτική άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω της πανδημίας.  Η πτώχευση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» το 2016 άφησε ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς, αλλά επειδή, ούτε η ιστορία, ούτε η αγορά αγαπούν τα κενά, το μερίδιο αυτό έσπευσαν να αποκτήσουν η «Κωτσόβολος» και η MediaMarkt, η οποία τότε ανήκε ακόμη στον γερμανικό όμιλο Media Saturn.

Το 2019 έγιναν οι δύο καθοριστικές κινήσεις προκειμένου και πάλι η «πίτα» των «λευκών συσκευών» να μοιραστεί σε τρεις βασικούς παίκτες – για την ακρίβεια να πάρουν τα τρία μεγαλύτερα κομμάτια της. Η «Πλαίσιο» μπήκε στην κατηγορία των «λευκών συσκευών» και η Olympia Group (του Πάνου Γερμανού) εξαγόρασε το 75% της MediaMarkt. Με την πανδημία να παρεμβάλλεται ξαφνικά το 2020 η μεν «Πλαίσιο» έμεινε αναγκαστικά λίγο πίσω στον σχεδιασμό της για τις «λευκές συσκευές», ωφελήθηκε, όμως, πολύ από την εκτόξευση στα ύψη των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης, επιδεικνύοντας επιπλέον πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την έγκαιρη διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και του τουρισμού ο τζίρος από τις «λευκές συσκευές» έφτασε πλέον να κατέχει διψήφιο ποσοστό στον συνολικό κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Το α’ εξάμηνο του 2022 οι πωλήσεις της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 20% περίπου με την κατηγορία να πραγματοποιεί το 11,06% του συνολικού τζίρου της «Πλαίσιο». Μεγαλύτερη ώθηση στην κατηγορία αναμένεται να δώσει η επέκταση/μετεγκατάσταση σε μεγαλύτερα σημεία πώλησης σε περιοχές όπου τα καταστήματα είναι μικρά και ακατάλληλα για τις «λευκές συσκευές». Σήμερα οι «λευκές συσκευές» διατίθενται σε 10 καταστήματα της αλυσίδας. 

Σε όλες τις δυσκολίες που έχει πάντα μία συγχώνευση προστέθηκε και η πανδημία, γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις στην Public – Media Markt, με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 να μην είναι καθόλου καλά, να υπάρξουν αρκετές αλλαγές στη διοίκηση, ακόμη και σύγχυση στη στρατηγική σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα, το εάν δηλαδή θα διατηρηθεί το σήμα MediaMarkt ή όχι. H ανάληψη της διοίκησης της Public από τον Ρόμπυ Μπουρλά και στη συνέχεια η αύξηση του ποσοστού του Olympia Group στο 98% της Public – Media Markt, αύξηση που την κατέστησε στην πραγματικότητα απόλυτο κυρίαρχο, ξεκαθάρισε σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση στην εταιρεία έτσι ώστε να βρει ξανά τον βηματισμό της.

Το σήμα MediaMarkt αρχίζει και «ξεθωριάζει», όπως φάνηκε με τον μετασχηματισμό του καταστήματος MediaMarkt στον Γέρακα σε Public (σ.σ υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το μεταβατικό μοντέλο της ύπαρξης και των δύο σημάτων στην ταμπέλα, όπως στο κατάστημα της Λεωφόρου Συγγρού) έτσι ώστε το σήμα Public να παραπέμπει και στις μεγάλες οικιακές συσκευές. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επαναδιαμόρφωση του χώρου στο κατάστημα Public στο The Mall Athens, έτσι ώστε να διαθέτει πλέον και «λευκές συσκευές». 

Πώς αντιδρά η «Κωτσόβολος» στις κινήσεις του ανταγωνισμού; Καταρχάς εξακολουθεί να έχει ηγετική θέση στην κατηγορία των «λευκών συσκευών», διαθέτοντας και το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων (91 στην Ελλάδα). Η αλυσίδα αντιλαμβανόμενη στη διάρκεια των lockdown ότι έχει την ταχύτητα και το σύστημα logistics για να το επιτύχει, διεύρυνε  σημαντικά την ποικιλία των προϊόντων που διέθετε από το ηλεκτρονικό κατάστημά της, ξεφεύγοντας από το στενό πλαίσιο των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και των καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων.

Έτσι, κάνοντας την έκπληξη τα Χριστούγεννα του 2020 πουλώντας παιχνίδια, πρόσθεσε στη συνέχεια στο κωδικολόγιό της είδη ταξιδίου (βαλίτσες κ.λπ.), όργανα γυμναστικής, προϊόντα για παιδιά και βρέφη, από μπιμπερό έως καρότσια και ειδικά καθίσματα για το αυτοκίνητο, παιχνίδια εξωτερικού χώρου. To καλοκαίρι έφτασε να πουλάει ακόμη και σκουφάκια και γυαλιά για κολύμβηση, ενώ πλέον οι πελάτες λαμβάνουν μηνύματα στο Viber για να αγοράσουν από σχολικές τσάντες, γόμες και μαρκαδόρους μέχρι καρέκλες γραφείου.

Αυτό που επιδιώκει στην πραγματικότητα η αλυσίδα είναι να κρατήσει τον καταναλωτή στο ηλεκτρονικό της κατάστημα για το σύνολο του εξοπλισμού που απαιτεί μια δραστηριότητα και να μην τον αφήσει να κοιτάξει άλλη ηλεκτρονική «βιτρίνα». 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.