26 Απρ 2024
READING

Το Google αλλάζει τον τρόπο που ψάχνουμε και το marketing

4 MIN READ

Το Google αλλάζει τον τρόπο που ψάχνουμε και το marketing

Το Google αλλάζει τον τρόπο που ψάχνουμε και το marketing

Η Google παρουσίασε στην ετήσια εκδήλωσή της “Search On” τις εμπλουτισμένες δυνατότητες που διαθέτει πλέον η πρόσφατη λειτουργία Multisearch. Οι νέες αυτές δυνατότητες δίνουν μία ιδέα στους επαγγελματίες του marketing για τον τρόπο που πρέπει να σχεδιάζουν τις καμπάνιες τους μελλοντικά. 

Όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά στην οθόνη, να αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι κατάλληλες λέξεις για να αναζητήσουμε κάτι στη μηχανή αναζήτησης της Google. Πλέον δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία, καθώς οι χρήστες -αρχικά στις Η.Π.Α.- μπορούν να δοκιμάσουν το Multisearch, δηλαδή τη σύνθετη αναζήτηση με εικόνα και κείμενο μέσα από την εφαρμογή Google για συσκευές Android και iOS.

Πρόκειται για μία νέα λειτουργία που το Google ελπίζει να αλλάξει την αντίληψη των χρηστών για την αναζήτηση, ώστε να μην είναι αυστηρά βασισμένη σε γραπτές λέξεις. Το Multisearch υπόσχεται να κάνει αυτό που λέει το όνομα του, “πολλαπλή αναζήτηση”, ακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ερωτήσεις στα φυσικά καταστήματα.

Η χρήση του είναι τόσο απλή όσο ένα συμβατικό Google search: αρκεί ο χρήστης να ανοίξει την εφαρμογή Google στο τηλέφωνό του και, στη συνέχεια, να πατήσει το εικονίδιο της κάμερας στη δεξιά πλευρά της γραμμής αναζήτησης για να εμφανιστεί το Google Lens. Από εδώ, μέσω της κάμερας αναγνωρίζεται το αντικείμενο στον φυσικό κόσμο ή επιλέγεται μια υπάρχουσα εικόνα βάσει της οποίας θα γίνει η αναζήτηση. Μόλις ολοκληρωθεί η αναγνώριση, ο χρήστης σαρώνει προς τα πάνω για να εμφανίσει οπτικές αντιστοιχίες και, στη συνέχεια, πατάει το κουμπί “Προσθήκη στην αναζήτησή μου” στο επάνω μέρος της οθόνης. Αυτό εμφανίζει ένα πλαίσιο κειμένου όπου μπορεί να πληκτρολογήσει πιο εξειδικευμένα στοιχεία αναζήτησης για να περιοριστούν τα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: To Google λανσάρει νέα εργαλεία για τις επιχειρήσεις που κάνουν delivery

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Google για το Multisearch εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο την αναζήτηση. Με τις δυνατότητες Search On καλύπτεται όλη η διαδικασία των αγορών από την αναζήτηση και την ανακάλυψη ενός νέου στυλ ή μίας τάσης μέχρι την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς για ένα προϊόν. Έτσι, η διαδικασία των αγορών αναδεικνύεται σε μια καθηλωτική, ενημερωμένη και εξατομικευμένη εμπειρία.

Έτσι, πλέον η ίδια η Google μπορεί να προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια τι μπορεί να ενδιαφέρει ένα άτομο βάσει μόνο μίας λέξης-κλειδί. Για παράδειγμα, αν κάποιος σχεδιάζει ένα ταξίδι στο Μεξικό μπορεί να λάβει μια πρόταση αυτόματης συμπλήρωσης με μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα, όπως “καλύτερες πόλεις στο Μεξικό για οικογένειες” και στη συνέχεια να δει την πόλη Οαχάκα σε μια λίστα προτάσεων. Αντί να εμφανίζεται απλώς η τοποθεσία και μια εικόνα, κάνοντας κλικ στο αποτέλεσμα προβάλλονται σχετικές πληροφορίες, τις οποίες έχουν μοιραστεί άλλοι χρήστες σχετικά με την πόλη.

Παράλληλα, η Google παρέχει δυνατότητες που επικεντρώνονται μόνο στη διαδικασία της αγοράς ενός προϊόντος: 3D απεικόνιση προϊόντων, σελίδα προϊόντων που μόλις κυκλοφόρησαν, προτάσεις “shop-the-look” (δηλαδή ο χρήστης να αγοράσει ένα look που αποτελείται από κομμάτια διαφορετικών εταιρειών), πιο εξατομικευμένες συστάσεις και οδηγούς αγοράς. Μάλιστα, αυτές οι δυνατότητες μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των λιανεμπόρων, που επιθυμούν να ενισχύσουν τις omnichannel στρατηγικές τους.

 Διαβάστε επίσης: Τι μισούν και τι αγαπούν οι πελάτες στο online shopping

Η εξέλιξη του Multisearch μπορεί επίσης να βοηθήσει την Google να διατηρήσει ένα πλεονέκτημα απέναντι σε ένα “κύμα” μηχανών αναζήτησης που εστιάζουν περισσότερο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και παραμένουν επικεντρωμένες σε ερωτήματα που βασίζονται σε κείμενο, όπως οι DuckDuckGo, Brave Search, Neeva, Startpage και You.com. Εξάλλου, μέσω των νέων αυτών δυνατοτήτων της, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό που εντείνουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον τομέα των διαφημίσεων. 

Δεν είναι μυστικό ότι το TikTok είναι η προτιμώμενη πλατφόρμα αναζήτησης της Gen Z για τα πάντα, από τρόφιμα έως προϊόντα ομορφιάς και ρούχα. Έτσι, η Google κατανοεί τι οδηγεί τους καταναλωτές σε πλατφόρμες όπως το TikTok και εξελίσσεται ανάλογα — εξ ου και το λανσάρισμα όλων των νέων υπηρεσιών προς μια πιο φυσική, διαισθητική εξερεύνηση με αναζήτηση πολυμέσων. Και φυσικά, το TikToK όπως πολλά social media, ανταγωνίζονται την Google ως προς τις διαφημίσεις, ως έναν βασικό παράγοντα εσόδων του. 

Οι εξελίξεις αυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους υπεύθυνους marketing που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν στρατηγικές που βασίζονται αποκλειστικά στο γραπτό κείμενο. Όπως φαίνεται από το Multisearch, οι ανάγκες των καταναλωτών είναι περισσότερες και πιο απαιτητικές, συνεπώς μόνο το γραπτό κείμενο δεν αρκεί. Τα brands πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή την αλλαγή και να προσαρμόσουν ανάλογα τις στρατηγικές τους, ώστε να λειτουργήσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κανάλι, χωρίς να χάσουν δυνητικούς αγοραστές. 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.