Αποσύρονται το Facebook, το Instagram και το TikTok από το social commerse;

Το Facebook, το Instagram και το TikTok αποσύρονται από το social commerce, αφού πρώτα είχαν ποντάρει πολλά στην ανάπτυξή του μετά από την έξαρση των διαδικτυακών πωλήσεων λόγω της πανδημίας. Ας μην βιαστούμε όμως να μιλήσουμε για πλήρη μεταστροφή. Μάλλον πρόκειται περισσότερο για μια επανεξέταση του τι τελικά είναι το κοινωνικό εμπόριο.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Η Meta θα τερματίσει το πρόγραμμα εμπορικών συναλλαγών του Facebook τον επόμενο μήνα, ακολουθώντας το Instagram που διέκοψε ανάλογη δραστηριότητα από τον Αύγουστο. Φαίνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν κάποιες αλλαγές που έκανε η Apple στο iOS 14 οι οποίες προκάλεσαν πτώση στις αποδιδόμενες επιδόσεις στη Meta. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά εμπορικά σήματα να επανεκτιμήσουν τον ρόλο των πλατφορμών της στις καμπάνιες τους.

Διαβάστε ακόμα: Τι συμβαίνει τελικά με τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου;

Η συνέχεια, όμως, ανήκει στο TikTok. Η είδηση των Financial Times ότι η εφαρμογή είχε εγκαταλείψει τα σχέδια επέκτασης του social commerce στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. την οδήγησε να ανακοινώσει τα νέα πλάνα: να εξορθολογήσει τις εμπορικές συναλλαγές, δημιουργώντας τρεις νέες μορφές διαφήμισης, με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία για τους marketers πριν το τέλος του 2022.

Γιατί όμως οι καταναλωτές δεν έχουν αγκαλιάσει το social commerce; Ίσως επειδή, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα, η εμπειρία του κοινωνικού εμπορίου είναι κάπως περίπλοκη στη χρήση, αφού η διαδικασία επιλογής του προϊόντος και η δημιουργία του καλαθιού δεν είναι απρόσκοπτη. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι αυτές οι κινήσεις του social commerce αναμενόταν να ευδοκιμήσουν σε μια εποχή οικονομικής αναταραχής. Με άλλα λόγια, πρόκειται και για bad timing.

Διαβάστε ακόμα: To ΥouTube βασίζεται στη βιομηχανία της ομορφιάς για να απογειώσει το livestream shopping

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι marketers δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως το συγκεκριμένο εγχείρημα, είναι μάλλον επειδή πολλοί από αυτούς ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν αν αξίζει τον κόπο. Κάποιοι το θεωρούν ως αγορά των πάντων μέσα στην εφαρμογή, κάποιοι το θεωρούν ως ζωντανή ροή με έναν influencer που πουλάει προϊόντα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το social commerce είναι να υπάρχουν ετικέτες με δυνατότητα αγορών στο περιεχόμενό τους.

Την ίδια στιγμή, η τελευταία έκθεση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Grand View Research αναφέρει ότι η παγκόσμια αγορά του κοινωνικού εμπορίου έφτασε τα 584,91 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και προβλέπεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 30,8% μεταξύ 2022 και 2030.

Ας μην το αποκαλέσουμε λοιπόν υποχώρηση. Παρά την τόση αβεβαιότητα σχετικά με το άμεσο μέλλον του social commerce, είναι σαφές ότι οι πλατφόρμες δεν έχουν τελειώσει με αυτό. Εξάλλου διακυβεύονται πάρα πολλά χρήματα.

Με πληροφορίες από digiday