15 Ιαν 2025
READING

Οι εταιρείες επανεξετάζουν τις πολιτικές παιδικής φροντίδας για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους

3 MIN READ

Οι εταιρείες επανεξετάζουν τις πολιτικές παιδικής φροντίδας για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους

Οι εταιρείες επανεξετάζουν τις πολιτικές παιδικής φροντίδας για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους

Τα κλειστά σχολεία εξαιτίας των lockdowns και της πανδημίας αποκάλυψαν τα προβλήματα παιδικής φροντίδας που πάντα  αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι γονείς και δεν τολμούσαν να ομολογήσουν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από την έναρξη της πανδημίας. Περίπου το 16% από αυτούς, έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Η έξοδος των γονέων από τον εργασιακό στίβο συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της λεγόμενης “Μεγάλης Παραίτησης” το 2021, όταν σχεδόν το 48% των κατοίκων των Η.Π.Α. δήλωσε ότι η φροντίδα των παιδιών ήταν ένας σημαντικός ή δευτερεύων λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε οικειοθελώς από τη δουλειά του, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center.

Αυτή η κατάσταση έφερε στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε πάντα τις οικογένειες όπου εργάζονταν και οι δύο γονείς, στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Και οδήγησε τις επιχειρήσεις μπροστά στην ανάγκη να επιλύσουν το κρίσιμο θέμα, παρέχοντας μια σειρά από διευκολύνσεις στους εργαζόμενους γονείς, προκειμένου να είναι σε θέση να τους διατηρήσουν ως υπαλλήλους τους. Πόσες και ποιες εταιρείες όμως είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα τέτοιο ευνοϊκό περιβάλλον εργασίας;

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς τα προγράμματα αναγνώρισης των εργαζομένων ωφελούν τις εταιρείες

Φαίνεται πως δεν μπορούν όλες. Σύμφωνα με την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Gartner, οι “οικογενειακές παροχές” που περιλαμβάνουν πολιτικές όπως η φροντίδα των παιδιών και η γονική άδεια, είναι λιγότερο διαδεδομένες από τις ιατρικές παροχές. Και είναι μάλιστα ακόμη λιγότερο συνηθισμένες για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους ή τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, αφού μόνο 6% εξ αυτών έχουν πρόσβαση σε παροχές επιδότησης παιδικής φροντίδας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημάδια αλλαγής με ορισμένες εταιρείες να βρίσκουν νέους τρόπους για να παρέχουν υποστήριξη στους εργαζόμενους με παιδιά, είτε μέσω νέων επιδοτήσεων για τη φροντίδα των παιδιών είτε μέσω πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια.

Καθώς τα ζητήματα γύρω από τη διατήρηση των εργαζομένων και τις προσλήψεις εξακολουθούν να απασχολούν τις εταιρείες, η προσφορά ενός πακέτου παροχών που περιλαμβάνει την επιδότηση παιδικής φροντίδας, μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό σημείο διαφοροποίησης και να αποτελέσει το λόγο προσέλκυσης των εργαζόμενων γονέων σε μια επιχείρηση. Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με την Gartner, ότι οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι με πρόσβαση σε αντίστοιχες παροχές, έχουν 9% περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στη θέση εργασίας σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν. Και είναι λογικό, αν λάβουμε υπόψη μας στοιχεία που δημοσίευσε το CNBC, σύμφωνα με τα οποία το κόστος της παιδικής φροντίδας για μια μέση αμερικανική οικογένεια ξεπερνά τα 10.000 δολάρια ετησίως, ενώ για τα βρέφη πλησιάζει τα 16.000 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: Ο νέος στόχος των εργοδοτών είναι να εμπνέουν τους υπαλλήλους

Λύσεις φαίνεται ότι υπάρχουν. Η πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών παιδικής φροντίδας WeeCare αφουγκράστηκε την ανάγκη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων γονέων να συνεργαστούν αποδοτικά πάνω στο ζήτημα αυτό. Έτσι πριν από δύο χρόνια, άρχισε να προσφέρει μια B2B υπηρεσία, με την οποία συνάπτει συμβόλαια με εταιρείες για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας παιδιών στους εργαζόμενούς τους. Με τον τρόπο αυτό δεν εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ οι εργοδότες κερδίζουν ακόμη περισσότερο την αφοσίωση του εργατικού τους δυναμικού. Από τότε η WeeCare έχει αναλάβει περισσότερους από 100 πελάτες, από μικρές τοπικές επιχειρήσεις σε προαστιακές ή αγροτικές περιοχές μέχρι μεγάλες εταιρείες με εκατοντάδες υποκαταστήματα στις Η.Π.Α., όπως η εταιρεία επίπλων και διακοσμητικών JCPenney, η fast food αλυσίδα Wendy’s και η κατασκευαστική εταιρεία Delta Faucet.

Η παροχή ανάλογων υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους γονείς εκτός από την αυτονόητη διευκόλυνσή τους, αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμο στοιχείο που δίνει προστιθέμενη αξία στους εργοδότες. Κερδισμένα βγαίνουν και τα δύο μέρη της εργοδοτικής εξίσωσης, πόσω μάλλον δε όταν οι επιχειρήσεις προσβλέπουν στη διατήρηση του εργατικού τους δυναμικού προκειμένου να παραμείνουν λειτουργικές και κερδοφόρες. 

Με πληροφορίες από Modern Retail

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.