26 Απρ 2024
READING

Πώς το TikTok επηρεάζει τη βιομηχανία της μόδας

4 MIN READ

Πώς το TikTok επηρεάζει τη βιομηχανία της μόδας

Πώς το TikTok επηρεάζει τη βιομηχανία της μόδας

Παλαιότερα οι νέες τάσεις της μόδας γεννιούνταν στα ατελιέ των σχεδιαστών, στις πασαρέλες και στα περιοδικά. Σήμερα, οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ, λόγω της ποικιλίας των προϊόντων και των υπηρεσιών που εμφανίζονται μπροστά τους, της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι διαμορφώνεται ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο στη μόδα, όπου ο μέσος καταναλωτής αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη, καθώς μπορεί να εκφραστεί με πολλούς και διαφορετικούς ταυτόχρονα τρόπους.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τού επέτρεψε να έχει πολύ μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τους σχεδιαστές μόδας, τα μοντέλα και τις νέες τάσεις της μόδας. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τρόπους διαφήμισης, όπως αυτές στα περιοδικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει για τις επιχειρήσεις νέους διαύλους προβολής, όπως ολιγόλεπτα βίντεο, posts, shares και reels – όλα για να προσεγγίσουν τα target group τους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί oι Gen Z-ers ψωνίζουν ακόμα από αλυσίδες fast fashion;

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γάλλο σχεδιαστή Alexandre de Bétak, που έχει δημιουργήσει συλλογές για οίκους όπως ο Dior, ο Hussein Chalayan , η Rodarte, ο Jason Wu, οι Viktor & Rolf και ο Michael Kors, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο δημιουργίας και παραγωγής των ρούχων, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο τα μοντέλα παρουσιάζονται και περπατούν στις πασαρέλες. Η μόδα είναι πλέον γεμάτη από εμφανίσεις “made-for-instagram’’. Εξάλλου είναι το μέσο που λειτουργεί ως ζωντανό περιοδικό, πάντα ενημερώνοντας τον κοινό του με τις καλύτερες και πιο σύγχρονες τάσεις επιτρέποντας ταυτόχρονα στους χρήστες να συμμετέχουν σε fashion events και όχι απλά να παρακολουθούν από μακριά.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι αγορές και αποφάσεις της Gen Z επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές

Φέτος, όμως, η πλατφόρμα που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην βιομηχανία της μόδας είναι το TikTok, αφήνοντας πίσω την πάλαι ποτέ παντοκρατορία του Instagram και του Pinterest. Λογικό, εάν δούμε τα στοιχεία έκθεσης της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Sensor Tower που θέλουν το TikTok να έχει αναδειχθεί στην εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ενώ, την ίδια περίοδο, ήταν υπεύθυνο για την αναγέννηση τάσεων, όπως η “cottagecore” που αναπαράγει την εξειδανικευμένη αγροτική ζωή και το ρομαντισμό της φύσης, ή τη δημιουργία νέων, όπως η “Barbiecore” που αναδεικνύει το στιλ της γνωστής κούκλας σε μόδα και τρόπο ζωής.

Ο λόγος που το TikTok έχει κατορθώσει να έχει τόσο επιρροή είναι ότι οι κύριοι χρήστες του ανήκουν στην κυρίαρχη πλέον Gen Ζ. Επιλέγουν την πλατφόρμα για να ενημερωθούν για καθετί, από τις νέες τάσεις που έχουν διάρκεια ζωής ακόμη και λίγες ημέρες -τα περίφημα microtrends-, μέχρι τα προϊόντα που θέλουν να αποκτήσουν. Με τη λέξη “aesthetic” να χρησιμοποιείται ευρέως για να δηλώσουν ότι αυτό που βλέπουν μπροστά τους έχει ξεχωριστή αισθητική και τους ενθουσιάζει, τα περισσότερα επώνυμα brands επιθυμούν να ακολουθήσουν το ρυθμό τους και να απευθυνθούν αποκλειστικά σε αυτούς.

Ωστόσο, η εναλλαγή των trends είναι τόσο γρήγορη που δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν και, συνεπώς, να την ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες. Μάλιστα, μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που έχουν εποχιακές κολεξιόν. Αντίθετα, τα microtrends είναι η μεγάλη ευκαιρία για επωνυμίες fast fashion που μπορούν να παράγουν ρούχα και να τα διαθέτουν στα καταστήματά τους εντός τριών εβδομάδων. Πρακτική που εγείρει ερωτήματα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του μεγάλου όγκου ενδυμάτων με τον τόσο σύντομο κύκλο ζωής.

Στο TikTok παίζεται το παιχνίδι στιλ για τους Gen Z-ers, που βλέπουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τις αγαπημένες τους μάρκες αλλά και να εκφράζουν τη στυλιστική τους άποψη με ευκολία. Σε αυτό το παιχνίδι, η δυνατότητα των μεγάλων brands να ενισχύουν την επιρροή τους χάρη στους influencers, σε συνδυασμό με το ότι οι χαμηλές τιμές τους μπορούν να υποστηρίξουν μια αυθόρμητη αγορά, σίγουρα ενισχύει τη θέση τους. 

Με πληροφορίες από Fashion United

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.