26 Απρ 2024
READING

Πώς αντιδρά η βιομηχανία τροφίμων στην κρίση προμήθειας των πρώτων υλών

3 MIN READ

Πώς αντιδρά η βιομηχανία τροφίμων στην κρίση προμήθειας των πρώτων υλών

Πώς αντιδρά η βιομηχανία τροφίμων στην κρίση προμήθειας των πρώτων υλών

Οι πληθωριστικές αυξήσεις και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έρχονται να ασκήσουν εκ νέου πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα, που φέρει ακόμη τα σημάδια από τις δυσκολίες της πανδημίας και των αυστηρών lockdown. Οι τιμές διάθεσης των πρώτων υλών τροφίμων και ποτών βαίνουν την ανιούσα, αναγκάζοντας την παγκόσμια βιομηχανία να αναλάβει δράση.

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στον εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων λόγω των αυστηρών περιορισμών και των αποκλεισμών στα μεγάλα εμπορικά λιμάνια της υφηλίου. Η κρίση εκείνη επιδεινώθηκε από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, την επίμονη ξηρασία και τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη το 2022, οδηγώντας ξανά σε αυξήσεις ναύλων, μπλοκαρισμένα λιμάνια λόγω του πολέμου και δυσχέρεια προμήθειας και διακίνησης προϊόντων. Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών όμως είχε πάρει το μάθημά της από την πανδημία και αντέδρασε έγκαιρα.

Ο αμερικανικός οίκος επαγγελματικών εκδόσεων για τη βιομηχανία τρόφιμων και ποτών Sosland Publishing, επισήμανε ότι τα βασικά είδη διατροφής αυξάνονταν συνεχώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, πολλές φορές με έναν φρενήρη ρυθμό.

Διαβάστε ακόμα: H Nestlé ανεβάζει τις τιμές της λόγω της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας

Οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα αυξημένα έξοδα μεταφοράς μετακυλήστηκαν στις τελικές τιμές των προϊόντων με τέτοιο τρόπο που πολλές φορές το κόστος αποδεικνύεται δυσβάσταχτο για τους τελικούς καταναλωτές.  Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου λόγω και του υφιστάμενου Brexit, αναμένουν διψήφιο πληθωρισμό που θα ταλαιπωρήσει τους καταναλωτές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Η εταιρεία διαχείρισης εφοδιαστικών αλυσίδων στη Γηραιά Αλβιώνα, TraceGains,  μελέτησε τους τρόπους αντίδρασης των πελατών της απέναντι στην παρατεταμένη κρίση. Τα δύο τρίτα τους παραδέχθηκαν ότι αναγκάστηκαν όντως να μετακυλήσουν τις αυξήσεις των τιμών στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς απέσυραν από την αγορά ορισμένα προϊόντα εξαιτίας της μη βιώσιμης αύξησης των τιμών. Ενώ όσον αφορά τις μελλοντικές τους κινήσεις, σχεδόν το 70% των πελατών της σχεδίαζαν να επεκτείνουν τα δίκτυα προμηθευτών τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Και περίπου το 25% των πελατών πρότειναν ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τη βάση προμηθευτών τους για να κάνουν την δραστηριότητά τους ευκολότερη.

Διαβάστε επίσης: H Nestlé ξανανοίγει εργοστάσιά της στην Ουκρανία για να ενισχύσει τον εφοδιασμό τροφίμων

Οι πελάτες της TraceGains δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν λύσεις για την κρίση που βιώνει αυτή την στιγμή η εφοδιαστική αλυσίδα. Οι περισσότερες από τις πιο γνωστές μάρκες, όπως η Coca-Cola και η Danone, έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών τους. Άλλες, όπως η Nestlé και η PepsiCo, έχουν στραφεί στη “συρρίκνωση” του μεγέθους των συσκευασιών, διατηρώντας σταθερές τις τιμές των προϊόντων.

Οι λύσεις αυτές αποτελούν τη βέλτιστη πρακτική που μπορούν να ακολουθήσουν κολοσσοί της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φλέγον ζήτημα της ανατίμησης των πρώτων υλών εδώ και τώρα. Χρειάζεται ωστόσο ευελιξία και καινοτομία για την ανεύρεση μιας λύσης που θα προσαρμοζόταν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και μάλιστα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Με πληροφορίες από Food Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.