16 Ιαν 2025
READING

Μπορεί η βιομηχανία να τροφοδοτήσει τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο;

3 MIN READ

Μπορεί η βιομηχανία να τροφοδοτήσει τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο;

Μπορεί η βιομηχανία να τροφοδοτήσει τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο;

Η επισιτιστική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός αυξάνονται σταθερά από το 2015, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ο.Η.Ε., η οποία παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα των μελλοντικών επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 828 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό. Λύση στο πρόβλημα αυτό προσπαθεί να δώσει και η οργάνωση Food, Nutrition and Health Investor Coalition (FNHIC) που συστήθηκε φέτος στις Η.Π.Α.

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια από 20 εταιρείες agtech, τεχνολογίας τροφίμων, διατροφής, υγειονομικής περίθαλψης, βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικής, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη καινοτόμων νέων τεχνολογιών για την πρόσβαση των ανθρώπων σε υψηλής ποιότητας, προσιτά και θρεπτικά τρόφιμα. Και όλα αυτά επενδύοντας 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της βιώσιμης παραγωγής προϊόντων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ιδρυτικά μέλη είναι οι εταιρείες S2G Ventures and Food Systems for the Future, καθώς και οι επιχειρήσεις και ΜΚΟ ACON Investments, Astanor Ventures, Beyond Impact Advisors, Bluestein Ventures, Boardwalk Collective, Cleveland Avenue, iSelect Fund, KdT Ventures, Khosla Ventures, L by Bayerton, Leaps, Mayfield Fund, Middleland Capital, PowerPlant Partners, Rethink Food, Rich Products Ventures, Supply Change Capital, Synthesis Capital και Tyson Ventures.

Διαβάστε επίσης: Η τεχνολογία φέρνει την επανάσταση στα τρόφιμα

Όπως υπογραμμίζουν τα μέλη του, η διαχείριση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων συνεπάγεται όχι μόνο τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά και την προώθηση φιλικότερων προς το περιβάλλον, ανθεκτικότερων, υγιεινότερων και δικαιότερων συστημάτων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων. Φυσικά, κύριο εργαλείο για να συμβεί αυτό είναι η τεχνολογία. Έτσι, μέρος των αρμοδιοτήτων και δράσεων της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη και η οικονομική υποστήριξη τεχνολογικών καινοτομιών, που μπορούν να παράξουν τα προϊόντα τους με γνώμονα τη βιωσιμότητα, χωρίς να βασίζονται στις ζωικές πρώτες ύλες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην κυτταρική γεωργία. Πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα της βιοτεχνολογίας, που προϋποθέτει την παραγωγή γεωργικών προϊόντων από το κυτταρικό επίπεδο, σε αντίθεση με εκείνη που απαιτεί ολόκληρο το φυτό ή το ζώο.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον FNHIC υποστηρίζουν κυρίως την ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τους αγρότες μέχρι τους τελικούς καταναλωτές, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν ή ακόμη και να συνεργαστούν για τη βιωσιμότητα των τροφίμων, μέσα από ενέργειες όπως η ανάπτυξη κοινοτικών κήπων σε συνεργασία με τοπικές φάρμες.

Για να υλοποιηθεί μια τόσο μεγάλη αλλαγή, χρειάζεται όλα τα μέλη της βιομηχανίας των τροφίμων να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα που υπάρχει και να βάλουν στην άκρη τις αντιρρήσεις τους. Άλλωστε, η ίδια η πρωτοβουλία επικροτεί τις συλλογικές δράσεις, όπως συνέδρια ή ομάδες εργασίας, που θα διευκολύνουν και θα προωθήσουν τον διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών της αλυσίδας, από τους αγρότες και τους εργαζόμενους έως τις εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων, τους retailers και τους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από Wired 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.