28 Απρ 2024
READING

Το “attention” των καταναλωτών έχει μεγάλη αξία

4 MIN READ

Το “attention” των καταναλωτών έχει μεγάλη αξία

Το  “attention” των καταναλωτών έχει μεγάλη αξία

Τα social media έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τον σύγχρονο περίπλοκο κόσμο σε μία τεράστια ψηφιακή γειτονιά. Παράλληλα με τις ευκαιρίες που δημιουργούν, όμως, αυξάνουν και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που τα χρησιμοποιούν ως κανάλια προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Για να ξεχωρίσουν, λοιπόν, οι επιχειρήσεις πρέπει να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών. Πώς θα το πετύχουν όμως από την στιγμή που οι καταναλωτές βομβαρδίζονται από διαφημίσεις; 

Ας σκεφτούμε το εξής: ένα περιστατικό που συνέβη στις Η.Π.Α., μπορεί να γίνει γνωστό στην Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεφυρώνοντας κάθε απόσταση. Με άλλα λόγια, έχουν καταφέρει να συνδέσουν την μία πλευρά της γης με την άλλη, παρέχοντας μία ενημέρωση εντός δευτερολέπτων, όσο δηλαδή χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα tweet ή ένα post. Οι χρήστες δεν οφελούνται μόνο από τη ταχύτητα της ενημέρωσης αλλά και την ποσότητα των πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση, κάτι όμως που καθιστά δύσκολο το να εστιάσουν με την ίδια προσοχή σε καθετί. Επόμενο είναι να προκρίνονται τα βίντεο, οι φωτογραφίες και μικρής έκτασης κείμενα που απαιτούν λίγο χρόνο για την κατανόησή τους.

Διαβάστε επίσης: 5 Content marketing trends για το 2022

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος πια μπορεί να συγκεντρώνεται πιο γρήγορα σε πολλά διαφορετικά γεγονότα και να κατανοεί μεγαλύτερο αριθμό πληροφοριών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, η προσοχή που δίνει σε μία πληροφορία βασίζεται εξ ολοκλήρου στην επιθυμία του να προσέξει κάτι ενδιαφέρον και ιδιαίτερο.

Κατά συνέπεια, μία εταιρεία που επιθυμεί την προσοχή του κοινού, πρέπει να την κερδίσει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν δημιουργεί μοναδικό και αυθεντικό περιεχόμενο σε διαφορετικά κανάλια, διατηρώντας συνέπεια και ταχύτητα. Με άλλα λόγια, να δίνει πρώτη στον καταναλωτή μία μοναδική πληροφορία αλλά να μην σταματάει εκεί – να συνεχίζει να του παρέχει ενδιαφέρον και ποιοτικό περιεχόμενο.

Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ μιας απλής διαφήμισης και μιας στρατηγικής brand programming, η οποία στοχεύει στον εντοπισμό όλων όσων βρίσκουν ενδιαφέρον οι καταναλωτές στο ψηφιακό περιβάλλον, και βάσει αυτών δημιουργεί μία αφήγηση, χωρίς να ενδιαφέρεται για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει.

Έτσι, όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν αντί για μία διαφήμιση μερικών δευτερολέπτων, να δημιουργούν περιεχόμενο με ντοκυμενταριστική αφήγηση ή ακόμη και ταινίες μικρού μήκους, απευθυνόμενες στο συναίσθημα και μεταφέροντας το μήνυμά τους με τέτοιο τρόπο που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού και μένουν ανεξίτηλα στην μνήμη του.

 Διαβάστε επίσης: Το αφηγηματικό – Narrative marketing δίνει αξία στο brand 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 20λεπτη διαφήμιση της Adidas και του Vice.TV με τίτλο “Running while Black”. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά από τρία μίνι ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε σε συνεργασία με την Adidas, με στόχο την προωθήση της ισότητας στον αθλητισμό. Τα επεισόδια φέρουν την αιγίδα του Ιδρύματος Ahmaud Arbery και αφηγούνται την ιστορία του ομώνυμου 25χρονου Αφρομαερικανού ερασιτέχνη αθλητή, ο οποίος δολοφονήθηκε ενώ έκανε τζόκινγκ στις ακτές της Satilla στην Georgia των Η.Π.Α. Μέσα από το ντοκιμαντέρ επικοινωνείται το κοινωνικό μήνυμα της αντιμετώπισης της βίας και των φυλετικών διακρίσεων, ενώ παράλληλα η Adidas κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα πάνω στο ζήτημα της διαφορετικότητας μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε για την έλλειψη diversity στο εργατικό της δυναμικό.

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα brands τη δυνατότητα να παράγουν τέτοιου είδους περιεχομένου. Κάποια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές ολιγόλεπτες διαφημίσεις. Πλέον, όμως, δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στο κανάλι που θα επιλέξουν να τις προβάλλουν, καθώς επίσης και στον τρόπο που θα παρουσιάσουν το περιεχόμενο της διαφήμισής τους. Για αυτό τον λόγο επιλέγουν διαφορετικές ομάδες marketing ή προχωρούν σε αναπάντεχες συνεργασίες με άλλες εταιρείες, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή του target group τους. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την κολεξιόν που παρουσίασαν φέτος από κοινού οι ιταλικοί οίκοι μόδας Versace και Fendi, αψηφώντας τις διαφορές που τους χώριζαν τόσα χρόνια;

Ο τρόπος με τον οποίο οι μάρκες προσεγγίζουν το περιεχόμενο αυτή την στιγμή θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Για τους επαγγελματίες του marketing, η εμβάθυνση στο νόημα του μηνύματος και η επένδυση στην αφηγηματική μορφή μιας διαφήμισης, είναι η ευκαιρία να αναδείξουν τον πελάτη τους μέσα σε μια ανταγωνιστική και χαοτική πολλές φορές αγορά. Η διήγηση μιας ιστορίας, εξάλλου, πάντα προσέλκυε το ενδιαφέρον του κοινού. 

Με πληροφορίες από The Drum 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.