27 Απρ 2024
READING

Ο Μασούτης μπαίνει με «100» στην Αττική

4 MIN READ

Ο Μασούτης μπαίνει με «100» στην Αττική

Ο Μασούτης μπαίνει με «100» στην Αττική

Mε 100 μπαίνει στην Αττική έως το τέλος του 2023 ο Μασούτης. Αυτός θα είναι ο αριθμός των καταστημάτων που θα έχει στο δυναμικό του στην πρωτεύουσα έως και τη λήξη της επόμενης χρονιάς, με την εταιρεία να έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της πλέον στο Νότο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αλυσίδα της βορείου Ελλάδας δεν έχει εγκαταλείψει το project ανάπτυξης ιδιόκτητων αποθηκών μετά και την πώληση του logistics center που είχε κληρονομήσει στο Μαρκόπουλο Αττικής μετά την εξαγορά της Προμηθευτικής. Στο πλάνο της επιχείρησης σε ό,τι αφορά τα νέα καταστήματα είναι το άνοιγμα 30 σημείων πώλησης έως τη λήξη του 2023. Μεταξύ αυτών είναι και καταστήματα Grand Μασούτης, τα οποία θα είναι και τα πρώτα που θα ανοίξουν στην Αττική.

Στην Αττική αυτή τη στιγμή λειτουργούν 70 καταστήματα της αλυσίδας, ενώ η συνολικά υπολογιζόμενη επένδυση για τα επόμενα 30 θα κινηθεί στα επίπεδα των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Ειρήσθω εν παρόδω ότι το κατάστημα Grand Μασούτης πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή της Γλυφάδας και αυτό μάλιστα θα είναι το πρώτο βήμα επέκτασης της εταιρείας προς τα νότια προάστια της Αττικής σε μία περιοχή με έντονο ανταγωνισμό και ισχυρή παρουσία από Σκλαβενίτη με τρία καταστήματα σε κοντινή απόσταση, Lidl (επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης) και ΑΒ Βασιλόπουλο στο κέντρο της Γλυφάδας.

Οι μικρές αλλά στρατηγικές εξαγορές – τοποθετήσεις του 2022

Ωστόσο και μικρότερες κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει εντός του 2022 εδραιώνουν ακόμα περισσότερο την παρουσία του τόσο στο χάρτη της Αττικής όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Τον περασμένο Μάιο άνοιξε το νέο κατάστημα στη λεωφόρο Θρακομακεδόνων 139 – 141. Το κατάστημα είναι προϊόν εξαγοράς από την εταιρεία «DELLI FOODS ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ» (πρώην ΑΒ Food Market). Κινήσεις όπως αυτή δείχνουν πως εκτός από μεγαλύτερες επιχειρήσεις ο όμιλος Μασούτη προσβλέπει και σε επιμέρους καταστήματα, όταν αυτά εξυπηρετούν τις ανάγκες επέκτασης του δικτύου του που έχει θέσει. Ανάλογου χαρακτήρα κίνηση στη διάρκεια της φετινής χρονιάς ήταν και όταν τον περασμένο Μάρτιο έκανε βήμα με νέο κατάστημα στη Σκιάθο. Και σε αυτή την περίπτωση επρόκειτο για εξαγορά αυτή τη φορά από την Αφοί Σκούρα, το οποίο πριν το αποκτήσει ο Μασούτης είχε την ταμπέλα της Spar. 

Ορόσημο ο αριθμός των 100 καταστημάτων για επένδυση σε ιδιόκτητα logistics

Τα 100 καταστήματα πάντως είναι και ο αριθμός που σηματοδοτεί την δημιουργία μίας αποθήκης στην περιοχή του Ασπροπύργου, η οποία θεωρείται και η ιδανική για να φιλοξενήσει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Η επένδυση σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί μία εγκατάσταση, τέτοια που θα μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες του Μασούτη. Προς το παρόν πάντως η τροφοδοσία της Αττικής γίνεται από τις κεντρικές αποθήκες που έχει η εταιρεία στο Καβαλάρι της Θεσσαλονίκης. 

Ένας τομέας τον οποίο τρέχει παράλληλα με τις υπόλοιπες κινήσεις που κάνει η επιχείρηση σούπερ μάρκετ είναι και οι ανακαινίσεις παλαιών καταστημάτων του δικτύου της. Ο σχεδιασμός για το 2022 κάνει λόγο για δαπάνη περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. 

Στις επεκτατικές βλέψεις και η Πελοπόννησος 

Από το επιχειρηματικό πλάνο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ δεν λείπει και η Πελοπόννησος. Έχοντας κάνει ήδη τα πρώτα βήματα στη συγκεκριμένη περιφέρεια με καταστήματα στην Πάτρα, η Μασούτης επιδιώκει να μεγαλώσει κι άλλο. Υγιείς επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον της εταιρείας είναι τόσο η Ανδρικόπουλος στην Πάτρα, όσο και η Αφοί Παναγιωτόπουλοι με έδρα τη Λακωνία. Είναι γεγονός άλλωστε ότι το τελευταίο διάστημα οι πιέσεις για τους μικρότερους παίκτες και ιδίως για τον Ανδρικόπουλο στην Πάτρα έχουν ενταθεί λόγω της εντατικοποίησης της παρουσίας του Σκλαβενίτη τόσο μετά την πλήρη εξαγορά της Κρόνος-Καρακίτσος, όσο και μετά την πρόσφατη δημιουργία ενός μεγάλου καταστήματος στο Ρίο στο παλιό εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας Elite. Επίσης και η ενίσχυση στο δίκτυο του Γαλαξία στην Πάτρα φαίνεται να αποτελεί μοχλό πίεσης για τον Ανδρικόπουλο. 

Με τζίρο πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος από 883 εκατομμύρια ευρώ το 2021

Ο Μασουτης που πλέον μετά τη συμφωνία για κοινή εταιρεία με τον ΣΥΝΚΑ Κρήτης έχει τζίρο πάνω από το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ φέτος, θυμίζουμε ότι το 2021 έκλεισε με 883 εκατ. ευρώ. Αναφέρουμε ότι στην Κρήτη η συμφωνία αφορά στη συμμετοχή της Διαμαντής Μασούτης στο μετοχικό κεφάλαιο του ΣΥΝΚΑ, με τα καταστήματα να διατηρούν την υπάρχουσα εταιρική τους ταυτότητα.

Σε άλλες περιοχές παρουσίας του ΣΥΝΚΑ η συμφωνία των δύο πλευρών αφορά στην πλήρη μεταβίβαση των καταστημάτων της Κέρκυρας αλλά και των νησιών του Αιγαίου στον Μασούτη κάτι που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σήμερα τα καταστήματα της αλυσίδας υπερβαίνουν τα 400, ενώ τα 70 από αυτά είναι όσα εισέφερε η συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.