20 Απρ 2024
READING

Τα brands δημιουργούν πρωτότυπη μουσική για το TikTok

4 MIN READ

Τα brands δημιουργούν πρωτότυπη μουσική για το TikTok

Τα brands δημιουργούν πρωτότυπη μουσική για το TikTok

Ολοένα και περισσότερα επώνυμα brands, όπως η McDonald’s, η Pizza Hut και η Trident, εκσυγχρονίζουν τη μουσική τους κουλτούρα για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας social media στον κόσμο. Λογικό, αφού το TikTok έχει τη μουσική στο dna του.

Το TikTok δημιουργήθηκε σαν μια social πλατφόρμα που επέτρεπε στους χρήστες του διαδικτύου να ανεβάζουν μικρής διάρκειας βίντεο με τους ίδιους να χορεύουν υπό τους ήχους μουσικής, και μετά να το μοιράζονται με άλλους χρήστες. Ουσιαστικά, η εφαρμογή έγινε ο διάδοχος του musical.ly, της κινεζικής social πλατφόρμας, που εγκαινίασε το συγκεκριμένο μοντέλο μουσικοχορευτικών βίντεο. Τον Αύγουστο του 2018 το musical.ly εξαγοράστηκε από το TikTok και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Εδώ και χρόνια, οι marketers χρησιμοποιούν το music branding ως βασικό μέρος της στρατηγικής τους, επιστρατεύοντας mainstream καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν πρωτότυπα τραγούδια που αντιπροσωπεύουν την επόμενη έκδοση των jingles, των σύντομων τραγουδιών που έντυναν κάποτε τις παραδοσιακές διαφημίσεις. Ενώ αυτές οι ολοκληρωμένες παραγωγές συχνά συνοδεύουν τηλεοπτικές διαφημίσεις ή ευδοκιμούν σε πλατφόρμες music streaming, πλέον δημιουργούνται αποκλειστικά για το TikTok.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Το TikTok αναδείχθηκε στην κορυφαία διαφημιστική πλατφόρμα της χρονιάς

Τα τελευταία χρόνια, το TikTok έχει βοηθήσει να επιστρέψουν στην επικαιρότητα παλιές επιτυχίες και να κερδίσουν την προσοχή των χρηστών, όπως συνέβη με το “Dreams” των Fleetwood Mac και το “Running Up That Hill” της Kate Bush, ύστερα και από την εμφάνισή του στη σειρά του Netflix “Stranger Things”. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν ένα μεγάλο ακροατήριο νεότερων καταναλωτών, που δεν θέλουν να βλέπουν διαφημίσεις, αλλά αγκαλιάζουν το “virality” της μουσικής στο TikTok, οι marketers έχουν αρχίσει να μετατοπίζουν το music branding στην πλατφόρμα, συνεργαζόμενοι με κορυφαίους δημιουργούς και μουσικούς σε πρωτότυπα τραγούδια που έχουν δημιουργηθεί με γνώμονα την κουλτούρα του TikTok.

Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Η McDonald’s τον Αύγουστο συνεργάστηκε με τον ράπερ και παραγωγό TisaKorean για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου beat εμπνευσμένου από αυτό που ισχυρίζονται αμέτρητοι καταναλωτές στα social media για την ξεθυμασμένη γεύση των αναψυκτικών από τα dispensers. Η Pizza Hut προσέλαβε τον Jon Moss, ένα δημιουργό με 6,9 εκατομμύρια followers στην πλατφόρμα, για να δημιουργήσει ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Detroit-style πίτσα της. Ενώ σε συνεργασία με την ανερχόμενη pop star, Chlöe Bailey, η Trident λάνσαρε ένα τραγούδι που χρησιμοποιεί τον ήχο που ακούγεται όταν μασάμε τσίχλα, ως μέρος του ρυθμού.

Αυτές οι προσπάθειες δείχνουν μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους τα brands μπορούν να μιλήσουν στην καρδιά των καταναλωτών στο TikTok μέσα από original τραγούδια. Οι τακτικές αυτές περιλαμβάνουν τη μεταφορά ήδη αναγνωρίσιμων τραγουδιών και jingles στο TikTok, τη συνεργασία με δημιουργούς για πρωτότυπα τραγούδια ή για διασκευές των δικών τους επιτυχιών με τρόπο τέτοιο που να σχετίζονται τελικά με το διαφημιζόμενο brand.

Διαβάστε ακόμα: Το Tik Tok μπαίνει στο gaming λανσάροντας minigames

Όπως συμβαίνει με κάθε προσπάθεια που περιλαμβάνει influencers και δημιουργούς, μια σημαντική πρόκληση παραμένει η εύρεση ισορροπίας μεταξύ των ιδεών της διαφημιζόμενης εταιρείας και της ταυτότητας του κάθε μουσικού δημιουργού. Αυτό ισχύει κυρίως όταν πρόκειται για συνεργασία σε πρωτότυπα τραγούδια που απαιτούν αυθεντικότητα για να είναι επιτυχημένα. Για τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι δημιουργοί έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στην πλατφόρμα και έχουν χτίσει ένα κοινό από το μηδέν.

Η σύνδεση των brands με τους νεότερους καταναλωτές μέσω του musical branding, είναι ο διακαής πόθος των marketers. Γιατί όταν μεταφέρονται τα μουσικά βίντεο των διαφημιζόμενων εταιρειών στο TikTok, μπορούν να μετρήσουν την απόκρισή τους. Και μάλιστα όχι μόνο με τις προβολές, τα likes και τα σχόλια, αλλά και με την εμπλοκή των χρηστών με το περιεχόμενο μέσω των duets και των stitches (μουσικών βίντεο των χρηστών που βασίζονται σε άλλα βίντεο που ήδη υπάρχουν στην πλατφόρμα).

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.