22 Ιαν 2025
READING

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι πλέον αδιαπραγμάτευτος

4 MIN READ

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι πλέον αδιαπραγμάτευτος

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι πλέον αδιαπραγμάτευτος

Οι ψηφιακές δεξιότητες ενός εργαζόμενου κάποτε περιορίζονταν στη βασική γνώση των υπολογιστών, αφού ήταν και το μόνο που χρειαζόταν για να κάνει τη δουλειά του. Στις μέρες μας, όμως, πια αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να έχει την ικανότητα να εργάζεται με πολλαπλά ψηφιακά εργαλεία, εκσχυγρονισμένες συσκευές και φυσικά, να κατανοεί και να γνωρίζει τα social media και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Την περασμένη κιόλας δεκαετία, ο ψηφιακός αλφαβητισμός ήταν ταυτισμένος με την ικανότητα αποστολής ενός email ή την πληκτρολόγηση σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Ήταν μια δεξιότητα που απαιτούνταν σε μεγάλο βαθμό από τους “knowledge workers”, δηλαδή τους εργαζόμενους των οποίων το κύριο εφόδιο ήταν η γνώση.

Η εξέλιξη όμως της αγοράς και της κοινωνίας έφερε την ανάλογη ανάπτυξη του εργασιακού χώρου και των ψηφιακών δεξιοτήτων. Σήμερα πλέον απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει τις δεξιότητες για να ευδοκιμήσει σε μια κοινωνία, όπου η επικοινωνία και η πρόσβαση σε πληροφορίες γίνεται όλο και περισσότερο μέσω ψηφιακών τεχνολογιών, όπως οι διαδικτυακές πλατφόρμες και οι κινητές συσκευές. Για τους “skilled workers” δηλαδή απαιτείται μια ευρεία κατανόηση μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων που καθιστούν δυνατή την εργασία στο γραφείο, την υβριδική και την απομακρυσμένη εργασία σε όλους τους τύπους χώρων εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Το ψηφιακό χάσμα στον κόσμο μας

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός δεν είναι πλέον μια δυνατότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί από μια επιχείρηση ή έναν εργαζόμενο μεμονωμένα, αλλά μια γενικότερη νοοτροπία. Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τους εργαζόμενους στο να υιοθετούν με ευελιξία όποια τεχνολογία προαπαιτείται για τη δουλειά τους, καθώς και να προσαρμόζονται σε συνεχώς μεταβαλλόμενα εργαλεία και συνθήκες, όπως και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε κάθε της έκφανση, από smartphones και tablets, μέχρι laptops και κινητά τηλέφωνα, με τα οποία μπορούν να κάνουν τα πάντα από παντού.

Και, το σημαντικότερο, οι ψηφιακές δεξιότητες είναι εφαρμόσιμες και γι’ αυτό προαπαιτούμενες σχεδόν από όλους. Η έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης “No Longer Optional: Employer Demand for Digital Skills”, εξάλλου, έδειξε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες απαιτούνται τουλάχιστον στο 82% των θέσεων εργασίας που αναρτούνται ηλεκτρονικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που μένουν στάσιμοι και δεν επιδιώκουν να αποκτούν ψηφιακή τεχνογνωσία, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω και απλώς να του ξεπεράσουν οι εξελίξεις. Κάθε φορά που η τεχνολογία αναπτύσσεται, ανεβάζει τις απαιτήσεις δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Έτσι υπάρχει ένας διαρκής αγώνας δρόμου μεταξύ των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνολογίας: όσο πιο γρήγορα εξελίσσεται, τόσο πιο γρήγορα πρέπει να ενημερώνουν οι εργαζόμενοι -υποψήφιοι και μη- τις δεξιότητές τους. Ο πήχης ανεβαίνει συνεχώς.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το BBC θέλει να μετατραπεί σε ένα digital first μέσο

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι απαραίτητος για όλους. Με την πάροδο του χρόνου, μάλιστα, ένας βαθμός ψηφιακής εξειδίκευσης έχει γίνει αναμενόμενος ακόμη και σε ρόλους που δεν σχετίζονται με την τεχνολογία. Από τους χειριστές αποθηκών που χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης βασισμένα στο cloud, μέχρι τους γιατρούς που συμβουλεύουν τους ασθενείς μέσω απομακρυσμένων βιντεοκλήσεων και τους εργολάβους που διαχειρίζονται κατασκευαστικά έργα μέσω εφαρμογών, η τεχνολογία δεν έχει πλέον συγκεκριμένα κλαδικά χαρακτηριστικά.

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός και η ζήτηση των εργοδοτών για εργαζόμενους με updated ψηφιακές δεξιότητες έχουν εξελιχθεί, καθώς η οικονομία και η αγορά εργασίας έχουν γίνει πιο ψηφιοποιημένες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν όλα τα λογισμικά που κυκλοφορούν για να βρουν δουλειά. Αντίθετα, πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση και να γνωρίζουν τι χρειάζεται για κάθε επάγγελμα. Να είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες, να αγκαλιάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα σωστά εργαλεία μπορούν να εξορθολογήσουν τις συνήθεις εργασίες και να βελτιώσουν τη συνεργασία στον χώρο εργασίας, ενώ παράλληλα να έχουν την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα να ενστερνίζονται καθετί καινούριο. Εξάλλου η απανταχού παρουσία της τεχνολογίας σημαίνει ότι σχεδόν όλοι στέλνουν email, μηνύματα, swipes, snaps και scrolls ούτως ή άλλως, γεγονός που συχνά μεταφράζεται στην κατοχή τεχνολογικών δεξιοτήτων και στον εργασιακό χώρο.

Υπάρχει ένας διαρκής αγώνας δρόμου μεταξύ των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνολογίας. Όσο ταχύτερα εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο πιο γρήγορα χρειάζεται να αναβαθμίζουν οι εργαζόμενοι τις δεξιότητές τους, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική τους δύναμη στην αγορά εργασίας και δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό για τις κατάλληλες θέσεις.

Με πληροφορίες από BBC

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.