18 Απρ 2024
READING

Γιατί η Lego χρησιμοποιεί μόλις πέντε λέξεις στις αγγελίες της

4 MIN READ

Γιατί η Lego χρησιμοποιεί μόλις πέντε λέξεις στις αγγελίες της

Γιατί η Lego χρησιμοποιεί μόλις πέντε λέξεις στις αγγελίες της

“Τα παιδιά είναι το πρότυπό μας: η περιέργεια, η δημιουργικότητα και η φαντασία τους εμπνέουν κάθε μας δράση”. Μόλις σε μία γραμμή η δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών Lego, καταφέρνει να συνοψίσει τις αξίες της που την οδήγησαν να γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών στον κόσμο, αλλά και να μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα στους μελλοντικούς της εργαζόμενους. 

Μία αγγελία εργασίας είναι από τα πρώτα στοιχεία της εταιρείας με τα οποία έρχεται κάποιος σε επαφή είτε ενδιαφέρεται τελικά για την θέση είτε όχι. Βάσει αυτής θα δημιουργηθεί η αρχική του εντύπωση. Για τον λόγο αυτό, η αναφορά των αξιών της εταιρείας αποδεικνύεται στην πραγματικότητα πιο σημαντική από μία απλή περιγραφή των καθηκόντων ή τον προσόντων που θα πρέπει να έχει ο μελλοντικός εργαζόμενος. 

Κυρίως γιατί αποτελεί την αλήθεια της επιχείρησης και τι πραγματικά αναζητά. Ο υποψήφιος μπορεί κάλλιστα να πληροί όλα τα κριτήρια, να ταιριάζει τέλεια στην περιγραφή της θέσης, όμως να μην κατανοεί ή να μην ασπάζεται τις αξίες της εταιρείας. Δηλαδή, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την εταιρική κουλτούρα, η οποία αποτελεί το Α και το Ω μιας επιχείρησης. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί ολοκληρωτικά στην ομάδα και να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της. Συνεπώς, δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικός όσο θα ήταν εάν γνώριζε το πνεύμα που επικρατεί στην εταιρεία βάσει των αξιών της. 

Διαβάστε επίσης: Η Lego κλείνει τα 90 χρόνια της και το γιορτάζει

Η αγγελία της Lego και ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας αποτελούν ένα ξεχωριστό case study. Γιατί μέσα σε μια μόλις αράδα, μπορεί να μεταδόσει καλύτερα την φιλοσοφία της που δεν επικεντρώνεται στο ότι είναι μία εταιρεία που κατασκευάζει παιδικά παιχνίδια. Τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό. Και αυτό φροντίζει να το μεταλαμπαδεύσει σε καθε υποψήφιο εργαζόμενο.

Η πρόταση “Τα παιδιά είναι τα πρότυπο μας” που τοποθετείται πρώτη στην αγγελία, δείχνει και την προτεραιότητα της επιχείρησης. Για την Lego είναι μια συνήθης πρακτική, για έναν ενήλικα και μάλιστα σε αναζήτηση εργατικού προσωπικού, όμως, αποτελεί μια σπάνια ρήση, αφού τα παιδιά για κάποιους είναι ταυτισμένα με την φασαρία και την ανωριμότητα. Σίγουρα, λοιπόν, δεν είναι το πρώτο παράδειγμα που θα σκεφτεί κάποιος ως πρότυπο. Γιατί, επομένως, η Lego τα επικαλείται;

Διαβάστε επίσης: Τα Lego δεν είναι μόνο για παιδιά 

Δίνει βήμα με τον τρόπο αυτό στο νόημα και το σκοπό της λειτουργίας της, όπως αποτυπώνεται εξάλλου στην δεύτερη πρόταση, η οποία αναφέρεται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά των παιδιών: την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Αυτά είναι αλήθεια ότι εξασθενούν εξαιτίας της πεζής πραγματικότητας και των γρήγορων ρυθμών ζωής που αποκτά ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει. Ωστόσο, για την ίδια την Lego, είναι βασικά γνωρίσματα που αναζητά στους εργαζομένους της, ως μια εταιρεία που εμπνέεται από την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών. Προκειμένου να δημιουργήσει προϊόντα που θα λατρέψει το βασικό της κοινό -τα παιδιά-, χρειάζεται να έχει κοντά της ανθρώπους που σκέφτονται όπως αυτά. Αλλά και σαν όλους όσους νιώθουν σαν παιδιά.

Οι άνθρωποι λαχταρούν να ξαναζήσουν τις αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας όλο και περισσότερο, καταφεύγοντας σε συλλογές ή στην απόκτηση παιχνιδιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με στιγμές του δικού τους παρελθόντος. Η Lego με το μήνυμά της, υπενθυμίζει και σε όλους αυτούς οτι υπήρχε κάποτε μια πιο αθώα εποχή, όταν το μόνο που τους έκανε να ανησυχούν ήταν το να βρουν ένα κομμάτι που είχε χαθεί ή να φυλάξουν κατάλληλα την κατασκευή τους πριν πέσουν για ύπνο.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παιχνιδιών στην Ευρώπη φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι η επιτυχία του κρίνεται από την ποιότητα και την ιδιαιτερότητα των προϊόντων του. Γι’ αυτόν τον λόγο, μεριμνά ώστε όλα τα μέλη του εργατικού της δυναμικού να γνωρίζουν εξ αρχής τις αξίες και τους στόχους της, για να μπορέσουν με τη σειρά τους να τις ενσωματώσουν στις ιδέες και τα projects τους. Φαίνεται πως τελικά υπάρχει μυστικό για τη δική της επιτυχία. 

Πληροφορίες από το In. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.