20 Απρ 2024
READING

Αθλητικά είδη: το ντέρμπυ, τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι «κρυφοί άσσοι»

6 MIN READ

Αθλητικά είδη: το ντέρμπυ, τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι «κρυφοί άσσοι»

Αθλητικά είδη: το ντέρμπυ, τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι «κρυφοί άσσοι»

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η JD Sports, ο βρετανικός κολοσσός αθλητικών ειδών που από πέρυσι έχουμε μάθει για τα καλά στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι αποτελεί τον πρώτο συνεργάτη της Nike στην Ευρώπη για συμμετοχή στο πρόγραμμα πιστότητας της τελευταίας.

Με άλλα λόγια οι καταναλωτές θα μπορούν να τυγχάνουν των προνομίων του προγράμματος πιστότητας της ΝΙΚΕ, εάν επιλέγουν να συνδέσουν τους λογαριασμούς που έχουν στα προγράμματα πιστότητας της NIKE και της JD Sports μέσω από την εφαρμογή της JD Sports. Η συνεργασία αυτή ξεκινά από το Ηνωμένο Βασίλειο με πρόθεση, βεβαίως, να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η JD Sports. 

Για ποιο λόγο η είδηση αυτή αφορά την Ελλάδα; Ο λόγος δεν είναι μόνο ένας. Καταρχάς, η JD Sports δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά. Πριν από ένα χρόνο εξαγόρασε το 80% της Cosmos Sports, έναντι 65 εκατ. στερλινών όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, με option εξαγοράς του υπόλοιπου 20% από το 2025 κι έπειτα. Επιπλέον, στις 22 Σεπτεμβρίου εγκαινίασε στην Αθήνα το πρώτο κατάστημα με το σήμα JD, στο εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα. Πιθανόν, λοιπόν, η συνεργασία με τη NIKE που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο θα επεκταθεί και στην Ελλάδα. 

Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που καθιστά σημαντική την παραπάνω είδηση: υποδηλώνει μια μερική αλλαγή στρατηγικής της Nike να αναπτυχθεί στη λιανική κυρίως μέσα από τα δικά της monobrand καταστήματα, στρατηγική που προκάλεσε πολλές αναταράξεις και στην εγχώρια αγορά αθλητικών ειδών, και φαίνεται ότι στρέφεται πλέον κυρίως στην ενίσχυση των συνεργασιών της με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής κάθε χώρας. 

Η έντονη κινητικότητα στον κλάδο των αθλητικών ειδών και η συνέχιση των επενδύσεων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος βρίσκονται εν μέσω ενεργειακής και κατ΄επέκταση πληθωριστικής κρίσης, δείχνει αν μη τι άλλο ότι ο κλάδος αυτός, μετά την ανάπτυξη που κατέγραψε στη διάρκεια της πανδημίας, αντέχει και στις νέες συνθήκες, αφενός λόγω παγίωσης ορισμένων συνηθειών που εμφανίστηκαν στην πανδημία και αφετέρου λόγω της παρουσίασης διαφορετικών λύσεων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε καταναλωτή και τις οικονομικές του δυνατότητες.

Οι Έλληνες που  -με καθυστέρηση σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους- «ανακάλυψαν» στη διάρκεια των lockdowns το jogging, την ποδηλασία, την πεζοπορία συνεχίζουν και τώρα σε μεγάλο βαθμό τις αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, ανακάλυψαν την άνεση που προσφέρει η casual ένδυση και υπόδηση, συνεχίζοντάς την και στην επιστροφή στον χώρο εργασίας, αφού τη δοκίμασαν όταν τηλεργάζονταν. Αρκετά δε από τα είδη αθλητικής μόδας θα αποδειχθούν πιο ζεστά και άρα πιο κατάλληλα τον χειμώνα που έρχεται, έναν χειμώνα που θα κληθούμε να περάσουμε πιθανόν με λιγότερη θέρμανση. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες του κλάδου αναπτύσσουν τα φυσικά τους καταστήματα στις ίδιες ακριβώς περιοχές, η μία δίπλα στην άλλη, δημιουργώντας στην πραγματικότητα «πιάτσες» αθλητικών – casual ειδών, όπως για παράδειγμα στην οδό Ερμού, στο Smart Park, στο The Mall Athens, στην Αγία Παρασκευή και αλλού. 

Για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια

Καταρχάς στην εγχώρια αγορά έχουμε τις αλυσίδες εκείνες που διαθέτουν πολλές μάρκες αθλητικών ειδών ένδυσης, υπόδησης και εξοπλισμού για όλη την οικογένεια και κυρίως για τη μεγάλη μερίδα των καταναλωτών, τα μεσαία εισοδήματα, έχοντας αναπτύξει και δικά τους σήματα (private label). O όμιλος Fourlis δραστηριοποιείται σε αυτή την κατηγορία μέσω της Intersport (με 55 καταστήματα στην Ελλάδα και ηλεκτρονικό κατάστημα), ενώ για τα πιο «fashion» σήματα casual ένδυσης και υπόδησης και όχι και εξοπλισμού αναπτύσσει στην Ελλάδα τα καταστήματα The Athlete’s Foot (14 καταστήματα στην Ελλάδα και ηλεκτρονικό κατάστημα).

Πριν από λίγους μήνες ο όμιλος αποφάσισε τη δημιουργία μίας νέας θυγατρικής, της «Sneakers Market», στην οποία μεταφέρθηκε η δραστηριότητα του σήματος The Athlete’s Foot. Η απόφαση αυτή  ελήφθη με το σκεπτικό ότι τα δύο σήματα (Intersport και The Athlete’s Foot), ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες και έτσι ο όμιλος θα μπορέσει να τα αναπτύξει καλύτερα στο μέλλον. Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αθλητικών ειδών του ομίλου Fourlis αυξήθηκαν κατά 13,1% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. 

Με το σήμα Cosmos Sport, που την καθιέρωσε στην ελληνική αγορά, απευθύνεται σε όλη την οικογένεια η γνωστή αλυσίδα που ξεκίνησε από την Κρήτη και την οικογένεια Τσικνάκη. Ανάλογης λογικής είναι και τα καταστήματα με το σήμα Sports Factory. Ωστόσο, με επιδίωξη να αποσπάσει μερίδια αγοράς συνολικά από τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης η εταιρεία ανέπτυξε τέσσερα ακόμη σήματα με πιο πρόσφατο το RUNDOME, κατάστημα εξειδικευμένο για όσους ασχολούνται με το τρέξιμο. Για την ώρα υπάρχει ένα φυσικό κατάστημα στη Μητροπόλεως, ενώ πρόκειται να αναπτυχθεί και ηλεκτρονικό κατάστημα. Ειδικευμένο σε άλλο άθλημα, το μπάσκετ, είναι το σήμα Slamdunk, ενώ στα sneakers, κατηγορία που πλέον διεισδύει σε όλες τις ηλικίες, σε γυναίκες και άντρες, έχει αναπτύξει τα καταστήματα με το σήμα Sneaker10. 

Πλέον οι άνθρωποι της Cosmos Sport αναπτύσσουν στην Ελλάδα και τα καταστήματα JD Sports (μετά τα Σπάτα, αναμένονται άλλα δύο σημεία στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2022) τα οποία θα εστιάσουν στις πιο premium συλλογές και σε αποκλειστικά (exclusive) μοντέλα των μεγαλύτερων προμηθευτών, όπως είναι η Nike και η Adidas. 

Με ανάπτυξη αρχικά σε περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι και η Λαμπρινή, και προς τα δυτικά προάστια, η ZAKCRET πλέον κάνει αισθητή την παρουσία της και στις πιο «ακριβές» περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων, καθώς και στην περιφέρεια με δίκτυο 23 φυσικών καταστημάτων. Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει ειδικό σήμα για την κατηγορία των sneakers, τα καταστήματα με την επωνυμία Sneaker Cage, αλλά διαθέτει και μεγάλα καταστήματα outlet. 

Άνοιγμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αξιοποιώντας κυρίως τα οφέλη που αποκόμισαν από τα ηλεκτρονικά κανάλια πωλήσεων, κάνουν μικρότερες ελληνικές αλυσίδες όπως η Hall of Brands και SaintSoles με έμφαση στα είδη υπόδησης, που αναπτύσσει η γιαννιώτικη ΣΙΟΝΤΗΣ Ν. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ – ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ Α.Ε και η ρεθυμνιώτικη Big Brand μέσα από τα σήματα Heaven of Brands και All About Sneakers. 

Και η Decathlon που παίζει μπάλα μόνη της 

Αν και βρίσκεται από το 2018 στην Ελλάδα, η επιλογή της γαλλικής Decathlon να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στην Κόρινθο, την κράτησε στο ευρύ κοινό άγνωστη για πολύ καιρό. Με το κατάστημα στο Smart Park και στη συνέχεια στο River West την αναγνωρίζουν πλέον οι καταναλωτές της Αττικής. Αποτελώντας μάλιστα στην ουσία τον μοναδικό hard discounter στην Ελλάδα στον κλάδο αθλητικής ένδυσης – υπόδησης, αλλά και αθλητικού εξοπλισμού η αλυσίδα έχει στην παρούσα φάση της πληθωριστικής κρίσης μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων «παικτών». 

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα ήταν το 2019 540,31 εκατ. ευρώ, το 2020 511,34 εκατ. ευρώ, το 2021 637,07 εκατ. ευρώ, ενώ το α’ εξάμηνο του 2022 έχει διαμορφωθεί σε 307,75 εκατ. ευρώ. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Statista αποτιμά την εν λόγω αγορά σε 170,78 δισ. δολάρια το 2021, ενώ εκτιμά ότι το 2022 θα φτάσει τα 190,98 δισ. δολάρια και από το 2023 θα σπάσει το «φράγμα» των 200 δισ. δολαρίων, φτάνοντας κοντά στα 250 δισ. δολάρια μέχρι το 2026.    

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.