18 Απρ 2024
READING

Γιατί η Dove προσπαθεί να στηρίξει τις γυναίκες στο gaming

4 MIN READ

Γιατί η Dove προσπαθεί να στηρίξει τις γυναίκες στο gaming

Γιατί η Dove προσπαθεί να στηρίξει τις γυναίκες στο gaming

Αν και παγκοσμίως σχεδόν οι μισοί παίκτες gaming (41%) είναι γυναίκες, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 από την Entertainment Software Association, η αναπαράσταση γυναικείων χαρακτήρων στα παιχνίδια συνεχίζει να είναι προβληματική και συχνά βασίζεται πάνω σε στερεότυπα. Οι αφηγήσεις και οι χαρακτήρες που απεικονίζονται στα ψηφιακά παιχνίδια περιορίζονται, επίσης, συχνά από την έλλειψη ποικιλομορφίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και την παραγωγή τους.

Και, φυσικά, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλουν οι γυναίκες, όπως το κατέγραψε έρευνα του beauty brand Dove, της ΜΚΟ για την ισότητα στη βιομηχανία παιχνιδιών Women in Games και του Centre for Appearance Research. Το 74% επιθυμούν να υπάρχουν περισσότεροι γυναικείοι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, οι οποίοι να μοιάζουν με τις γυναίκες στην πραγματική ζωή, ενώ το 62% των γυναικών αισθάνονται ότι τα avatar των παιχνιδιών δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες.

Αφουγκραζόμενος την ανάγκη αυτή, η μητρική εταιρεία του Dove, όμιλος Unilever, συνεργάστηκε με το Centre for Appearance Research, το βρετανικό ερευνητικό κέντρο που επικεντρώνεται στον ρόλο που έχουν η εμφάνιση και η εικόνα του σώματος στις ζωές των ανθρώπων, για την διοργάνωση ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου σχετικά με τις γυναίκες στο gaming.

Διαβάστε επίσης: Η Unilever δέχεται κριτική για την κοινωνική της συνείδηση

Το σεμινάριο αποτελείται από έξι ενότητες διάρκειας 10′, οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση των δημιουργών παιχνιδιών και στην παρακίνησή τους να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο φάσμα avatar και να αποφύγουν την υπερ-σεξουαλικότητα των γυναικείων χαρακτήρων.

Για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια, στο σεμινάριο υπάρχουν εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημιουργoί για να σχεδιάσουν νέα avatar, τα οποία θα εκτεθούν σε μια γκαλερί avatar που διατίθεται online στο παιχνίδι Art Station της εταιρείας Epic Games. Το Dove σκοπεύει να προχωρήσει και σε μια σειρά από δωρεές και στη θεσμοθέτηση βραβείων για τους καλύτερους δημιουργούς των avatar αυτών, δίνοντάς τους ένα επιπλέον κίνητο, αυτό της ευκαιρίας να εμφανιστούν τα avatar τους σε παιχνίδια που θα υλοποιηθούν στο προσεχές μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Τι θέλει να αλλάξει στη Unilever ο διασημότερος ακτιβιστής επενδυτής

Όλα αυτά εντάσσονται στο Self-Esteem Project, την καμπάνια του Dove, η οποία από το 2004 όταν και ξεκίνησε μέχρι και σήμερα, έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους νεότερους σε ηλικία καταναλωτές να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να καταπολεμήσουν το άγχος που σχετίζεται με την εμφάνιση τους. Τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει την προσοχή του στον κόσμο του gaming που συγκεντρώνει καθημερινά εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Dove συνεργάστηκε με την Toya, ένα στούντιο που ιδρύθηκε από γυναίκες για να παράγει παιχνίδια για την πλατφόρμα του Roblox με καθαρά γυναικείο χαρακτήρα. Η σύμπραξή τους επικεντρώθηκε στην ιδέα του SuperU Story, ένα παιχνίδι για το Roblox που στοχεύει στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης σε γυναίκες παίκτες σχετικά με το σώμα τους. Το παιχνίδι που έλαβε την έγκριση του Centre for Appearance Research, διαδραματίζεται στο “The Academy”, ένα σχολείο για παιδιά με υπερδυνάμεις που πολιορκείται από μια ομάδα απατεώνων μαθητών που σκορπίζουν αρνητικότητα. Οι παίκτες μπορούν να προσαρμόσουν τα avatar τους ώστε να είναι πιο ρεαλιστικά, να συνεργαστούν με φίλους για να εξερευνήσουν το σχολείο, να κερδίσουν power-ups και να ολοκληρώσουν αποστολές. 

Το Dove επενδύει σε έναν ευαίσθητο για τις γυναίκες τομέα, αυτό της αυτοπεποίθησης και της ισότητας. Δεν είναι όμως η μόνη. Αρκετές ακόμα εταιρείες, όπως η OPI, η Tampax, η Benefit Cosmetics, η American Eagle και η Hally Hair, εστιάζουν στο ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στο gaming. Βλέποντας την αυξανόμενη δύναμη και την επιρροή του στους καταναλωτές, η συγκεκριμένη κοινωνική δράση αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο δραστηριοποίησης για τις επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλου οφέλους για το κάθε brand. Κυρίως όμως για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σε μια χρονική περίοδο που οι ελευθερίες τους δοκιμάζονται ξανά.  

Με πληροφορίες από AdAge

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.