18 Δεκ 2024
READING

O όμιλος PepsiCo στηρίζει την αναγεννητική γεωργία

3 MIN READ

O όμιλος PepsiCo στηρίζει την αναγεννητική γεωργία

O όμιλος PepsiCo στηρίζει την αναγεννητική γεωργία

Στην υιοθέτηση του μοντέλου της αναγεννητικής γεωργίας ανακοίνωσε ότι προχωρά ο αμερικανικός όμιλος τροφίμων και ποτών PepsiCo, προκειμένου να αρχίσει να χρησιμοποιεί σταδιακά ανάλογες πρώτες ύλες για την παραγωγή και τη συσκευασία των προϊόντων του. Για να το επιτύχει αυτό, στηρίζει έμπρακτα την εφαρμογή του μοντέλου σε 7 εκατομμύρια καλλιεργήσιμα στρέμματα συνεργατών του σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030. 

Η αλλαγή φαίνεται πως βρίσκεται εγγεγραμμένη στο dna της πολυεθνικής εταιρείας. Ήδη από το 2016 ο όμιλος αποτελεί μέλος της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών “Business Ambition for 1.5C”, θέτοντας ως στόχο του τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η παρούσα απόφαση του ομίλου σχετικά με την αναγεννητική γεωργία όμως δεν αποτελεί απλώς μία δέσμευση αλλά μία ριζική αλλαγή στο επιχειρηματικό της μοντέλο. 

Ως αναγεννητική γεωργία ορίζεται το σύνολο των γεωργικών πρακτικών που αποκαθιστούν το έδαφος και το νερό. Αυτό πραγματοποιείται μέσω της μόνης διαθέσιμης τεχνολογίας που λειτουργεί σήμερα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, τη δέσμευση μιας σημαντικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Διαβάστε ακόμα: Μικρότερες συσκευασίες, περισσότερα κέρδη για την PepsiCo

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αλλαγής αυτής, αρκεί να αναλογιστούμε ότι στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου ανήκουν διάσημα brand της βιομηχανίας των τροφίμων που προμηθεύονται τις πρώτες τους ύλες από 30 διαφορετικές χώρες. Συνεπώς, η στροφή προς την αναγεννητική γεωργία μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί άμα γίνει σε μεγάλη κλίμακα. Μόλις τους πρώτους 12 μήνες της νέας στρατηγικής καλλιεργήθηκαν 345.000 στρέμματα με αυτό το μοντέλο.

Φυσικά, ο όμιλος γνωρίζει ότι η μετάβαση αυτή δεν μπορεί να γίνει από την μία στιγμή στην άλλη, ειδικότερα καθώς η αναγεννητική γεωργία αρχίζει να διαδίδεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ως η ενδεδειγμένη καλλιεργητική πρακτική. Ωστόσο, για να επιταχύνει την διαδικασία και να έχει πιο σίγουρα αποτελέσματα, ο όμιλος έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από 72 μοντέλα-φάρμες σε όλο τον κόσμο. Η βασική ιδέα είναι απλή: οι ντόπιοι αγρότες επισκέπτονται για να δουν από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί η αναγεννητική γεωργία και εμπνέονται να κάνουν το ίδιο. 

Φυσικά, στην πράξη είναι πιο περίπλοκο. Γι’ αυτό η PepsiCo παρέχει άμεση εκπαίδευση στους αγρότες μέσω ενός δικτύου συνεργατών της στις παραγωγές χώρες, αλλά και οικονομικά οφέλη, προσφέροντας δάνεια και επιχορηγήσεις.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ινδία σε συνεργασία με την αμερικανική αναπτυξιακή υπηρεσία USAID. Και όπως αποδεικνύουν μελέτες της PepsiCo, φαίνεται να λειτουργεί. Χαρακτηριστικά, οι συμμετέχοντες αγρότες στην Ινδία είδαν άμεση βελτίωση της απόδοσης σχεδόν 7% σε συνδυασμό με αύξηση του εισοδήματός τους κατά 55 δολάρια ανά στρέμμα.

Διαβάστε ακόμα: H PepsiCo πιστεύει ότι οι καμπάνιες βιωσιμότητας δε χρειάζεται να είναι τέλειες

Οι δράσεις του ομίλου, όμως, δεν σταματούν εδώ. Αν και ανταγωνιστές, αποφάσισε να συμπράξει με την Unilever στη προσπάθειά της να μειώσει τους κινδύνους αποστροφής προς το μοντέλο της αναγεννητικής γεωργίας στην Αϊόβα, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό αγροτικό οργανισμό Practical Farmers of Iowa και τις εταιρείες τροφίμων Cargill και ADM. Η ομάδα έχει μπορέσει μέχρι στιγμής να υποστηρίξει περισσότερους από 600 αγρότες για την καλλιέργεια περίπου 250.000 στρεμμάτων σε όλη την πολιτεία.  

Παράλληλα, η PepsiCo ανακοίνωσε την εμπορική της συνεργασία με την ADM για την επέκταση της αναγεννητικής γεωργίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες της Βόρειας Αμερικής, με στόχο να φτάσει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2030. Επίσης, στηρίζει την ανάπτυξη περιβαλλοντικών startups, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν το μοντέλο. Ενδεικτικές είναι οι στενές συνεργασίες της με εταιρείες τεχνολογίας, όπως η βρετανική CCm που δημιουργεί λιπάσματα από απόβλητα και την ισραηλική εταιρεία τεχνολογιών άδρευσης N-Drip.

Με πληροφορίες από Reuters

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.