25 Απρ 2024
READING

Τι συμβαίνει τελικά με τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου;

3 MIN READ

Τι συμβαίνει τελικά με τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου;

Τι συμβαίνει τελικά με τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί περίπου 5,4 φορές τα τελευταία 10 χρόνια με τις πωλήσεις του να έχουν εκτοξευθεί από 1 τρις. δολάρια σε 5,4, όπως δείχνουν στοιχεία της Statista. Τώρα όμως οι εφαρμογές μέσω των οποίων πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον οι αγορές αυτές, δείχνουν να υπαναχωρούν. Πού οφείλεται αυτή αλλαγή; 

Αυτό έδειξε μελέτη που πραγματοποίησε η αμερικανική εταιρεία mobile marketing AppsFlyer για την καταναλωτική συμπεριφορά και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι  καταναλωτές σήμερα κατεβάζουν εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου σε περιβάλλον Android κατά 5% λιγότερο σήμερα σε σχέση με πέρυσι. Λίγο μικρότερη, 4%, ήταν η μείωση που σημείωσαν οι λήψεις τέτοιων εφαρμογών σε λειτουργικό σύστημα IOS την ίδια περίοδο. Η μόνη χώρα που αποτελεί εξαίρεση είναι η Ινδία, όπου οι λήψεις αυξήθηκαν κατά 116% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει κατανοητή εάν σκεφτούμε πώς το ηλεκτρονικό εμπόριο κατάφερε να ανθίσει. Όλα ξεκίνησαν από την πανδημία, οι συνθήκες τις οποίας οδήγησαν σε μια βίαιη και μαζική αλλαγή στον τρόπο και στα κανάλια πώλησης. Οι καταναλωτές ήρθαν σε μεγαλύτερη επαφή και τελικά εξοικειώθηκαν με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο λειτουργίας της αγοράςστο σύνολό της και όχι μόνο στο λιανικό εμπόριο.

Διαβάστε επίσης: Πώς οι τράπεζες επιβαρύνουν την περιβαλλοντική πολιτική των μεγάλων brands

Ωστόσο, φτάνοντας προς το τέλος του κορονοϊού και σε συνδυασμό με τις νέες πολιτικοοικονομικές συνθήκες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση άλλαξε ξανά. Έτσι, η ταχύτατη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου επιβραδύνθηκε σταδιακά, καθώς ο κόσμος επιστρέφει ακόμη και τώρα στα φυσικά καταστήματα ή καθώς προσπαθεί να μειώσει τα έξοδά του λόγω της επικείμενης οικονομικής κρίσης.

Ενδιαφέρον εμφανίζει το στοιχείο που έδειξε ότι οι χρηστές-καταναλωτές δεν κατεβάζουν πλέον τόσες μη οργανικές εφαρμογές, δηλαδή εφαρμογές που είδαν σε κάποια διαφήμιση. Αυτό σημαίνει ότι αφενός οι καταναλωτές πλέον κάνουν αυστηρή επιλογή των εφαρμογών, αφετέρου όμως ότι οι ίδιες εταιρείες διαθέτουν μικρότερα ποσά για ανάλογες διαφημίσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι διαφημιστικές δαπάνες για την απόκτηση χρηστών μειώθηκαν κατά 50% το 2022, φθάνοντας τα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια είναι και αυτές πιο επιλεκτικές στην επένδυση του προϋπολογισμού τους για λόγους marketing, την στιγμή που γνωρίζουν ότι είναι ο βασικότερος τρόπος για ένα χρήστη να ενημερωθεί για την ύπαρξη της εφαρμογής και να επιλέξει να την κατεβάσει.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το e-commerce δεν ακολούθησε την ανάπτυξη του internet την τελευταία δεκαετία;

Πλέον, οι εταιρείες που έχουν τις εφαρμογές εστιάζουν σε διαφορετικές τακτικές για να διατηρήσουν τον αριθμό των χρηστών τους και να προσελκύσουν νέους. Κάποιες προσπαθούν να ενισχύσουν την πιστότητα των χρηστών μέσω δράσεων που θα τους ενδιέφεραν, ενώ άλλες οργανώνουν εκστρατείες προώθησης μέσω των λογαριασμών τους στα social media. Μάλιστα, σύμφωνα με την AppsFlyer μεγαλύτερες είναι οι αποδόσεις θεματικών ή limited edition events όπως η Black Friday, η Cyber Monday, η Ημέρα των Singles και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κατά τα οποία αυξάνονται τα downloads των εφαρμογών ηλεκτρονικών αγορών.

Ο μειωμένος αριθμός downloads των εφαρμογών αποτελεί ακόμη ένα τεκμήριο ότι η καταναλωτική συμπεριφορά είναι ρευστή, καθώς επηρεάζεται από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. Σύμφωνα, μάλιστα, με άλλες έρευνες έχει πλέον δημιουργηθεί ένα νέος μοτίβο συμπεριφοράς κατά το οποίο οι καταναλωτές συνδυάζουν τις φυσικές και τις ηλεκτρονικές τους αγορές. Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται τώρα για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά κάθε μείωση πωλήσεων ή μεταστροφή στις επιλογές των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.