28 Απρ 2024
READING

Πώς η Shiseido διατηρεί το προσωπικό της στην εποχή της “σιωπηλής παραίτησης”

3 MIN READ

Πώς η Shiseido διατηρεί το προσωπικό της στην εποχή της “σιωπηλής παραίτησης”

Πώς η Shiseido διατηρεί το προσωπικό της στην εποχή της “σιωπηλής παραίτησης”

Το ιαπωνικό beauty brand Shiseido επενδύει στην διαρκή κατάρτιση των εργαζομένων της σε όλο τον κόσμο, μέσω προγραμμάτων όπως η ψηφιακή ακαδημία Shiseido+, ατομικά εργαστήρια ανάπτυξης καριέρας και ευκαιρίες σπουδών στο εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή τους στην εταιρεία. 

Έχουν πλέον περάσει οι εποχές που ένας ανταγωνιστικός μισθός ήταν αρκετός για να προσελκύσει όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν σε μια επιχείρηση με υπερεθνική δραστηριότητα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, αναζητούν μια θέση εργασίας που θα τους κερδίσει χάρη στην ευελιξία και την προστιθέμενη αξία των παροχών της. Δίπλα σ΄αυτά πλέον οι υποψήφιοι εστιάζουν την προσοχή τους στην εταιρική κουλτούρα, το σκοπό της επιχείρησης, το βαθμό στον οποίο η ηγετική ομάδα μπορεί να τους εμπνεύσει, καθώς και το μακρόπνοο όραμα της επιχείρησης.

Αφουγκραζόμενη το φαινόμενο της “σιωπηλής παραίτησης” και την απογοήτευση που συχνά το συνοδεύει, η Shiseido αποφάσισε να θεμελιώσει μια σειρά από δράσεις που στόχο έχουν να επανεκκινήσουν το ενδιαφέρον των εργαζομένων της για τη δουλειά τους. Η αρχή έγινε το 2016 όταν και ίδρυσε την Ψηφιακή Ακαδημία Shiseido+ με στόχο την διαχείριση προβλημάτων ψηφιακού αναλφαβητισμού που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι.

Μάλιστα, αντί οι εργαζόμενοι να διακόπτουν την εργασία τους για να εκπαιδευτούν στις ψηφιακές δυνατότητες -όπως κάνει η Levi’s με το AI bootcamp της- η Shiseido πέτυχε να εσωματώσει την εκπαιδευτικη διαδικασία στο ωράριό τους. Με τον τρόπο αυτό μετέδωσε το μήνυμα ότι θεωρεί τον καθημερινό χώρο εργασίας ως σχολείο, ως το μέρος όπου μπορούν να μαθαίνουν και να εργάζονται ταυτόχρονα.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο της «σιωπηλής παραίτησης»

Η ιδέα της είχε μεγάλη ανταπόκριση, ιδιαίτερα κατά την τελευταία τριετία που συνέπεσε με την εμφάνιση της πανδημίας και την αναγκαστική χρήση των νέων τεχνολογιών από όλους λόγω των lockdown. Το αποτέλεσμα ήταν οι εγγραφές στα σχετικά προγράμματα να σημειώσουν αύξηση 30% και μέχρι σήμερα να μετρά 10.000 συμμετοχές υπάλλήλων της από όλο τον κόσμο.

Έτσι, δεν σταμάτησε εκεί. Πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία ανακοίνωσε την ίδρυση του Shiseido Future University, το οποίο θα ανοίξει το 2023 στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ginza του Τόκυο. Πρόκειται για κύκλους σεμιναρίων με στόχο την ανάπτυξη ταλέντων με έμφαση στη στρατηγική σκέψη και την ηγεσία. Μάλιστα σε συνδυασμό με την Ψηφιακή Ακαδημία, οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές του e-commerce και του omnichannel commerce, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το blockchain, την τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing και την αυτοματοποίηση. Και αυτά εάν το επιθυμούν, μπορού να τους οδηγήσουν σε πιο εξειδικευμένους τομείς σπουδών που αφορούν την ανάλυση δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και το omnichannel marketing.

Διαβάστε ακόμα: Η «Μεγάλη Αναθεώρηση» έρχεται μετά τη «Μεγάλη Παραίτηση»

Η ολοκλήρωση αντίστοιχων προγραμμάτων βοηθά τους εργαζόμενους να προχωρήσουν στην καριέρα τους μέσα στην ίδια την εταιρεία και να μην αναζητήσουν αλλού δουλειά. Η απόδοση της επένδυσης αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ταχύτερη, καλύτερη και -γιατί όχι;- πιο έξυπνη απόδοση των υπαλλήλων σε σχέση με πριν.

Η Shiseido με τον τρόπο αυτό απέδειξε και κάτι ακόμη: ότι η διατήρηση των εργαζομένων μέσα στο περιβάλλον της αποδεικνύεται λιγότερο δαπανηρή από την αντικατάσταση των δυσαρεστημένων. Αν γίνει σωστά, από την άποψη κόστους και αποτελεσματικότητας, η κάλυψη των κενών γνώσης και δεξιοτήτων είναι πιο αποδοτική από την αντικατάσταση οποιωνδήποτε υπαλλήλων με νέες προσλήψεις.

Για την καταπολέμηση του φαινομένου της “σιωπηλής παραίτησης”, η δέσμευση και η υποστήριξη των εργαζομένων μέσω της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης φαίνεται να είναι μια πολύτιμη οδός που πρέπει να εξερευνήσουν οι επιχειρήσεις. Έτσι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μελλοντική διασφάλιση του εργατικού δυναμικού τους, βοηθώντας παράλληλα τους υπαλλήλους τους να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες.

Με πληροφορίες από worklife

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.