26 Απρ 2024
READING

Οι εργαζόμενοι θέλουν μια νέα omni-connected εμπειρία εργασίας

4 MIN READ

Οι εργαζόμενοι θέλουν μια νέα omni-connected εμπειρία εργασίας

Οι εργαζόμενοι θέλουν μια νέα omni-connected εμπειρία εργασίας

Μετά από δύο χρόνια ενός ασταθούς επαγγελματικού περιβάλλοντος και παρά τον πληθωρισμό, η αγορά εργασίας φαίνεται να έχει ανοίξει. Οι εργαζόμενοι, ειδικά στον τομέα της λιανικής, έχουν πλέον πιο πολλές ευκαιρίες και επιλογές. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να αλλάξουν δουλειά για μία άλλη καλύτερη. Φυσικά, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή στους εργοδότες, καθώς από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να χάσουν υπαλλήλους που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμοι στην επιχείρησή τους. Πώς θα εξασφαλίσουν επομένως το εργατικό τους δυναμικό;

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι retailers επικεντρώνονται στη βελτίωση των παροχών των εργαζομένων, επενδύοντας σε τεχνολογικά μέσα, αυξάνοντας το μισθό τους και ελαχιστοποιώντας την γραφειοκρατία, ώστε η εργασία τους να είναι πιο αποδοτική και ευχάριστη. Ωστόσο, για να υπάρξει πραγματική και αποτελεσματική αλλαγή, οι εργοδότες θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συνειδητοποιήσουν τη νέα δυναμική μεταξύ του εργοδότη και εργαζομένου.

Οι ημέρες που οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονταν μόνο για το μισθό, φαίνεται πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, η σχέση εργαζομένου-εργοδότη ξεπερνάει το διαδικαστικό επίπεδο και περνάει σε ένα βαθύτερο, βασίζεται στον αμοιβαίο σκοπό, την προσωπική ολοκλήρωση, την επαγγελματική εξέλιξη και εμπιστοσύνη. Βέβαια, για να υπάρχει αυτή η σύνδεση που αναζητά πλέον ο εργαζόμενος, χρειάζεται να αναδιαμορφωθούν οι συνθήκες απασχόλησης. Η λύση βρίσκεται στη διαμόρφωση ενός omni-connected περιβάλλοντος, δηλαδή ενός χώρου όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση επαφή και σύνδεση μεταξύ τους, τους εργοδότες τους και την εργασία τους. Εκεί, θα νιώθουν όλοι πως εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που βασίζεται εμπιστοσύνη και ισότητα.

Πώς μπορεί να γίνει αυτή η αλλαγή; 

1. Αλλαγή στη διοίκηση

Όλα ξεκινάνε από την κορυφή. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να βασιστούν στην ενσυναίσθηση, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Αυτές είναι οι τρεις έννοιες που πρέπει να διέπουν την σύγχρονη εργασιακή κουλτούρα προκειμένου να εξασφαλίσουν το αίσθημα ασφάλειας και εκτίμησης των εργαζόμενων. Για να το κάνουν αυτό, χρειάζεται συνεχής επαφή με τους εργαζόμενους τους, ξεφεύγοντας πολλές φορές από τις απλές και τετριμμένες επικοινωνιακές λύσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν πρακτικές όπως την αντίστροφη καθοδήγηση ή να οργανώσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για άμεση ανταλλαγή απόψεων.

Διαβάστε επίσης: Η ανάγκη για τέλεια εικόνα στον κόσμο των παιδιών

2. Διαμόρφωση εργασιακής κουλτούρας 

Η νέα εργασιακή κουλτούρα χρειάζεται να υπηρετεί τον σκοπό της εταιρείας.  Γι’ αυτό, οι εργοδότες πρέπει να βοηθούν τους εργαζομένους τους να κατανοήσουν πώς κάθε τους πράξη παίζει ρόλο στην επίτευξη του σκοπού της εταιρείας και πώς συμμετέχουν και αυτοί στο χτίσιμο του brand. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό εντοπίζεται στην εκπαίδευση των εργαζόμενων, καθώς έτσι και οι στόχοι της επιχείρησης θα είναι ξεκάθαροι σε όλους και ο τρόπος που θα εργάζονται οι υπάλληλοι πιο αποτελεσματικός. Φυσικά, η τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό, παρέχοντας και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης για τους εργαζόμενους. 

3. Νέοι ευέλικτοι τρόποι εργασίας

Μπορεί η υβριδική εργασία συνειρμικά να θεωρείται συνώνυμο της ευελιξίας αλλά η ευελιξία δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Ευελιξία σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι έχουν την αυτονομία να διαχειρίζονται τον χρόνο τους και να μεγιστοποιούν τη δική τους παραγωγικότητα. Η χρήση των κατάλληλων τεχνολογικών πλατφορμών μπορούν πράγματι να επιτρέψουν στους εργαζόμενους να συνεργάζονται σε ψηφιακούς χώρους και να συντονίζουν αποτελεσματικά τα χρονοδιαγράμματα μεταξύ τους.

Το εργατικό δυναμικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απεικονίζει την πρόκληση της ευέλικτης εργασίας για όλους. Αυτοί οι ζωτικής σημασίας υπάλληλοι δεν έχουν την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι, για να έχουν ευελιξία ωστόσο μπορεί να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα με βάρδιες που να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. 

4. Ο ρόλος της τεχνολογίας

Καθώς οι retailers προσβλέπουν σε ένα νέο ψηφιοποιημένο κατάστημα και στην εξέλιξη πιο ευέλικτων και ολοκληρωμένων δικτύων ανάπτυξης καταστημάτων, θα χρειαστούν ένα εργατικό δυναμικό που να είναι καταρτισμένο, προσαρμοσμένο και έτοιμο για αυτές τις αλλαγές. Το κλειδί για αυτό θα είναι η ενδυνάμωση των εργαζομένων με σύγχρονες πλατφόρμες εργατικού δυναμικού, εργαλεία επικοινωνίας, αυτοματισμούς και λύσεις πληροφόρησης δεδομένων, υποστηριζόμενες από σύγχρονη υποδομή cloud.

Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι φυλές των καταναλωτών στην υβριδική αγορά

Αυτά θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, με την αυτονομία να εξερευνούν καινούργιες λύσεις και νέες χρήσεις δεδομένων για τη βελτιστοποίηση της εργασίας τους στο σημείο που χρειάζονται.

Μαζί, αυτά τα τέσσερα βήματα μπορούν να δημιουργήσουν διαρκή θετικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την επιχείρηση. Την επίτευξη των στόχων των retailers για ανάπτυξη, ταχύτητα και βιωσιμότητα όπως και τις ανάγκες των υπαλλήλων για ευελιξία, ισότητα και σκοπό στην εργασία τους.

Με πληροφορίες από Forbes 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.