25 Απρ 2024
READING

Γιατί τα fashion brands μπαίνουν στη βιομηχανία των logistics

3 MIN READ

Γιατί τα fashion brands μπαίνουν στη βιομηχανία των logistics

Γιατί τα fashion brands μπαίνουν στη βιομηχανία των logistics

Η Gap λανσάρει υπηρεσίες logistics για τους retailers, ενώνοντας έτσι έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που αξιοποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, θα αξιοποιήσει το GPS Platform Services το οποίο παρέχει δυνατότητες logistics μέσω ενός δικτύου διανομής σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, το GPS προσφέρει υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης επιστροφών, των ετικετών αποστολής και της επεξεργασίας στα κέντρα ολοκλήρωσης της παραγγελίας.

Με αυτή την κίνηση η Gap εισέρχεται στην ομάδα των εταιρειών που έχουν μπει δυναμικά στη βιομηχανία των logistics ως μέσο προσέλκυσης νέων πελατών. Ανάμεσά τους αισθητή είναι η παρουσία της American Eagle, η οποία εξαγόρασε πέρυσι τις νεοφυείς εταιρείες logistics Quiet Logistics και Airterra. Η αιτία πίσω από αυτές τις εξαγορές ήταν οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις αποθηκών στη βιομηχανία μόδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα: H Gap λανσάρει πιστωτική: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι κάρτες των λιανεμπόρων;

Το πιο βασικό επιχείρημα της American Eagle προς τους retailers είναι η μείωση του κόστους και η αύξηση της αποτελεσματικότητας. Οι διάφοροι retailers έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: άλλοι διαθέτουν πολλούς χώρους αποθήκευσης, ενώ άλλοι όχι. Ορισμένοι δεν διαθέτουν αρκετό εργατικό δυναμικό, ενώ άλλοι έχουν πάρα πολύ. Εάν μπορούσαν να ενωθούν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μέσα από τη συνεργασία, θα μπορούσε η αλυσίδα εφοδιασμού να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική και οικονομική.

Με την ενοποίηση των αποστολών σε μία αποθήκη, για παράδειγμα, οι retailers θα χρειαστούν λιγότερα φορτηγά διανομής και μπορούν πιθανώς να εξασφαλίσουν χαμηλότερη τιμή ανά πακέτο.

Τώρα, η Gap ανοίγει τις πόρτες του δικού της δικτύου διανομής σε συνεργασία με άλλες εταιρείες. Οι προσφορές του GPS περιλαμβάνουν: αποστολή για την επόμενη μέρα και τις δύο επόμενες, βραχυπρόθεσμη αποθήκευση και cross-docking μέσω της αποθήκης του και μια πύλη αυτοεξυπηρέτησης με ενσωματώσεις Application Programming Interface (API) σε μεγάλες εμπορικές πλατφόρμες, όπως το Amazon και το Shopify.

Το δίκτυο διανομής διαθέτει 13 κέντρα διανομής στη Βόρεια Αμερική ικανά να επεξεργάζονται 1 δισεκατομμύριο μονάδες ετησίως, ανά ιστότοπο της Gap. Η Gap κατείχε πέντε κέντρα διανομής της Βόρειας Αμερικής και απέκτησε άλλα τρία από τις 29 Ιανουαρίου. Επίσης, άνοιξε  ένα κέντρο διανομής στο Longview, Τέξας, και σχεδιάζει να ανοίξει ένα κέντρο διανομής στο Οντάριο του Καναδά το έτος 2024.

Διαβάστε ακόμα: Η GAP εξαγόρασε την startup εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης CB4 

Οι επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα της Gap εκτείνονται πέρα ​​από τις νέες αποθήκες, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι δαπάνες θα επικεντρωθούν σε έργα της αλυσίδας εφοδιασμού και τεχνολογίας που στοχεύουν σε βελτιωμένη αυτοματοποίηση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του δικτύου της.

Οι αυξημένες ανάγκες έκαναν κάποιες εταιρείες ακόμα πιο δημιουργικές: η Skims εγκαινίασε αυτόνομα ρομπότ στα κέντρα logistics της και η Walmart ναύλωσε πλοία για τη μεταφορά προϊόντων. Όπως και η American Eagle, η Walmart μετέτρεψε επίσης τα εσωτερικά της εργαλεία εφοδιαστικής αποστολής σε επιπλέον πηγές εσόδων προσφέροντάς τα σε άλλες εταιρείες.

Υπάρχει μία δυσκολία στο να πείσουν τους retailers να συνεργαστούν, καθώς πολλοί έχουν ήδη επενδύσει στις δικές τους αποθήκες και τα δικά τους δίκτυα παράδοσης. Ωστόσο, τα νέα μοντέλα εφοδιαστικής αλυσίδας κερδίζουν έδαφος, καθώς το κόστος εκπλήρωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνεται. Με τη συγκέντρωση των πόρων, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώνουν λιγότερα για τα logistics, κάτι που θα τις καθιστά πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με γίγαντες όπως το Amazon και η Walmart.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.