19 Απρ 2024
READING

3 λόγοι για τους οποίους οι διαφημιστικές εταιρείες πρέπει να μπουν στο gaming

4 MIN READ

3 λόγοι για τους οποίους οι διαφημιστικές εταιρείες πρέπει να μπουν στο gaming

3 λόγοι για τους οποίους οι διαφημιστικές εταιρείες πρέπει να μπουν στο gaming

Είναι mainstream, είναι η top social ψυχαγωγία και έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Ο λόγος, φυσικά, για το gaming. Έχει έρθει η ώρα για τους διαφημιστές, να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι. 

Το αυξανόμενο μέγεθος της βιομηχανίας του gaming είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι διαφημιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την κατηγορία των online και μέσω κονσόλας παιχνιδιών ως ένα νέο και πολλά υποσχόμενο κανάλι marketing. Μόνο στις Η.Π.Α., περισσότερα από τα μισά σπίτια διαθέτουν ήδη μία τέτοια κονσόλα, ενώ 3 στα 10 σχεδιάζουν να αγοράσουν κάποια μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων, γραφικών και αναλύσεων marketing Marketing Charts. Με πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως, η βιομηχανία gaming εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Η φύση του παιχνιδιού το καθιστά ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό κανάλι διαφήμισης. Σύμφωνα με την διαδικτυακή κοινότητα για επαγγελματίες πληροφορικής TechRepublic, το 2021 οι gamers αφιέρωσαν κατά μέσο όρο οκτώ ώρες και 27 λεπτά κάθε εβδομάδα παίζοντας παιχνίδια, με το καθένα από αυτά να διαρκεί μία ώρα και 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μάλιστα, οι χρήστες είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι και συνήθως δεν ασχολούνται παράλληλα με άλλες δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα: Το Tik Tok μπαίνει στο gaming λανσάροντας minigames

Αυτή λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή που μπορούν οι παίκτες να έρθουν σε επαφή με τα διαφημιστικά μηνύματα, χωρίς να τους αποσπάσουν την προσοχή, διακόπτοντας για παράδειγμα το παιχνίδι με ένα σποτ. Πρόκειται για τη δημοφιλή πρακτική των in-game ads, που δεν είναι τίποτα άλλο από διαφημιστικά μηνύματα τα οποία τοποθετούνται στρατηγικά σε αντικείμενα εντός παιχνιδιού, όπως διαφημιστικές πινακίδες, φανέλες, αφίσες και τοίχους.

Τι επιτυγχάνουν οι marketers και οι διαφημιζόμενες εταιρείες επιλέγοντας να μπουν και αυτοί στο παιχνίδι με in-game ads;

1. Δυνατότητα να προσεγγίσουν ένα ποικιλόμορφο κοινό
Οι παίκτες προέρχονται από πολλά κοινά με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία δεδομένων αγοράς και καταναλωτών, Statista, το 55% των gamers αφορά άνδρες και το 45% γυναίκες. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για νέους 25 έως 54 ετών, με σαφή προτίμηση στα αθλητικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα παιχνίδια.

Ανάλογες μελέτες, όπως της εταιρείας ψυχαγωγικών παιχνιδιών Fullscreen, έδειξαν ότι oι gamers έχουν αγοραστική δύναμη, λόγω υψηλού διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτό τους αναβαθμίζει σε ένα κοινό που αξίζει να προσεγγιστεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, γιατί είναι πιθανότερο να εντοπίσει το προϊόν που διαφημίζεται και να θέλει να το αποκτήσει.

Επειδή το gaming είναι ευρέως διαδεδομένο και το κοινό του αποτελείται από ποικίλα υπο-κοινά, η στρατηγική στόχευσης προς όλους μαζί, δεν προβλέπεται να λειτουργήσει. Για να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν αποτελεσματικά τους παίκτες, επομένως, είναι σημαντικό οι διαφημιστές να χρησιμοποιήσουν δεδομένα και πληροφορίες για τις διαφορετικές κατηγορίες χρηστών, ώστε να κατανοήσουν ποιοι είναι, πώς κάνουν τις επιλογές των παιχνιδών και πώς να τους μεταφέρουν καλύτερα τα μηνύματα μέσα σε αυτά. Η κατανόηση του target user αυτή τη φορά, είναι που θα δώσει στους διαφημιστές τις γνώσεις που χρειάζονται για να δημιουργήσουν μια στρατηγική στόχευσης κοινού για την απόδοσης της in-game διαφήμισης.

Διαβάστε ακόμα: Τι μπορούν να μάθουν οι marketers από το gaming

2. Αναγνωρισιμότητα του brand

Οι πιο συνηθισμένες μορφές διαφήμισης που χρησιμοποιούνται σε μία in-game διαφημιστική καμπάνια, είναι οι εικόνες ή φωτογραφίες σε συνδυασμό με κείμενο, αλλά και τα διαφημιστικά βίντεο. Οι πρώτες θα πρέπει να είναι αρκετά εντυπωσιακές, ώστε να προσελκύουν την προσοχή ενός παίκτη και να μεταδίδουν ένα γρήγορο μήνυμα. Από την άλλη, τα σποτ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ευκολία το μήνυμα της διαφημιζόμενης εταιρείας και να δημιουργήσει μια συναισθηματική σύνδεση με το κοινό της.

Επειδή, μάλιστα, οι in-game ads ενσωματώνονται άψογα στο περιβάλλον ενός παιχνιδιού, οι χρήστες θα τις “συναντήσουν”, αλλά χωρίς να διαταράξουν το παιχνίδι τους και χωρίς να γίνουν αποτρεπτικές.

Οι in-game ads ανοίγουν έναν νέο κόσμο ευκαιριών μπροστά στα μάτια των marketers. Για να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο, θα πρέπει να προσθέσουν το κανάλι του gaming στην ψηφιακή στρατηγική τους το συντομότερο, ώστε να μπορέσουν να προηγηθούν στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. 

Με πληροφορίες από Adage

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.