25 Απρ 2024
READING

Τελικά αξίζει να επενδύουμε στο influencer marketing;

3 MIN READ

Τελικά αξίζει να επενδύουμε στο influencer marketing;

Τελικά αξίζει να επενδύουμε στο influencer marketing;

Αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της βιομηχανίας της μόδας ήδη από τότε που εμφανίστηκε ο πρώτος influencer στο Instagram, το μακρινό πλέον 2010. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί και αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει ενσωματώσει στη λειτουργία του και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, με πιο δημοφιλείς το YouTube και το TikTok. Με τα viral video τους να αυξάνονται καθημερινά και την αγορά των influencers να αγγίζει πλέον τα όρια του κορεσμού, όμως, είναι να αναρωτιέται κανείς ποια είναι τελικά η αξία του influencer marketing το 2022.

Το influencer marketing αναδεικνύεται σε μια στρατηγική επιλογή των επώνυμων brands προκειμένου να προσεγγίσουν νέο κοινό και να προσελκύσουν πελάτες. Έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Mediakix που εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο είδος marketing, διαπίστωσε ότι το 71% της αγοράς πιστεύει ότι η ποιότητα των πελατών και η επισκεψιμότητα που απολαμβάνουν από τέτοιες καμπάνιες, είναι καλύτερες σε σύγκριση με άλλα κανάλια.

Σαφώς και υπάρχουν πλεονεκτήματα στην αξιοποίηση των influencers. Πολλοί καταναλωτές αρχίζουν να εμπιστεύονται μάρκες οι οποίες εμφανίζονται να έχουν την έγκριση influencers τους οποίους ακολουθούν πιστά. Εξάλλου, οι καταναλωτές έχουν αποδείξει ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτάσεις που γίνονται με έναν -φαινομενικά- αυθόρμητο τρόπο από έναν influencer, παρά στην παραδοσιακή διαφήμιση μιας επιχείρησης. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή οι influencers δίνουν την εντύπωση ότι διατηρούν μια προσωπική σύνδεση με τους ακολούθους τους.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο αξίζει σήμερα ένας influencer;

Βέβαια οι κατάλληλοι influencers δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρήματα για μια εταιρεία ώστε να βρει τον κατάλληλο. Αλλά και όταν το καταφέρνουν αυτό, δεν είναι λίγες οι φορές που οι καταναλωτές δυσπιστούν για την αυθεντικότητά τους, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα που προωθούν επί πληρωμή. Κι όμως, παρά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, το influencer marketing αναδεικνύεται σε μια ολόκληρη βιομηχανία που ισχυροποιείται διαρκώς.

Υπολογίζεται ότι ο κλάδος του influencer marketing έφτασε φέτος να αξίζει 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ίσως γι’ αυτό το 75% της αγοράς των επώνυμων brands σκοπεύει να επενδύσει σ’ αυτό ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού της για σκοπούς marketing το επόμενο οικονομικό έτος.

Το influencer marketing γίνεται πιο δυνατό από ποτέ

Οι λόγοι είναι πολλοί. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις να παραμένουν επίκαιρες και ορατές στο δικό τους target group. Κι αυτό είναι σημαντικό αφού μετά τα lockdown, έπρεπε να ξανασυστηθούμε σε όλες μας τις σχέσεις, πόσω μάλλον δε στις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις μας.

Διαβάστε ακόμα: Οι influencers αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για το marketing

Αν και οι συνεργασίες με influencers σταμάτησαν λόγω της πανδημίας, μετά την επανεκκίνηση των εκδηλώσεων, των ταξιδιών, των ντεφιλέ και ολόκληρης της αγοράς, ήρθε η ώρα να ευδοκιμήσουν και πάλι. Και μπορεί να φαίνεται ότι το influencer marketing ήταν εδώ από πάντα, παραμένει όμως ότι είναι μια σχετικά νέα ιδέα που εμφανίστηκε πριν από 12 περίπου χρόνια. Και απ’ ότι φαίνεται δεν θα τελειώσει γρήγορα ο χρόνος επιρροής του.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι το Instagram έχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά και το TikTok περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο. Το αυστραλιανό μέσο Marketingmag διαπίστωσε ότι το 68% των χρηστών του Instagram έρχονται στην πλατφόρμα για να αλληλεπιδράσουν με influencers. Ακριβώς για το λόγο αυτό, και παρά την διαρκή αμφισβήτησή του, το 91% των εταιρειών που έχουν επενδύσει σε αυτό τον τομέα, πιστεύει ότι το influencer marketing είναι αποτελεσματικό. Για όλους αυτούς, ήρθε για να μείνει.

Με πληροφορίες από FashionUnited

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.