Η οικεία χαλαρή ατμόσφαιρα των Starbucks πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς η αλυσίδα καφέ σκοπεύει να εκσυγχρονίσει τα φυσικά της καταστήματα. Στόχος της είναι να γίνει ταχύτερη, να εδραιωθεί περισσότερο στον ψηφιακό χώρο και να επενδύσει περισσότερο στους καταναλωτές που βρίσκονται on the go.
Τα Starbucks πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν 450 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος για να εξασφαλίσουν “μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα” και “μειωμένη πολυπλοκότητα” στα καταστήματα. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να προσθέσει 2.000 νέα καταστήματα στις ΗΠΑ μέχρι το 2025, ενισχύοντας έτσι την εμβέλειά της σε pick-up, drive-thru και delivery υπηρεσίες.
Διαβάστε ακόμα: Η διαφορετική προσέγγιση των Starbucks στα NFTs ως μέρος των loyalty προγραμμάτων
Οι συνήθειες των καταναλωτών στο χώρο του καφέ έχουν αλλάξει δραστικά από το 2020, όταν η πανδημία οδήγησε σε lockdown και έκλεισε τα καταστήματα. Σήμερα, οι πελάτες έχουν αρχίσει να βασίζονται σε υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνουν τόσες πολλές person-to-person αλληλεπιδράσεις, όπως η προπαραγγελία, η παραλαβή και η παράδοση στο πεζοδρόμιο. Μοντέλα όπως τα Starbucks, τα οποία για δεκαετίες προσέφεραν μεγάλο χώρο και άνετο περιβάλλον για να εργάζονται και να κοινωνικοποιούνται οι άνθρωποι, πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των καταστημάτων τους. Ως εκ τούτου, το concept των Starbucks ως “third place” – ενός όρου που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μέρη όπου οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους μεταξύ εργασίας και σπιτιού – είναι πλέον λιγότερο εφαρμόσιμο.
Κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου τον Αύγουστο, τα Starbucks ανακοίνωσαν έσοδα ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή σχεδόν 9% αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα στη Βόρεια Αμερική, η εταιρεία είδε αύξηση 8% στον μέσο όρο των πωλήσεών της, αλλά και καθαρά κέρδη ύψους 913 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι λειτουργικές αλλαγές στις οποίες προχωράνε τα Starbucks αφορούν κυρίως στην αναδιοργάνωση του χώρου εργασίας για να επιταχύνουν την προετοιμασία των ροφημάτων – ειδικά των κρύων, που αποτελούν το 80% των παραγγελιών των πελατών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η εταιρεία γνωρίζει ότι ο χρόνος αναμονής μπορεί να επηρεάσει τα έσοδά της και θέλει να επιταχύνει τις λειτουργίες της για να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μια επιπλέον αναμονή 30 δευτερολέπτων σε ένα drive-thru θα μπορούσε να προκαλέσει σε μια τοποθεσία εστιατορίου απώλειες έως και 32.091,33 δολάρια κατά τη διάρκεια 12 μηνών.
Στον ψηφιακό τομέα, τα Starbucks ενισχύουν την παραγγελία μέσω κινητού και επεκτείνουν την υπηρεσία σε περισσότερα καταστήματα, καθώς και σε αεροδρόμια και άλλες τοποθεσίες. Προσφέρουν επίσης μια επέκταση του προγράμματος ανταμοιβών τους που βασίζεται στην τεχνολογία web3. Παράλληλα, συνεργάζεται με τη διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών και παράδοσης φαγητού, DoorDash, για να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες delivery σε όλες τις Η.Π.Α.
Διαβάστε ακόμα: Τα Starbucks αποκαλύπτουν την νέα Web3 εμπειρία, το Odyssey
Οι αλλαγές σηματοδοτούν μια σημαντική στροφή στη στρατηγική λιανικής της Starbucks. Για δεκαετίες, τα καταστήματά της αποτελούσαν το πρότυπο του “third place” και τώρα θέλουν να επεκτείνουν την εμπειρία αυτή, πέρα από το φυσικό κατάστημα, σε μια προσπάθεια να συναντήσει τους πελάτες όπου κι αν βρίσκονται.
Αφήνουν πίσω τους την φιλοσοφία που επικεντρωνόταν στην αισθητική των καταστημάτων και απευθύνεται σε ένα εντελώς νέο είδος πελάτη. Και αυτός είναι που δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, τον νοιάζει απλά να πάρει τον καφέ του. Μπορεί να τον πάρει γρήγορα; Είναι ήδη έτοιμος όταν φτάσει στο κατάστημα; Αυτό τον νοιάζει.
Με πληροφορίες από Modern Retail
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.