24 Απρ 2024
READING

Η McDonald’s επαναπροσεγγίζει νοσταλγικά το ενήλικο κοινό της

3 MIN READ

Η McDonald’s επαναπροσεγγίζει νοσταλγικά το ενήλικο κοινό της

Η McDonald’s επαναπροσεγγίζει νοσταλγικά το ενήλικο κοινό της

Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση τον Ιούνιο του 1979 στα καταστήματα της αμερικανικής αλυσίδας, ως ένας τρόπος προσέλκυσης του παιδικού καταναλωτικού κοινού. Βασικό όχημα των περίφημων Happy Meals δεν ήταν τόσο το ίδιο το φαγητό, όσο το μικρό παιχνίδι ή το βιβλίο στο χαρακτηριστικό κόκκινο κουτί από χαρτόνι με το κίτρινο χαμογελαστό πρόσωπο και το λογότυπο των McDonald’s. Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση της πρακτικής marketing tie-in για το διάσημο fast food brand, όπου τα παιχνίδια προέρχονταν από δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, κόμικ ή ταινία.

Η ιδέα που αναπτύχθηκε βασίστηκε στην αξία της συσκευασίας ως μέσο προσέλκυσης του στοχευμένου κοινού, που δεν ήταν άλλο από τα παιδιά. Τα οποία όμως μεγάλωσαν και σταδιακά απομακρύνθηκαν από την αγαπημένη συνήθεια των παιδικών τους χρόνων. Σε αυτά αποφάσισε να απευθυνθεί η McDonald’s επαναπροσδιορίζοντας τα Happy Meals της και “ντύνοντάς” τα με νοσταλγικά στοιχεία όπως προέκυψαν από τη σύμπραξή της με την Cactus Plant Flea Market.

Ως ένα fashion brand που έγινε διάσημο ανάμεσα στους Gen Z-ers αλλά και τους Millennials, η Cactus Plant Flea Market τόλμησε να εφαρμόσει το γνωστό μοτίβο της και τους χαρακτήρες που έχουν ταυτιστεί με τα προϊόντα της, πάντα σε πλήρη εναρμόνιση με το brand identity της McDonald’s. Έτσι το διάσημο κουτί των παιδικών γευμάτων φέρει περίεργες γραμματοσειρές, παιχνιδιάρικα σχέδια και χρώματα που δίνουν την αίσθηση ό,τι αποτελεί ένα κολάζ.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα: Τα McDonald’s στοχεύουν στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών με τον Instagram

Η επίκληση του συναισθήματος και της νοσταλγίας δεν έγινε φυσικά τυχαία. Η McDonald’s ήθελε οι ενήλικες πελάτες της να αισθανθούν ξανά παιδιά και να έχουν την ευκαιρία ανοίγοντας το κουτί των Happy Meals να βρεθούν μπροστά σε μια -πιο ενήλικη αυτή τη φορά- έκπληξη.

Για το λόγο αυτό, οι δύο μάρκες πήραν μια από τις πιο νοσταλγικές εμπειρίες που είχαν οι καταναλωτές όταν ήταν παιδιά, την επανασυσκεύασαν κυριολεκτικά και την προώθησαν προς πώληση με έναν τρόπο που αγγίζει καθε ενήλικα πελάτη της McDonald’s. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: να ξανακερδίσει η αλυσίδα τους Millennials και τους εκπροσώπους της Gen Z. Για το λόγο αυτό μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και merchandizing προϊόντα, όπως μπλούζες και φούτερ, που θα διατίθενται προς πώληση στα φερώνυμα καταστήματα μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων.

Εξάλλου τα γεύματα περιορισμένης έκδοσης που θα διατεθούν στις 3 Οκτωβρίου σε όλα τα κανάλια πωλήσεων της McDonald’s, αποτελούν το πρώτο εγχείρημα της αλυσίδας να εξελίξει την στρατηγική marketing tie-in με χαρατήρες που χρησιμοποιεί από το 2015 η γνωστή εταιρεία παραγωγής ενδυμάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Cactus Plant Flea Market προβαίνει σε μια τόσο δυναμική συνεργασία. Χαρακτηριστική ήταν η σύμπραξή της με την Nike για τη δημιουργία μιας ολόκληρης κολλεξιόν με αθλητικά ρούχα και παπούτσια.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον του marketing της McDonald’s μοιάζει πολύ σαν της Nike

Η τάση ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη πρωτοβουλία των εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης, να συνδέουν την ποπ κουλτούρα με τα προϊόντα τους, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την απόκριση των δυναμικών καταναλωτών στις παραδοσιακές διαφημίσεις.

Η καμπάνια περιλαμβάνει ένα τηλεοπτικό σποτ που θα μεταδοθεί ζωντανά στις 3 Οκτωβρίου στην Αμερική. Μάλιστα, θα υπάρχουν και ενσωματώσεις επαυξημένης πραγματικότητας (AR) με δυνατότητα σάρωσης μέσω Snapchat προκειμένου να προσελκυθεί και το κοινό που χρησιμοποιεί μόνο τα social media. Επίσης, όσοι θα αγοράσουν τα γεύματα μέσω της εφαρμογής McDonald’s θα παίρνουν αυτόματα μέρος σε διαγωνισμό για να κερδίσουν δωρεάν προϊόντα κάθε εβδομάδα, μια άλλη ένδειξη ότι η αλυσίδα fast food αρχίζει να βασίζεται περισσότερο στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την αύξηση των πωλήσεών της.

Με πληροφορίες από MarketingDive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.