Εκεί που η εργασία είχε να κάνει με το τι μπορούσαν να προσφέρουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες, τώρα όλα έχουν να κάνουν με το τι περιμένουν οι Gen Z-ers από την εργασία. Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δίκαιη αμοιβή και ευθυγράμμιση αξιών: όλα αυτά θέλουν σήμερα οι νεότεροι εργαζόμενοι – και είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν, αν δεν τα πάρουν.
Για δεκαετίες, η κοινή πεποίθηση στις αναπτυγμένες χώρες όριζε ότι εάν εργαζόμαστε σκληρά, θα ανταμειφθούμε. Η εργασία είχε γίνει εμμονή και ένα ισχυρό στοιχείο της ταυτότητάς μας και προπάντων ένδειξη τύχης για όποιον μπορούσε να το εξασφαλίσει ή να το πετύχει.
Διαβάστε ακόμα: Εάν η Gen Z άλλαξε το marketing, τι θα κάνει η Gen Alpha;
Οι εκπρόσωποι της Gen Z, όμως, επιμένουν να γράψουν ένα νέο σενάριο για την εργασία. Έχοντας παρατηρήσει τους παλαιότερους εργαζόμενους να βιώνουν την εξουθένωση, την έλλειψη χρόνου και την οικονομική ανασφάλεια, απαιτούν περισσότερα από τους εργοδότες τους: υψηλότερους μισθούς, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ευελιξία για εργασία από απόσταση και μεγαλύτερη κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Πολλές από αυτές τις αξίες αποτελούσαν επιθυμίες των Millennials, αλλά για τους Gen Z-ers, έχουν μεταβληθεί σε απαιτήσεις και είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν ή να απορρίψουν μία θέση εργασίας, αν οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται.
Ως αποτέλεσμα του “πολέμου” τους κατά της εργασίας, οι Gen Z-ers έχουν χαρακτηριστεί ως αντικαπιταλιστές. Από το οποίο όμως απέχουν κατά πολύ. Γιατί η συγκεκριμένη γενιά τα θέλει όλα και τελικά είναι πρόθυμη να εργαστεί σκληρά για να τα κατακτήσει εάν υπάρξει ο κατάλληλος εργοδότης. Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι είναι απλώς μια γενιά που ανταποκρίνεται στα κοινωνικά κινήματα της εποχής της και χρησιμοποιεί τα συμπεράσματα που κατέκτησαν με κόπο οι παλαιότεροι εργαζόμενοι για να διαμορφώσει τις επιλογές καριέρας της. Δεν είναι λίγοι όμως όσοι πιστεύουν ακράδαντα ότι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σταδιακά ουσιαστικές αλλαγές στην εργασιακή πραγματικότητα.
Η κορυφαία προτεραιότητα αυτής της ομάδας εργαζομένων είναι οι υψηλότερες αποδοχές, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής ιστοσελίδας εργασίας CareerBuilder που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στο 2022. Κάτι που ισχύει και για τους Gen Z-ers που δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο εργατικό δυναμικό: πράγματι το 77% των τελειόφοιτων κολεγίων σε έρευνα που διεξήγαγε το 2020 η πλατφόρμα προσλήψεων RippleMatch για τους αναζητούντες εργασία, δήλωσε ότι οι αποδοχές θα ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κατά την αξιολόγηση των προσφορών.
Και αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στις αξίες σε σύγκριση με τους Μillennials. Ήταν το 2011 όταν η PwC κατέληγε στο συμπέρασμα ότι με την εισοδό τους στην αγορά εργασίας, οι Μillennials εκτιμούσαν περισσότερο την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και την προσωπική τους προβολή παρά την οικονομική ανταμοιβή. Τους έλκυαν περισσότερο οι εργοδότες που μπορούσαν να τους βοηθήσουν να ανελιχθούν παρά εκείνοι που μπορούσαν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Παρόλα αυτά, είναι λογικό οι μισθοί να βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο κάθε ενδιαφερόμενου, αφού και το οικονομικό τοπίο είναι πολύ διαφορετικό από πριν. Ενώ οι νέοι εργαζόμενοι σε όλες τις γενιές τείνουν να δυσκολεύονται οικονομικά στην αρχή της καριέρας τους, η Gen Z έρχεται αντιμέτωπη με ιδιαίτερα έντονους στρεσογόνους παράγοντες.
Όμως, όσο μεγάλη έμφαση και αν δίνεται στις αμοιβές, οι Gen Z-ers επιδιώκουν να αναπτύξουν τη σταδιοδρομία τους, αλλά μόνο σε ορισμένα είδη επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έρευνα του 2022 της εταιρείας κατάρτισης στον εργασιακό χώρο TalentLMs, το 77% ων Gen Z-ers θεωρεί σημαντικό η εταιρεία τους να υποστηρίζει τις προσπάθειες για ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, ενώ το 74% θα επέλεγε είτε υβριδική είτε εντελώς απομακρυσμένη εργασία. Μετά τον μη ικανοποιητικό μισθό, που ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος που θα παραιτούνταν, ακολουθεί η εξουθένωση και η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Διαθέτουν εξάλλου ακόμη ένα χαρακτηριστικό που τους κάνει να ξεχωρίζουν: είναι η γενιά που είναι πιο πιθανό να παραιτηθεί αν δεν είναι ικανοποιημένη συνολικά από την εργασία της. Αυτό πιστοποίησε μελέτη του 2021 από την εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Bankrate, σύμφωνα με την οποία το 77% ήταν σε αναζήτηση νέας εργασίας λόγω απογοήτευσης από τον εργασιακό τους βίο. Από τους Millennials που βρίσκονταν στο ίδιο στάδιο της καριέρας τους, μόνο το 38% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναζητούσαν νέες ευκαιρίες.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εταιρείες βάζουν τρικλοποδιά στον εαυτό τους;
Ο τρόπος λειτουργίας ενός εργασιακού χώρου αναδεικνύεται σε ακόμη έναν παράγοντα που επηρεάζει το αν οι νεότεροι εργαζόμενοι τελικά αποφασίζουν να μείνουν ή να φύγουν. Και οι δύο γενιές που αυτή τη στιγμή συναποτελούν τον κυρίαρχο όγκο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, έχουν κοινά πιστεύω για τον ιδανικό εργασιακό χώρο, ωστόσο μόνο η Gen Z φαίνεται να έχει μεγαλύτερη προθυμία να τις εφαρμόσει. Αυτό σίγουρα οφείλεται στην επίγνωση ότι υπάρχουν πλέον αμέτρητοι άλλοι τρόποι να κερδίσει κανείς τα προς το ζην, χάρη στο διαδίκτυο.
Αυτό που μπορεί να φαίνεται ως δικαιωματική συμπεριφορά της γενιάς Ζ -να παραιτούνται και να απαιτούν αλλαγές στην εργασία- ενδεχομένως να οφείλεται στην αποτυχία των εργοδοτών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Οι Gen Z-ers απλά θέλουν αξιοπρεπή αμοιβή για να κάνουν τη δουλειά που τους αρέσει, και το σεβασμό που τους επιτρέπει να έχουν μια ζωή εκτός εργασίας.
Με πληροφορίες από BBC
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.