26 Απρ 2024
READING

Είναι το TikTok ο καλύτερος φίλος ή ο χειρότερος εχθρός μιας επιχείρησης;

4 MIN READ

Είναι το TikTok ο καλύτερος φίλος ή ο χειρότερος εχθρός μιας επιχείρησης;

Είναι το TikTok ο καλύτερος φίλος ή ο χειρότερος εχθρός μιας επιχείρησης;

Η είσοδος των Gen Z-ers στον εργασιακό τομέα ήταν αναμενόμενο ότι θα φέρει ριζικές αλλαγές. Πρόκειται για μία γενιά, η οποία έχει μάθει να χειρίζεται τέλεια τα social media, μέσω των οποίων επικοινωνεί τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τις απόψεις της. Η εξοικείωσή τους φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν ντρέπονται να “τσαλακώσουν” τον εαυτό τους και να μοιραστούν στιγμιότυπα κάθε πτυχής της ζωής τους, μεταξύ άλλων και του εργασιακού τομέα. 

Δεν είναι λίγα τα βίντεο που ανεβαίνουν κάθε μέρα στην δημοφιλή εφαρμογή TikTok, στα οποία οι νέοι εργαζόμενοι δείχνουν τι κάνουν στην δουλειά τους, μοιράζονται κάποια εμπειρία τους, διακωμωδούν κάποιο περιστατικό ή απλά περιγράφουν την ημέρα τους. Μάλιστα, αυτά τα βίντεο καταφέρνουν να συγκεντρώσουν χιλιάδες views και likes.

Στην αρχή, δημοσιεύσεις τέτοιου περιεχομένου δεν ήταν δεκτές από πολλές εταιρείες, οι οποίες καλά καλά δεν γνώριζαν τι είναι το TikTok. Συνεπώς, αντιλαμβάνονται τα βίντεο -ανεξαρτήτως εάν επαινούσαν ή έθιγαν την εταιρεία ή ακόμα και εάν είχαν να κάνουν με την εταιρεία- ως κινδύνους για την φήμη της εταιρείες και το κύρος της. Δεν ήταν λίγες οι φορές που υπάλληλοι της γενιάς Ζ απολύθηκαν για αυτόν τον λόγο. 

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Το TikTok αναδείχθηκε στην κορυφαία διαφημιστική πλατφόρμα της χρονιάς

Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει. Το TikTok θεωρείται σήμερα η πιο εμπορική πλατφόρμα, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον των marketers στην αναζήτησή τους για αποτελεσματικά μέσα προώθησης προϊόντων και άμεσης σύνδεσής τους με το καταναλωτικό κοινό. Έτσι, το περιεχόμενο των υπαλλήλων που άλλοτε ενοχλούσε τις εταιρείες, πλέον αποτελεί έναν ακόμα τρόπο για τις εταιρείες να χτίσουν την ταυτότητα των brands τους, να προσελκύσουν νέους πελάτες και να αυξήσουν την πιστότητά τους.

Εταιρείες, όπως τα Starbucks και η Dominos, παρακινούν τους εργαζόμενούς τους να δημιουργήσουν βίντεο στο TiKToκ στο οποίο να δείχνουν τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες που δεν βλέπουν οι απλοί καταναλωτές. Μία ακόμα εταιρεία που ακολουθεί αυτή την στρατηγική είναι η Chipotle, η οποία αντί να επενδύσει σε μία ομάδα content creators που θα είχε επιμεληθεί το περιεχόμενο που θα ανέβαινε στα social media της, αποφάσισε να επικεντρωθεί απευθείας στον λογαριασμό του TikTok, ο οποίος έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια ακόλουθους.

Η στρατηγική TikTok της Chipotle βασίστηκε στη δημιουργία διασκεδαστικού περιεχομένου που θα μπορούσε να κερδίσει το κοινό στη σελίδα “For You”. Και τι κάνει γι’ αυτό; Χρησιμοποιεί ένα iPhone, το οποίο διαθέτει στους εργαζόμενους της ειδικά για να ανεβάζουν βιντεάκια στο TikTok. Μάλιστα, τις ιδέες τίς προτείνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που γνωρίζουν την πολιτική των social media της.

Διαβάστε ακόμα: 5 σημεία – κλειδί για να αποκτήσει ένα brand αυθεντική παρουσία στα social media

Σίγουρα η τακτική αυτή εμπεριέχει κινδύνους, καθώς το περιεχόμενο δεν είναι ελεγχόμενο 100% από τις εταιρείες, αλλά αποτελεί έναν τρόπο να αυξηθεί ο αυθεντικός χαρακτήρας του brand. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της Talker Research για το αμερικανικό κοινό, το 57% των 2.000 ερωτηθέντων ανέφερε ότι τα βίντεο του TikTok είναι πιο οικεία και αυθεντικά για αυτούς. 

Η αυθεντικότητα “ντύνει” τη μάρκα και τα προϊόντα της με ουσία που πάει πέρα από τα συστατικά, την τιμή, το ράφι. H βασική της αξία είναι ότι αναδεικνύει την προσωπικότητα της μάρκας, με έναν τρόπο ανθρώπινο, άρα βρίσκεται πιο κοντά στον καταναλωτή. Ουσιαστικά, εξανθρωπίζει το brand, του δίνει το δικαίωμα να προσεγγίσει τον καταναλωτή πιο προσωπικά, με αίσθηση μεγαλύτερης οικειότητας, να του απεθυνθεί ως άνθρωπο και όχι ως μέλος ενός ακόμη target group. Έτσι, δίνει την αίσθηση στον καταναλωτή ότι τον εκτιμούν και τον γνωρίζουν, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του και μετατρέποντας τον από περιστασιακό πελάτη σε αυθεντικό follower.

Η προσθήκη μιας ανθρώπινης πτυχής στην παρουσία της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια έξυπνη κίνηση και μπορεί να βοηθήσει να μεταμορφωθεί ολόκληρη η προσέγγιση marketing στα social media. Εξάλλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προορίζονται να είναι κοινωνικά -το δηλώνει και το όνομά τους- γι’ αυτό και οι πελάτες θα εκτιμήσουν τη συναναστροφή με άλλο άτομο, αντί να αντιδρούν με ένα απλό like σε προγραμματισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες από WorkLife 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.