Κερδίζουμε, κάνοντας καλό! Αυτό έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν οι επιχειρήσεις που ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στην επιχειρηματική στρατηγική τους. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει να είναι μια επιχείρηση “βιώσιμη”;
Ο όρος αναφέρεται στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά το περιβάλλον, η κοινότητα ή η κοινωνία στο σύνολό της. Αφορά δηλαδή την επίδραση που έχει η επιχείρηση στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Γι’ αυτό και στόχος μιας βιώσιμης επιχειρηματικής στρατηγικής είναι να έχει θετικό αντίκτυπο σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους τομείς.
Όταν οι επιχειρήσεις δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους στην αγορά, τα αποτελέσματα έχουν συνήθως αρνητικό πρόσημο, οδηγώντας σε ζητήματα όπως η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ανισότητα και η κοινωνική αδικία. Οι εταιρείες που εφαρμόζουν τις αρχές της βιωσιμότητας, λαμβάνουν υπόψη τους μια σειρά περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων κατά τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων και παρακολουθούν τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους για να διασφαλίσουν ότι τα βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Διαβάστε ακόμα: Οι βασικές αρχές του sustainable marketing
Αρκετές είναι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ήδη βιώσιμα υλικά κατά την παραγωγική διαδικασία, αξιοποιούν σωστά τους ενεργειακούς πόρους για την τροφοδοσία των λειτουργιών τους και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε όλα τα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα. Παράλληλα αυξάνονται σημαντικά και όσες επεκτείνουν τα στοιχεία βιωσιμότητας πέρα από τη δική τους δραστηριότητα, ζητώντας από τους προμηθευτές του να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, επικοινωνώντας με τους υπάρχοντες συνεργάτες τους για το πώς να βελτιώσουν αποτελεσματικότερα τη βιωσιμότητα των μακροχρόνιων εργασιακών πρακτικών, αλλά κάνοντας συζητήσεις και με άλλους.
Ποιοι είναι λοιπόν οι στόχοι του sustainable business; Οι στρατηγικές και οι επιχειρηματικές πρακτικές των επιχειρήσεων για τη βιωσιμότητα, είναι τόσο διαφορετικές, όσο και οι πολλοί κλάδοι που καλύπτουν. Μπορούν να στοχεύουν στην αξιοποίηση βιώσιμων ευκαιριών εσόδων, προστατεύοντας παράλληλα την αξία των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αντιλαμβάνονται τις μάρκες και τα προϊόντα και τις ασταθείς τιμές των διαθέσιμων πόρων τους.
Διαβάστε επίσης: Μήνυση στα H&M από καταναλωτές για παραπλανητικό marketing βιωσιμότητας
Η εφαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών μπορεί να έχει αντίκτυπο στα κέρδη και στην εικόνα της οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης. Μάλιστα, σε μια εποχή όπου η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι δημοφιλής, τέτοιου είδους στρατηγικές είναι πιθανό να αγκαλιαστούν από τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τους εξωτερικούς συνεργάτες μιας επιχείρησης.
Στο επίκεντρο του σύγχρονου sustainable business βρίσκεται η συνεργασία και η κατανόηση των στόχων ανάλογων στρατηγικών. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να γίνουν βιώσιμες θα πρέπει να συνεργαστούν πάνω σε καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και του βιοπορισμού όσων ζουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Αρχίζοντας όμως πρώτα από τη δική τους πραγματικότητα, τους δικούς τους εργαζόμενους και τους δικούς τους πελάτες.
Με πληροφορίες από Linkedin
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.